Regal Nobel la Radio România Cultural!

0

Planeta radio – două ediţii speciale  Premiile Nobel 2013

851 de laureaţi şi 25 de organizaţii – în total, 561 de premii, acordate de tot atâtea ori, din 1901 şi până în 2013.

Dintre acestea – în 2013 – 11 în ştiinţe: chimie, fizică şi ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel – unul în literatură – scriitoarei canadience Alice Munro – şi unu pentru pace – Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, OPCW .

Geografic vorbind – Statele Unite, Belgia, Marea Britanie, Canada şi, dacă luăm în discuţie sediul laureatei premiului Nobel pentru pace – Olanda.

Aşa arată, statistic,“tabloul Nobel” al anului 2013.

Un an în care ştiinţa a fost „îmbrăcată” din  nou în haine de gală,  în ceea ce, în mod tradiţional se cheamă, la Stockholm, la începutul fiecărui decembrie,  Săptămâna Nobel, numită şi Săptămâna magică şi care culminează, în 10 decembrie, cu ceremonia decernării premiilorpentru ştiinţe şi a celui pentru literatură.

Un an în care În sfârşit! a fost Evrica! premiului Nobel pentru fizică, acordat celei mai evidente, poate,  descoperiri – cea a bozonului Higgs – şi, poate, celor mai răbdători fizicieni, Peter Higgs şi Francois Englert, „confirmaţi” , după mai bine de 40 de ani de la descoperirea teoretică, în două experimente diferite (căutând, însă, acelaşi lucru) derulate în vara lui 2012 la Centrul European pentru Cercetări Nucleare, CERN de la Geneva.

Un an în care capitala norvegiană Oslo a găzduit, din nou, în 10 decembrie, ceremonia decernării premiului Nobel pentru pace – al 94-lea – acordat pentru „eforturile neobosite” ale unei organizaţii – cea pentru Interzicerea Armelor Chimice – în lupta pentru relaizarea idealului unei lumi fără arme chimice.

Un an în care doar protagoniştii au fost alţii.  Altfel, un an în care atenţia lumii întregi s-a concentrat, preţ de câteva zile, din noupe Suedia şi Norvegia, pe Stockholm şi Oslo, capitalele şi ţările care găzduiesc, în fiecare 10 decembrie, ceremoniile de decernare ale premiilor Nobel, instituite prin testament, în 1895, de Alfred Nobel.

Dincolo de toate, 2013 a fost, însă, încă un an în care excelenţa, performanţa, pasiunea şi dedicaţia au primit aplauze la scenă deschisă – „martor la eveniment” din 1998, Radio România Cultural vă invită să retrăiţi emoţiile laureaţilor, să le descoperiţi pasiunile şi să le înţelegeţi crezul. În înregistrări ale conferinţelor de presă şi ale discursurilor de recepţie ale laureaţilor dar şi în două interviuri cu laureaţi ai premiilor Nobel pentru chimie – Arieh Warshel – şi fizică, Francois Englert.

În două ediţii speciale ale emisiunii Planeta radioLuni, 10 şi 17 februarie 2013, pe frecventele din toata tara ale Radio România Cultural si pe www.radioromaniacultural.ro, între 17.05 şi 17.50.

Realizator: Corina Negrea

Sala de concerte din Stockholm, gazda ceremoniei de decernare a premiilor Nobel pentru ştiinţe şi literatură, 10 decembrie

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.