Punct final la Chișinău în a patra călătorie a lui Horia Mihail şi a Pianului Călător

0

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2014 la cea a IV-a ediţie, este la ceasul bilanţului. La invitaţia Radio România, Horia Mihail şi  Pianul Călător au pornit la drum pe 21 martie, au străbătut 5700 de km prin ţară, apoi au susţinut un recital la New York, urmat de alte două în parcurile bucureştene, ultimul acord auzindu-se pe 14 mai 2014 la Sala cu Orgă de la Chişinău. Turneul a fost organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Radio România Cultural

Horia Mihail-recital Pianul calator-Chisinau Foto_Virgil Oprina_P1290142

Anul acesta Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu a fost muza călătoriei muzicale, iar de muzica sa în interpretarea lui Horia Mihail s-au bucurat aprox 10.000 de spectatori care au venit în sălile de concert sau în parcurile bucureştene, răsplătind pianul şi pianistul cu aplauze entuziaste. În recitaluri Horia Mihail a interpretat două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană iar în concertele cu orchestra trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră.

După parcurgerea unui itinerar ce a cuprins aproape toate zonele istorice ale ţării, în al patrulea an de călătorie pianul călător a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Roman, la Şcoala de artă Sergiu Celibidache.

În premieră, la Piteşti, la Braşov şi la Bucureşti, Horia Mihail a fost solist şi dirijor în acelaşi timp, interpretând, împreună cu filarmonicile din cele două oraşe şi cu Orchestra Naţională Radio, trei concerte mozartiene, în trei seri triumfale, în care acest mare muzician a dovedit reale abilităţi de conducător. A fost o adevărată provocare pentru Horia Mihail şi o surpriză plăcută pentru public, care l-a văzut pentru prima dată în această postură, similară cu aceea pe care Mozart însuşi o avea în faţa orchestrei.

Turneul Pianul Călător s-a oprit şi în spaţii neconvenţionale. Horia Mihail însoţit de un pian de concert adevărat, pus la dispoziţie de Radio România, a poposit în foişoarele din parcurile Herăstrău şi Cişmigiu unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Invitaţia a fost acceptată cu mult entuziasm de melomani sau simpli trecători care au avut prilejul să asculte frumoasele sonate, rondouri şi fantezii ale lui  Mozart care au fost pe placul tuturor, indiferent de vârstă.

La final de turneu, încărcat de energia pe care publicul i-o dă întotdeauna, Horia Mihail rememorează momentele plăcute şi se gândeşte deja la proiectele viitoare:

“M-am simţit bine în toate oraşele în care am fost, am întâlnit oameni dornici de muzică, am fost foarte bine primit şi receptarea a fost extraordinară. În oraşele mici, unde astfel de evenimente au loc rar, sau în parcuri, unde vine un public în mare parte nefamiliar cu sala de concert sau cu atfel de muzică, am avut surpriza şi bucuria să constat că interesul a fost cu atât mai mare şi real. A fost deja a 4-a ediţie a acestui turneu iar faptul că aceste proiecte au continuitate demonstrează că sunt evenimente foarte importante, care aduc un plus de valoare locului în care trăim, atât nouă ca artişti, dar mai cu seamă celor care ne ascultă de la an la an, din ce în ce mai mulţi.  Eu cred ca merită tot sprijinul, atât al instituţiilor de cultură şi a organizaţiilor statale,  cât şi a celor care pot să sprijine financiar aceste proiecte.”

Oltea Şerban-Pârâu, iniţiatoare și director artistic al proiectului declară : “În 2011 era doar ideea de a valorifica faptul că Radio România avea trei piane mai vechi dar perfect recondiţionabile şi utilizabile în comunităţi mai mici şi a găsi o formulă ca aceste piane să ajungă în câteva oraşe din România unde nu existau astfel de instrumente. Începând din 2012 am găsit şi posibilitatea de a construi şi o dimensiune internaţională a proiectului care a continuat și anul acesta. Cred că în misiunea publică a radioului, în consistenta sa componentă culturală, astfel de aspecte trebuie să rămână semnificative.”

Eveniment susținut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi  Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcţia Municipală de Cultură Mediaş, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt Tecuci , Casa de Cultură Tecuci , Primaria Municipiului Tecuci, Casa de cultură din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Sibiu , Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare, ICR New York, Radio Chișinău, Sala cu orgă din Chişinău.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.