Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Recenzie de carte: „Cu drag, despre România”

0

La vârsta de 18 ani, Tessa Dunlop porneşte într-o călătorie curajoasă spre România post-revoluționară, fără să aibă idee ce-o aşteaptă acolo. Proaspăt respinsă de către Harvard şi în căutarea unui proiect umanitar care să-i asigure locul în prestigioasa universitate, la propunerea părinţilor, Tessa se aruncă în necunoscut – cu inima deschisă.

toromwithlove

Prima imagine despre România cuprinde Bucureştiul văzut dintr-o Dacie pe post de taxi, un Bucureşti întunecat şi sinistru. Apoi, în decor îşi fac loc un tren vechi, cu uşi glisante şi scaune prăfuite – senzaţia de întoarcere în timp. Urmează călătoria prin nordul Moldovei, oraşul Siret, un orfelinat de copii. Oameni noi, experienţe noi, mirosuri ciudate, ochi necunoscuţi şi speriaţi.

“Îmi plac energia, peisajele, ospitalitatea, generozitatea, îmi place că este o ţară “neîmblânzită” în comparaţie cu Marea Britanie, unde fiecare fir de iarbă este luat în evidenţă.”

Următoarele zece luni petrecute în orfelinat i-au demontat teoriile despre educaţie şi despre viaţă, cele primite de la părinţi şi de la societatea din Marea Britanie. Atunci când decorul vechi, ponosit şi orfelinatul aflat în paragină s-au mutat în plan secundar, au ieşit în față OAMENII. Da, România este ţara în care s-a întors înapoi în timp. Dar este ţara de la care a învăţat să ofere, să primească înapoi cu sufletul deschis, să râdă din toată inima, să înveţe lucruri noi, să IUBEASCĂ.

“Am venit pentru prima oară în România pe când aveam 18 ani şi a fost de parcă intrasem într-o lume magică, atât de diferită era de locul în care am fost crescută. M-au impresionat afecţiunea şi căldura românilor. Am stat aproape un an în Siret iar când m-am întors înapoi în Marea Britanie, toată lumea era impresionată că ajutasem orfanii români. A fost ironic, pentru că am învățat mai mult decât am oferit pe parcursul experienţei din acel an.”

După zece luni s-a întors înapoi acasă, cu gândul la România. A fost admisă la Harvard, cu gândul la România. A studiat un an, cu gândul la România şi cu o singură întrebare căreia nu-i găsea răspuns: “Ce caut aici şi de ce nu mă întorc înapoi, acolo?”

Un an mai târziu s-a întors cu dorinţa de a preda engleză, dar într-un nou oraş: Iaşi. Iar în acea perioadă l-a cunoscut pe băiatul care opt ani mai târziu i-a devenit soţ.

Cartea este un carusel de imagini despre ţara şi cultura noastră, în care Tessa Dunlop şi-a strecurat prezența. Nu este o poveste inventată despre noi, ci o biografie – imaginea României prin ochii unei adolescente îndrăgostite de români.

fotodavidpole“Mi-ar plăcea să trăiesc în România, iubesc ţara asta. În prezent lucrez la un documentar BBC despre Roşia Montană şi scriu o lucrare de disertaţie despre Regina Maria, de care m-am îndrăgostit. Majoritatea proiectelor mele sunt în Londra, însă voi trăi mereu cu un picior în ţara voastră. Am televiziune prin cablu cu canale româneşti şi mă lupt cu gramatica voastră încâlcită.”

Citatele sunt de aici, iar cartea o găsiți aici.

www.books-express.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.