Rangerii de pretutindeni au o zi specială

0

Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și cu sprijinul Fondului ONG în România și a Federației Internaționale a Rangerilor (FIR) organizează manifestări dedicate Zilei Internaționale a Rangerilor, în perioada 28 iul.- 3 aug. 2014.

Ranger Day

Ziua Internațională a Rangerului, 31 iulie, a fost proclamată oficial în 2007  şi a pornit de la o idee a FIR  la care e şi România afiliată prin Asociaţia Rangerilor din România. Astăzi, după aproape un deceniu, Ziua Rangerului e sărbătorită de către 54 de asociații ale rangerilor de pe toate continentele.

Știți că rangerii din toată Europa sunt reprezentați de un român? El este Florin Hălăștăuan, primul ranger angajat în România.

În acest an, vom sărbători Ziua Rangerilor la Nucșoara, la poalele Parcului Național Retezat, alături de colegii noștri rangeri care vor dori să ni se alăture. Vom avea invitați mari și mici, începând de la copii preșcolari, până la veterani care și-au dedicat viața protecției naturii. Printre invitați vor fi și Rangerii Juniori din primele tabere de instruire organizate la Parcul Național Retezat, începând cu 2003.

”Spunem că, de Ziua Internațională a Rangerului, un ochi plânge, unul râde. Comemorăm zecile de rangeri ucişi la datorie în fiecare an de către braconieri, traficanţi şi alţi răufăcători. În ultimul an au murit 102 rangeri, marea majoritate fiind uciși de către braconieri. Tot în această zi celebrăm marea familie a rangerilor de pretutindeni, care se străduiesc să-şi facă datoria faţă de om şi natură” declară rangerul australian Sean Wilmore, președintele FIR.

Florin Halastauan face parte din conducerea Federatiei Internationale a Rangerilor

În aria lor de competenţă, rangerii oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice, ajută cercetătorii în munca de inventariere a florei, șamd. E o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

”În multe ţări rangerii sunt percepuţi, în mod simplist, doar ca organe de coerciţie, ca un fel de poliţie a naturii. Rangerul nu doreşte să fie pus în postura de a da amenzi, dar nu se fereşte să o facă dacă întâlneşte cazuri de încălcare flagrantă a legilor şi a regulilor” spune Alin Ivașcu, ranger la Parcul Național Retezat.

Mihai Gligan, preşedintele Asociaţiei Rangerilor din România adaugă că  ”Avem mare noroc cu Fondul ONG care ne ajută să facem cunoscute lumii activitățile rangerilor.  Ziua Rangerului e inclusă în calendarul de activități al proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.”

Granturile SEE (EEA)

Prin granturile SEE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia contribuie la reducerea discrepanțelor sociale și economice și la întărirea relațiilor bilaterale între țările beneficiare din Europa. Principalele arii de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și școlarizare, societatea civilă, sănătate și tineret, egalitatea de gen, justiția și moștenirea culturală.

Pentru informații oficiale  despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale  despre Fondul ONG în România, accesați www.fondong.fdsc.ro

Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro

Asociația Rangerilor din România, înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.  www.ranger.ro,  www.facebook.com/rangeriidinromania.arr.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează