Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Restart România, platforma online pe care „cine face, ăla e’’

0

Ce este Restart România?

Restart România (www.restartromania.ro) este o platformă online care permite cetăţenilor să-şi definească problemele, să vină cu idei care le pot rezolva şi să primească feed-back din partea comunităţii.  Ideile cele mai bune vor fi transformate în proiecte online care să producă o schimbare offline. Cinci dintre ele vor primi o finanţare care să le facă durabile.

Dovadă că acest proces funcţionează stau câteva dintre cele mai populare platforme online din lume. Ushahidi (http://www.ushahidi.com/) mapează actele de violenţa şi zonele care au nevoie de ajutor umanitar, iar SeeClickFix (http://www.seeclickfix.com/) raportează problemele de infrastructură din comunitate. Ambele au reieşit în cei 5 ani de competiţii TechSoup, alături de alte 750 de idei de proiecte online pentru schimbare socială. România este însă prima ţară în care acest proces este localizat, pentru a răspunde mai bine problemelor specifice cu care se confruntă comunitatea.

Competiţia online (1 august  –  3 octombrie)

Competiţia Restart România are ca punct central o platformă de interacţiune comunitară, care pariază pe capacitatea unei comunităţi de a-şi găsi singură soluţii la problemele cu care se confruntă şi pe puterea  internetului de a genera schimbare.

Până pe 23 septembrie, ONG-uri, antreprenorii sociali, programatori sau pur şi simplu cetăţeni cu spirit antreprenorial pot să vină cu soluţii la probleme legate de  lipsa transparenţei, a eficienţei, de nerespectarea legii, sau de trafic de influenţă şi să le adauge pe Restart România. Cu ajutorul feedback-ului primit de la comunitatea online, ideile lor evoluează până la stadiul de proiecte.  Atât comunitatea, cât şi un juriu de specialişti vor alege cele mai bune 10 dintre ele, care demonstrează că au cel mai mare potenţial de a restarta România. Acestea sunt implementate, ajutate să se dezvolte şi să devină cunoscute. 5 platforme vor primi şi granturi în valoare totală de peste 25 000 de dolari.

Hackathonul Restart România (28 – 30 octombrie)

Implementarea celor 10 platforme care au ajuns în finală se va face în cadrul unui eveniment special- Hackathonul Restart România (hackathonul este un maraton de hacking în care programatorii trebuie să construiască o platformă online funcţională într-o perioadă limitata de timp). Peste 50 de specialişti IT, designeri, oameni de comunicare, antreprenori online şi analişti politici vor petrece 48 de ore împreună, ajutându-i pe iniţiatorii proiectelor să le vadă implementate.

Gala Restart România (5 noiembrie)

În acest punct, cele 10 platforme sunt deja funcţionale şi mai rămâne de stabilit care dintre ele vor primi granturi în valoare de minim 25 000 de dolari. Fiecare proiect este prezentat unui juriu de specialişti şi unui grup de investitori, în cadrul Galei Restart România. Cele mai bune 5 dintre ele câştigă finanţare de 5000 de dolari şi sprijin din partea echipei TechSoup şi a partenerilor campaniei.

Community building (noiembrie 2011 – aprilie 2011)

Căştigătorii competiţiei Restart România vor fi ajutaţi să-şi lanseze şi să îşi crescă ideile. Echipa Techsoup şi partenerii campaniei le vor oferi consultanţă timp de minim 6 luni (IT, comunicare, business, antreprenoriat online, legislatie, ONG) şi vor construi în jurul fiecărei idei o comunitate de sprijin formată din specialişti, sponsori, voluntari.

Rezultate parţiale

După prima lună de campanie, apetitul românilor pentru schimbare s-a dovedit a fi foarte mare. 35 dintre ideile înscrise pe platformă respectă cerinţele Restart România. Cele mai multe proiecte sunt grassroots, întărind unul dintre principiile care stau la baza competiţiei, acela că schimbarea se poate propaga pornind de la individ, nu neapărat de la o instituţie sau organizaţie. Ideile variază de la propuneri simple, care să rezolve o problemă punctuala (ridicarea maşinilor abandonate de proprietari), pâna la proiecte complexe, care îşi propun să producă un impact considerabil asupra sistemului (platformă de inţiative legislative cetăţeneşti şi democraţie online). Le puteţi accesa pe toate în galeria de proiecte: http://restartromania.netsquared.org/projects-gallery

 

Despre TechSoup

TechSoup (http://techsoupglobal.org/) este cea mai mare întreprindere socială de donaţii tehnologice din lume. A luat naştere cu 25 de ani în urmă, pentru a sprijini sectorul non-profit prin intermediul IT-ului şi s-a dezvoltat rapid într-un  program uriaş de donaţii şi training-uri pentru ONG-uri. Scopul său este acela de a intermedia legătura dintre reprezentanţi ai comunităţii IT&C şi mari donatori de hardware şi software, de-o parte, şi beneficiari din sectorul non-profit, de cealaltă parte. Anul precedent, TechSoup a susţinut mai mult de 100.000 de ONG-uri din toată lumea cu donaţii şi servicii în valoare de aproximativ un milliard şi jumătate de dolari.

În România, TechSoup (www.techsoup.ro) activează din 2009, a investit deja în sectorul ONG peste 800 000 de dolari în donaţii şi a facilitat sute de ore de mentorship IT, cu sprijinul unor parteneri importanţi ca Cisco şi Microsoft. Campaniile şi evenimentele speciale TechSoup aduc împreună societatea civilă şi programatori din România, pentru a crea proiecte online inovatoare care rezolvă problemele comunităţii.

Restart România (www.restartromania.ro), cel mai recent proiect TechSoup România, este  realizat cu ajutorul unui grant acordat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi se bucură deopotrivă de sprijinul mediului diplomatic, al companiilor IT&C, al comunităţilor de programatori şi al antreprenorilor online.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.