Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reducere între 10% şi 20% a prevalenţei obezităţii:

0

Reducere între 10% şi 20% a prevalenţei obezităţii:

15 Programe Bazate pe Comunitate din Europa se întâlnesc la Bucureşti pentru a face schimb de bune practici în cadrul Forumului European al Obezităţii

Logo Forumul European al Obezitatii 

Bucureşti, 18 octombrie 2013 – EPODE International Network (EIN), cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii şi bolilor netransmisibile, în parteneriat cu Fundaţia PRAIS – Mişcarea SETS, a organizat la Bucureşti, în perioada 16-18 octombrie 2013, primul Forum European al Obezităţii. Evenimentul a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru programele bazate pe comunitate din Europa şi susţinătorii acestora de a face schimb de bune practici, de a propune soluţii şi de a-şi asuma angajamente privind obezitatea şi problemele asociate acesteia. Forumul este un apel la acţiune pentru Europa în ceea ce priveşte prevenirea obezităţii şi a bolilor netransmisibile.

Prevenirea obezităţii: subiectul central al evenimentului

15 Programe Bazate pe Comunitate (Community-Based Programmes – CBP) din Europa şi membri ai EPODE International Network (EIN) au participat la Forumul European al Obezităţii, alături de importanţi factori de interes din domeniul ştiinţific, politic şi public-privat, angajaţi în vederea prevenirii obezităţii. Primele două zile au fost dedicate sesiunilor de lucru specifice pentru membrii EIN, urmate de o conferinţă plenară pe data de 18 octombrie, intitulată “Prevenirea obezităţii în comunitate: Mijloace şi instrumente eficiente pentru schimbare”. Conferinţa reuneşte experţi internaţionali importanţi, peste 70 de profesionişti CBP, dezvoltatori de politici, reprezentanţi ai mediului politic şi corporativ, oferind oportunitatea de a învăţa, din exemplele experţilor, modalităţi de utilizare a mediului în prevenirea obezităţii. În plus, le permite programelor membre, existente şi potenţiale, să reflecte asupra rolului CBP în reducerea inegalităţilor din domeniul sănătăţii, abordând în acelaşi timp aspectele de dezvoltare durabilă şi Parteneriatele Public-Privat în cadrul unei mese rotunde coordonate de experţi.

Rezultate promiţătoare: scădere de 10%-20% a prevalenţei obezităţii[1]

Epode International Network (EIN), cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii, îşi propune să ajute la prevenirea supraponderabilităţii, obezităţii şi a bolilor netransmisibile asociate. Misiunea sa este să susţină Programele Bazate pe Comunitate în reducerea prevalenţei obezităţii în rândul copiilor prin strategii durabile.

Metodologia EPODE este implementată în 34 de programe în peste 20 de ţări, implică peste 20 de milioane de oameni şi are un impact real asupra prevalenţei obezităţii la nivel mondial. Valoarea adăugată a metodologiei se bazează pe o contribuţie ştiinţifică solidă, evaluare şi rezultate bazate pe dovezi, susţinere instituţională şi politică, precum şi tehnici de marketing social şi resurse durabile.

Metodologia EPODE şi-a dovedit eficienţa în oraşele pilot EPODE din Franţa care au înregistrat o scădere de aproape 10% a prevalenţei obezităţii în perioada 2005-2010. În plus, în Belgia, Programul Bazat pe Comunitate “Viasano” a demonstrat rezultate excepţionale, cu o reducere de 22% a prevalenţei supraponderabilităţii între 2008 şi 2010 în oraşele pilot”, a declarat Dr. Jean-Michel Borys, Secretar General EIN.

SETS, Programul Bazat pe Comunitate din România: o poveste de succes!

Mişcarea naţională “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS a fost iniţiată în martie 2011 de Fundaţia PRAIS pe o perioadă de 5 ani. Obiectivele mişcării sunt prevenirea obezităţii infantile în rândul copiilor până la 12 ani şi promovarea stilului de viaţă sănătos în rândul familiilor din România, într-o abordare holistică: minte, trup şi spirit. SETS a creat şi o alianţă naţională puternică de instituţii guvernamentale, organizaţii sportive şi medicale, parteneri privaţi, precum şi 20 de ambasadori care susţin cauza socială. Până în acest moment 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de şcoli din Bucureşti, Roman şi Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice, peste 160.000 de părinţi şi 2 milioane – public larg, au avut acces la informaţii despre beneficiile alimentaţiei echilibrate, activităţilor fizice zilnice, sportului în general, reguli de igienă şi valori morale pozitive. De la lansare până în prezent, au fost organizate 240 de Cluburi SETS – Mişcare şi Distracţie, reunind 9.766 de membri, care au desfăşurat 3.531 de activităţi. 200 de studenţi din cadrul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) au susţinut voluntar 145 de lecţii deschise, demonstraţii sportive, devenind adevărate modele pentru elevi. Campanii de marketing social la scară largă cu audienţă naţională au completat impactul intervenţiilor anuale SETS.

În calitate de membru activ al EIN şi organizator al Forumului, credem în impactul măsurabil al acestor programe în lume, dezvoltate în baza unor metodologii similare, păstrând totodată diversitatea şi specificul fiecărei ţări. Susţinem politicile de prevenţie şi extinderea reţelei noastre, având la bază parteneriatele public-privat. Partajând cele mai bune practici, acţionând etic, vom construi împreună o puternică alianţă globală menită a preveni obezitatea infantilă” a declarat Silvia Bucur, Preşedinte Fundaţia PRAIS.

EPODE International Network (EIN) este cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii. Este o organizaţie non-profit internaţională cu sediul în Bruxelles. Consiliul Administrativ al EIN este format din experţi din comunitatea ştiinţifică şi domeniul dezvoltării politicilor şi este prezidat de Dr. Armando Barriguete. EIN se bazează şi pe un Consiliu Ştiinţific Consultativ care reuneşte experţi la nivel înalt din instituţii de sănătate publică importante la nivel internaţional. Doi parteneri fondatori globali susţin EIN şi activităţile sale: The Coca-Cola Company şi Nestlé. Pentru informaţii suplimentare, accesaţi website-ul: www.epode-international-network.com

şi urmăriţi EIN pe Twitter: @Epode_Network.

Fundaţia PRAIS, înființată acum 10 ani de către PRAIS Corporate Communications, are ca misiune promovarea stilului de viață sănătos, a accesului la educație, grijei față de natură și a economiei sustenabile prin programe naționale bazate pe comunitate.


[1] Între 2005 şi 2010 s-a înregistrat o scădere de aproximativ 10% în prevalenţa obezităţii în oraşele pilot EPODE din Franţa. Un studiu recent derulat în Belgia a demonstrat că Programul Bazat de Comunitate “VIASANO” a reuşit să reducă prevalenţa supraponderabilităţii cu 22% în oraşele pilot, demonstrând o tendinţă promiţătoare pentru programele membre EIN.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.