Recomandări pentru părinții reveniți de la muncă, din străinătate, împreună cu copiii lor

0

Alternative Sociale a elaborat o serie de recomandări pentru părinții aflați, împreună cu copiii lor, la muncă în străinătate, care decid să revină, în această perioadă de vacanță, cu familia în România. Recomandările au scopul de a diminua posibilele efectele negative ale remigrației asupra copilului.

În perioada 2008-2012, conform unui studiu elaborat de Alternative Sociale,  21.325 de copii reveniți din Italia și Spania au solicitat echivalarea studiilor pentru reînscrierea în sistemul educațional românesc.

Cercetarea a relevat faptul că peste 6.000 de copii remigranţi prezintă dificultăţi de readaptare şi probleme de natură psihologică şi emoţională, care vor afecta dezvoltarea lor ulterioară.

Dimensiunea fenomenului remigrației copiilor români și consecințele acestuia  justifică necesitatea unei informări adecvate a părinților care iau în calcul revenirea lor împreună cu copiii sau doar revenirea copiilor în România.

În acest context, specialiștii Alternative Sociale recomandă părinților să pregătească copilul cu privire la remigrație, să îl consulte la revenirea  în România și să îi explice acestuia motivele care au condus la decizia de remigrație, fără a-i induce sentimente de vinovăție legate de eșecul migrației.

Sigla AASÎn cazul copilului care petrecut mai mult de trei ani în străinătate, părinții vor aloca mai mult timp dialogului cu acesta, deoarece este posibil ca el să fi dezvoltat legături de atașament mai profunde față de persoane (prieteni, profesori, colegi) și obișnuințe (viața cotidiană, hobby-uri, condiții de locuit etc.) din țara de remigrație. Părintele va asculta argumentele și dorința copilului de a se reîntoarce și va identifica, împreună cu acesta, soluții pentru a păstra legătura cu prietenii și a menține obișnuințele avute în străinătate.

Este necesar ca părinții să se informeze și să pregătească reînscrierea copilului în sistemul de învățământ înainte de reîntoarcerea efectivă în România (să cunoască traseul birocratic cu privire la echivalarea studiilor și reînscrierea în sistemul de educație românesc) și să să apeleze la serviciile profesioniștilor din instituțiile de suport din România (diriginte, consilier școlar, psiholog, asistent social etc.).

De asemenea, specialiștii Alternative Sociale recomandă părinților să discute cu copilul despre posibilele dificultăți de adaptare, să îi asculte opinia cu privire la dificultățile reclamate și să îl ajute în recuperarea lacunelor, în special cele lingvistice și culturale, necesare reintegrării în România. Este esențial ca părinții să supravegheze copilul pentru a identifica manifestările neadaptării sociale și școlare a acestuia și să intervină direct pentru a facilita adaptarea copilului la diversele medii cu care acesta interacționează (colectivul de colegi, grupul de prieteni, vecini, etc.).

Alternative Sociale aproximează că, pe termen scurt și mediu, numărul copiilor cu probleme grave emoţionale şi psihologice cauzate de remigraţia neasistată va creşte cu aproximativ 1.000 de copii în fiecare an. 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.