Reţetă: Ştrudel Tirolez cu mere sau branză dulce

0

Rețeta face parte din programul de educație culinară “50 de săptămani în bucătăriile lumii” derulat de agenția de relații publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. În iunie, Restaurantul partener al proiectului este Restaurant Tirol.

Rețeta tiroleză a fost oferită și preparată de Restaurantul Tirol Sinaia și poate fi degustată zilnic la restaurantul din cadrul hotelului International din Sinaia.

Ingrediente:

1Pentru aluat

  • Făină Arpis
  • ou
  • Smântână,
  • Margarină
  • Miere (pentru uns aluatul)

Pentru umplut ștrudelul cu mere:

  • Mere
  • Zahăr
  • Scorțișoară

Pentru umplut ștrudelul cu brânză:

  • Brânză de vaci
  • Ouă,
  • Zahăr
  • Stafide
  • Esență de vanilie

Mod de preparare

Se pregătește un aluat din făină Arpis, gălbenuș de ou, smântână și margarină.După ce se frământă se lasă la frigider câteva minute.

Între timp se pregătește umplutura pentru cele două tipuri de ștrudel:

–         Merele se curăță, se taie cubulețe și se călesc în zahăr, apoi se scurg și se lasă la rece.

–         Brânza de vaci se sfărâmă și se amestecă cu ouă, zahăr, stafide și esență de vanilie.

Se scoate aluatul de la frigider și se împarte în două bucăți.

Cele două bucăți de aluat se întind pe masă și se umplu cu mere călite în zahăr și, respectiv, cu brânză de vaci cu stafide, apoi se rulează și pun la copt, la o temperatură medie.

strudel tirolez

Când sunt gata cele două ștrudele, se scot de la cuptor și se ung cu miere.

Mod de servire

Ștrudelul se servește alături de sos de vanilie și parfe din fructe de pădure.

Secretul bucatarului:

Pentru a putea rula mai ușor aluatul umplut cu mere sau cu brânză dulce, se întinde pe o folie.

Partenerul principal

Partenerul principal al programului de educație culinară ”50 de săptămâni în bucătăriile lumii” este brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, otet balsamic, ulei de porumb, ulei de măsline etc.

Restaurantul Gazdă

În iunie, programul de educație culinară este sprijinit de Restaurantul Tirol al cărui motto este ”Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare!” – George Bernard Shaw.

Restaurantul Tirol din Sinaia are toate calitățile pentru a crea atmosfera orașelor tiroleze, înconjurate de munți cu creste înzăpezite, savurând gastronomia specifică zonei Alpilor.

În cadrul restaurantului clienții vor putea testa Fondue-ul Bourguinnone – o specialitate din zona Tirolului elvețian, fondue-ul din branza – care are la bază o rețetă veche de peste 600 de ani, vor putea pregăti singuri mușchiul de vită pe piatră încinsă, vor putea gusta schnitzelul vienez, servit în stil tirolez cu dulceață de fructe de padure și salată de cartofi.

Specialitatea casei în restaurantul Tirol din Sinaia este supa de rasol de vită cu tăiței dar pot fi testate și salate, platouri vânătorești sau afumături specifice Tirolului.

Tirol este o zona geografica aparte, mărginită de regiuni extrem de frumoase precum provinciile Salzburg și Carintia în partea estică, Elvetia si Voralberg in partea vestica și Germania în nord. Căsuțe mici ascunse parcă printre dealuri, asezări liniștite întinse de-a lungul poalelor Alpilor și piscuri acoperite cu zăpadă sunt doar cateva elemente ce alcătuiesc peisajul Tirolului.

Mozart, Christian Doppler, Cristalele Swarovski, valsul tirolez sau snapsul tirolez, sunt cateva exemple celebre din ansamblul cultural al zonei.

Gastronomia, element cultural și istoric al locului, este extrem de variată.
Adi Werner, bucatar-sef la Saint Christophe Arlberg, un local din anul 1386, descria la acea vreme gastronomia Tirolului ca: “un tot indisociabil, care se compune din ambianță, servicii și specialități tipice”, caracteristici pe care provincia le-a pastrat pana în ziua de azi.

Despre program

Programul de educație de educație culinară ”50 de săptămâni în bucătăriile lumii” este inițiat de agenţia Russenart Comunications în parteneriat cu Arpis.

Programul este derulat în perioada ianuarie – decembrie 2014 cu sprijinul a 78 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Autentic Promotion, BotosaniLife.RO, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, InfoestInfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Marya, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, ReplicaVedetelor.ro, resita.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Universul Argesean, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

Pentru detalii referitoare la proiect şi mai multe informaţii accesaţi http://www.inbucatariilelumii.eu/wp sau blogul www.inbucatariilelumii.wordpress.com.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează