Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Protest inedit impotriva taierii brazilor naturali pentru Craciun, pus in scena de Fundatia Conservation Carpathia

0

Un brad ajunge la maturitate în 12 ani, dar este tăiat într-un minut, pentru Crăciun

Fundația Conservation Carpathia lansează campania „O, brad frumos”, o inițiativă menită să atragă atenția asupra importanței brazilor naturali

  • Anual, în România, sute de mii de brazi sunt tăiați și scoși la vânzare de Crăciun;
  • Pentru a ajunge la înălțimea de 1,5-2 metri, așa cum sunt cei vânduți de Sărbători, unui brad din pădure îi sunt necesari mai mult de 10-12 ani. După 12 ani de luptă pentru supraviețuire, bradul este tăiat într-un minut. Este ținut două săptămâni în casă, apoi este aruncat;
  • În acest context, Fundația Conservation Carpathia dă startul campaniei „O, brad frumos”, prin care își propune reducerea pe termen lung a numărului de pomi de Crăciun tăiați din pădure și încurajarea oamenilor să apeleze la surse alternative: brazi crescuți în pepiniere, în ghiveci sau alternative confecționate manual. În acest fel, și generațiile următoare vor avea șansa să se bucure de măreția brazilor naturali, în pădurile din Munții Carpați;
  • În cadrul Concertului de Colinde de la Ateneu, care a avut loc în 13 decembrie, Corul Symbol a cântat varianta reinterpretată și mai ancorată în realitate a celebrului colind „O, brad frumos”, pentru a sensibiliza publicul cu privire la acest fenomen.o-brad_frumos_versuri

București, 19 decembrie 2016. Nu este Crăciun dacă nu ai brad în casă, o idee adânc încetățenită în rândul oamenilor din întreaga lume, care a instituit însă un adevărat atac asupra pădurilor de brazi. Tradiția brazilor de Crăciun datează din secolul al XVI-lea. Deși este un obicei la care ținem foarte mult, la momentul actual, există în Europa câteva zone puternic afectate de acest fenomen, printre care și Romania – nordul Bucovinei și Maramureșului.

Dacă în Occident, brazii la ghiveci au devenit deja tradiție, în România, în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt tăiați sute de mii de brazi, echivalentul a zeci de hectare de pădure. Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen, Fundația Conservation Carpathia dă startul campaniei „O, brad frumos”, o inițiativă prin care își propune păstrarea pădurilor naturale din Munții Carpați, unde bradul este o specie simbol. Aceasta specie deosebită suferă din cauza schimbărilor climatice, a modului în care s-au tăiat și regenerat pădurile în ultimii 100 de ani și datorită extragerii pomilor de Crăciun din pădurile naturale.

Corul Symbol susține inițiativa Fundației Conservation Carpathia, interpretând în cadrul Concertului de Colinde desfășurat în 13 decembrie la Ateneu, celebrul colind „O, brad frumos”, dar în variantă rescrisă și adusă în realitate, pentru a sensibiliza oamenii cu privire la acest fenomen.

Urmăriți aici colindul „O, brad frumos” în varianta reinterpretată

http://ohbradfrumos.ro/

În pădurile în care se desfășoară activități economice, modul de tăiere și regenerare trebuie să promoveze neapărat păstrarea proporției bradului, în principal din regenerări naturale. Procentual, extragerea brazilor din pădure pentru pomi de Crăciun trebuie redusă proporțional cu apariția pe piață a alternativelor, în așa fel încât bucuria copiilor și nepoților noștri de sărbători să nu fie știrbită. În ultimii trei ani, FCC plantează între 40.000 și 50.000 de puieți de brad în zone în care acesta a fost eliminat de către om. Încurajăm participarea copiilor și tinerilor la activități în pepinierele fundației și la campaniile de plantare pe care le organizăm. Voluntarii au ocazia să aibă în grijă puieții, de când apar în pepiniere până când sunt plantați în munte și câțiva ani după reîmpădurire”, a declarat Mihai Zotta, Director Tehnic Fundația Conservation Carpathia.

Muzica este un vehicul care sensibilizează, care atinge corzi greu de atins de cuvânt. De aceea, când ne-a fost propusă această idee, am decis să o facem cu dragă inimă. Cu atât mai mult cu cât fetele din cor au fost entuziasmate când au auzit de ea. Una dintre menirile Corului Symbol este să ajute diverse cauze sociale care aduc schimbări în bine. Cât despre despăduriri, trebuie odată și odată să oprim această catastrofă națională, despre care e greu de zis unde ne va duce, dar în niciun caz spre bine”, a declarat Prof. Jean Lupu, Dirijor Corul Symbol.

Despre Fundația Carpathia

Sunt șapte ani de când Fundația Conservation Carpathia a început în România unul dintre cele mai importante proiecte de conservare din Europa. Echipa de peste 50 de angajați se dedică zilnic unui scop important: păstrarea celei mai importante resurse naturale și a componentelor ei – PĂDUREA!

Rezultate:

Peste 17.000 de hectare achiziționate în scopul conservării, în grupul Carpathia: aproape 8.000 hectare din aceste suprafețe sunt zone de non-intervenție (protejate prin Planul de management în situl Natura 2000 Munții Făgăraș sau zone de strictă protecție, în Parcul Național Piatra Craiului). Toate pădurile sunt în protecție și nu se taie.

500 de hectare tăiate la ras în ultimii 10 ani au fost achiziționate și aproape 400 ha au fost deja reîmpădurite și, pe an ce trece, o nouă pădure prinde putere. Peste 800.000 de puieți produși în pepinierele ONG-ului sau cumpărați au fost folosiți pentru campaniile de reîmpăduriri, respectând compoziția naturală a pădurii.

20.000 metri de șanțuri făcute de tractoarele care au exploatat sălbatic lemnul din pădure au fost refăcute și a fost consolidat solul unde au avut loc tăieri masive, pentru ca satele de la poalele muntelui să fie mai în siguranță la ploi torențiale.

Viziunea FCC: Crearea unei zone protejate cu natură salbatică de talie mondială în Sudul Carpaților Românești, suficient de mare cât să permită existența unor populații semnificative de carnivore mari și să permită de asemenea desfășurarea proceselor evolutive naturale.

Finanțările vin din proiecte prin granturile SEE 2009-2014, programul Life +, din România și de la fundații din străinatate. Exemplu: Hansjörg Wyss, fondatorul fundației Wyss este unul din semnatarii documentului the Giving Pledge (Warren Buffet și Bill Gates sunt doar alte două exemple din cei peste 150 de oameni care au aderat la acest pact), prin care se angajează să doneze jumătate din averea lui către caritate.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.