Raluca Popescu, o studentă cu dizabilități din Timişoara participă la Adunarea Consultativă a Consiliului Europei

0

Raluca Popescu, o studentă de 22 de ani din Timişoara a fost selectată pentru a participa la Adunarea Consultativă privind incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în activitățile de tineret ale Consiliului Europei. Evenimentul va avea loc pe data de 29 mai, la Budapesta.

Raluca Popescu, utilizatoare a unui fotoliu rulant, va reprezenta tinerii cu dizabilități din România, alături de ceilalți 19 participanţi din 13 ţări europene. Ea a fost invitată să participe la această Adunare Consultativă datorită rolului ei activ în „Ceva de Spus”, un grup de autoreprezentanţi din Timişoara care reunește tineri cu dizabilități intelectuale și locomotorii.

Termenul “autoreprezentant” se referă la o persoană cu dizabilități care își comunică opinia și își solicită ferm drepturile în comunitate.

Raluca a declarat că doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii de a include persoanele cu dizabilităţi intelectuale în educaţie şi formare continuă. „Persoanele cu dizabilităţi intelectuale au dreptul la educaţie, instruire şi activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, la fel  ca oricine altcineva”, a spus ea. „Dacă tinerii cu dizabilităţi  au acces la educaţie, pot avea locuri de muncă şi astfel pot contribui la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.”

De asemenea, Raluca va promova importanţa folosirii limbajului uşor de înţeles şi pictogramelor în informațiile de interes public, afișaje stradale etc., pentru a se asigura accesul la informaţii al persoanelor cu dizabilităţi intelectuale.

„Este foarte important că persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie direct implicate în procesul de învăţământ. De asemenea, materialele informative, site-urile autorităților şi serviciilor publice ar trebui să fie disponibile și în limbaj uşor de înţeles, cu fotografii ilustrative, astfel încât mai multe persoane să le poată înţelege”, a mai adăugat Raluca.

Raluca a spus că este nerăbdătoare să împărtăşească idei cu ceilalţi participanţi din toată Europa, şi să aducă înapoi cele mai bune practici în România.

Consiliul Europei, bazat la Strasbourg, Franţa, are ca scop protejarea democraţiei pluraliste, drepturilor omului şi statului de drept. A fost fondat în 1949 și are 47 de ţări membre.

 

Despre Ceva de Spus

www.cevadespus.ro

Grupul de autoreprezentanți Ceva de Spus s-a înființat la Timisoara în 2010 şi urmăreşte să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora.

Despre Raluca Popescu

www.cevadespus.ro/marturii/raluca.html

Pentru mai multe informaţii sau pentru un interviu cu Raluca, vă rugăm să îl contactaţi pe Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport în cadrul Ceva de Spus, la adresa de email: zoli@cevadespus.ro sau la tel: 0040 721 613 521.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează