Raluca Popescu, o studentă cu dizabilități din Timişoara participă la Adunarea Consultativă a Consiliului Europei

0

Raluca Popescu, o studentă de 22 de ani din Timişoara a fost selectată pentru a participa la Adunarea Consultativă privind incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în activitățile de tineret ale Consiliului Europei. Evenimentul va avea loc pe data de 29 mai, la Budapesta.

Raluca Popescu, utilizatoare a unui fotoliu rulant, va reprezenta tinerii cu dizabilități din România, alături de ceilalți 19 participanţi din 13 ţări europene. Ea a fost invitată să participe la această Adunare Consultativă datorită rolului ei activ în „Ceva de Spus”, un grup de autoreprezentanţi din Timişoara care reunește tineri cu dizabilități intelectuale și locomotorii.

Termenul “autoreprezentant” se referă la o persoană cu dizabilități care își comunică opinia și își solicită ferm drepturile în comunitate.

Raluca a declarat că doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii de a include persoanele cu dizabilităţi intelectuale în educaţie şi formare continuă. „Persoanele cu dizabilităţi intelectuale au dreptul la educaţie, instruire şi activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, la fel  ca oricine altcineva”, a spus ea. „Dacă tinerii cu dizabilităţi  au acces la educaţie, pot avea locuri de muncă şi astfel pot contribui la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.”

De asemenea, Raluca va promova importanţa folosirii limbajului uşor de înţeles şi pictogramelor în informațiile de interes public, afișaje stradale etc., pentru a se asigura accesul la informaţii al persoanelor cu dizabilităţi intelectuale.

„Este foarte important că persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie direct implicate în procesul de învăţământ. De asemenea, materialele informative, site-urile autorităților şi serviciilor publice ar trebui să fie disponibile și în limbaj uşor de înţeles, cu fotografii ilustrative, astfel încât mai multe persoane să le poată înţelege”, a mai adăugat Raluca.

Raluca a spus că este nerăbdătoare să împărtăşească idei cu ceilalţi participanţi din toată Europa, şi să aducă înapoi cele mai bune practici în România.

Consiliul Europei, bazat la Strasbourg, Franţa, are ca scop protejarea democraţiei pluraliste, drepturilor omului şi statului de drept. A fost fondat în 1949 și are 47 de ţări membre.

 

Despre Ceva de Spus

www.cevadespus.ro

Grupul de autoreprezentanți Ceva de Spus s-a înființat la Timisoara în 2010 şi urmăreşte să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora.

Despre Raluca Popescu

www.cevadespus.ro/marturii/raluca.html

Pentru mai multe informaţii sau pentru un interviu cu Raluca, vă rugăm să îl contactaţi pe Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport în cadrul Ceva de Spus, la adresa de email: zoli@cevadespus.ro sau la tel: 0040 721 613 521.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și aproape 60 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.