Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rangerii de pretutindeni au o zi specială

0

Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și cu sprijinul Fondului ONG în România și a Federației Internaționale a Rangerilor (FIR) organizează manifestări dedicate Zilei Internaționale a Rangerilor, în perioada 28 iul.- 3 aug. 2014.

Ranger Day

Ziua Internațională a Rangerului, 31 iulie, a fost proclamată oficial în 2007  şi a pornit de la o idee a FIR  la care e şi România afiliată prin Asociaţia Rangerilor din România. Astăzi, după aproape un deceniu, Ziua Rangerului e sărbătorită de către 54 de asociații ale rangerilor de pe toate continentele.

Știți că rangerii din toată Europa sunt reprezentați de un român? El este Florin Hălăștăuan, primul ranger angajat în România.

În acest an, vom sărbători Ziua Rangerilor la Nucșoara, la poalele Parcului Național Retezat, alături de colegii noștri rangeri care vor dori să ni se alăture. Vom avea invitați mari și mici, începând de la copii preșcolari, până la veterani care și-au dedicat viața protecției naturii. Printre invitați vor fi și Rangerii Juniori din primele tabere de instruire organizate la Parcul Național Retezat, începând cu 2003.

”Spunem că, de Ziua Internațională a Rangerului, un ochi plânge, unul râde. Comemorăm zecile de rangeri ucişi la datorie în fiecare an de către braconieri, traficanţi şi alţi răufăcători. În ultimul an au murit 102 rangeri, marea majoritate fiind uciși de către braconieri. Tot în această zi celebrăm marea familie a rangerilor de pretutindeni, care se străduiesc să-şi facă datoria faţă de om şi natură” declară rangerul australian Sean Wilmore, președintele FIR.

Florin Halastauan face parte din conducerea Federatiei Internationale a Rangerilor

În aria lor de competenţă, rangerii oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice, ajută cercetătorii în munca de inventariere a florei, șamd. E o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

”În multe ţări rangerii sunt percepuţi, în mod simplist, doar ca organe de coerciţie, ca un fel de poliţie a naturii. Rangerul nu doreşte să fie pus în postura de a da amenzi, dar nu se fereşte să o facă dacă întâlneşte cazuri de încălcare flagrantă a legilor şi a regulilor” spune Alin Ivașcu, ranger la Parcul Național Retezat.

Mihai Gligan, preşedintele Asociaţiei Rangerilor din România adaugă că  ”Avem mare noroc cu Fondul ONG care ne ajută să facem cunoscute lumii activitățile rangerilor.  Ziua Rangerului e inclusă în calendarul de activități al proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.”

Granturile SEE (EEA)

Prin granturile SEE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia contribuie la reducerea discrepanțelor sociale și economice și la întărirea relațiilor bilaterale între țările beneficiare din Europa. Principalele arii de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și școlarizare, societatea civilă, sănătate și tineret, egalitatea de gen, justiția și moștenirea culturală.

Pentru informații oficiale  despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale  despre Fondul ONG în România, accesați www.fondong.fdsc.ro

Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro

Asociația Rangerilor din România, înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.  www.ranger.ro,  www.facebook.com/rangeriidinromania.arr.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.