Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul “Adoptă un vârstnic”

1

2012 ESTE ANUL INTERNAŢIONAL AL BUNICILOR

Anul 2012 este Anul Internaţional al Îmbătrânirii Active.  Asociaţia Umanitară EquiLibre derulează încă de la sfârşitul anului trecut Proiectul “Adoptă un vârstnic” prin care va încerca astfel să implice cât mai mult societatea civilă în viaţa de zi cu zi a bunicilor noştri.

“Adoptă un vârstnic”

Prin acest proiect  EquiLibre doreşte să răspundă nevoilor directe ale persoanelor vârstnice, care au ca venit maxim pensia socială şi care se află în incapacitatea de a-şi gestiona singuri igiena personală, igiena locuinţei, treburile gospodăreşti ca hrana, cumpărăturile, etc.

În acelaşi timp, proiectul va încerca să răspundă  unor probleme reale  ale societăţii în care trăim: slabă implicare a societăţii civile în susţinerea serviciilor sociale şi lipsa atât a locurilor de muncă cât şi a personalului calificat în servicii de îngrijire la domiciliu. Din acest motiv ne-am propus să oferim şansa calificării pentru 15 femei cu vârsta între 40 şi 50 de ani, cu domiciliul în Bucureşti, în ocupaţia de îngrijitor bătrân la domiciliu iar la finalul cursului să le oferim la 5 dintre acestea un loc de muncă stabil.

Îmbătrânirea populaţiei în procente

În statele membre ale Uniunii Europene în anul 2009 se înregistra un procent de 17.2% ce reprezenta populaţia cu vârsta de peste 65 de ani. Astfel, se preconizează că până în anul 2040 se va ajunge la 26.9% iar în 2060 la 29.9% din numărul total al populaţiei.

De asemenea, în România, în anul 1990 exista o proporţie de 10.3% ce reprezenta numărul persoanelor trecute de 65 de ani din întreaga populaţie a ţării, însă, în anul 2009, procentul pentru acelaşi segment de populaţie ajunsese la 14.9%. Astfel, constatam că în ţara noastră vorbim despre un declin din punct de vedere demografic, iar procesul de îmbătrânire evoluează în ritm rapid.

(Sursă: Eurobarometrul Comisiei Europene,  decembrie 2011)

DESPRE EQUILIBRE

Asociaţia Umanitară EquiLibre a fost înfiinţată în anul 1991 şi este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, cu o implicare în domeniul protecţiei sociale, atât în ceea ce priveşte copiii cât şi persoanele vârstnice.

Este singura organizaţie neguvernamentală din Bucureşti care se ocupă de îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice.

Misiunea noastră este aceea de a oferi sprijin pentru categoriile defavorizate ale populaţiei prin programe sociale, educaţionale şi de calificare profesională, prin dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat şi promovarea bunelor practici în concordanţă cu valorile naostre: respectul faţă de beneficiari, onestitatea, umanitarismul, solidaritatea şi transparenţa.
“Adoptă un vârstnic” este un proiect dezvoltat de Asociaţia Umanitară EquiLibre fiind co-finanţat de către United Way România.

Asociaţia Umanitară EquiLibre este membru fondator al Federaţiei Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu din România (FFIDR), membru al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru protecţia Copilului (FONPC),  membru fondator al Alianţei pentru Sănătate din România (APSR) şi membru al Reţelei Organizaţiilor Furnizoare de servicii în Domeniul Dizabilităţii (DIZABNET).

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar
    Ciutureanu Rodica on

    acest proiect ar trebui extins si in mediul rural , pentru ca de aici au plecat copiii batrinilor , acestia nemaiavind alte posibilitati, au ramas singuri si neputinciosi …este nevoie de astfel de calificari si in mediul rural ….

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.