Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiecții sold-out în New York cu filmele românești de la Making Waves

0

București, 14 decembrie 2016 – Săptămâna trecută s-a încheiat cea de-a 11-a ediție a festivalului de film românesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, inițiat de Romanian Film Initiative și găzduit în acest an de prestigiosul Jacob Burns Film Center din Pleasantville, New York.

unnamed

Majoritatea celor opt proiecții din festival au avut loc cu casa închisă, performanță cu atât mai notabilă cu cât concurența din sălile paralele ale centrului a fost intimidantă, decembrie fiind luna în care în America sunt lansate filmele care țintesc la Oscar: La La Land, Loving și Manchester by the Sea.

Making Waves a început pe 1 decembrie, într-o sală arhiplină, cu Bacalaureat de Cristian Mungiu, în prezența actriței principale Maria Drăguș și a Ministrului Culturii Corina Șuteu care, în calitate de fost director al Institutului Cultural Român din New York, a fondat acest eveniment în 2006 și a asigurat continuarea lui independentă începând cu 2012. Debutul festivalului a venit la câteva zile după adoptarea, la inițiativa și sub coordonarea ministrului Șuteu, a unei noi legi a cinematografiei, menită să reformeze sistemul deficitar al sprijinului public acordat producției cinematografice românești, dar și promovării și distribuției acesteia, accesului publicului românesc la film și prezervării și valorificării patrimoniului cinematografic național.

De proiecții sold-out au beneficiat și Sieranevada de Cristi Puiu (propunerea României la Oscarurile pentru film străin), Inimi cicatrizate de Radu Jude, Două lozuri de Paul Negoescu (care a fost precedat de scurtmetrajul O noapte în Tokoriki de Roxana Stroe) și, nu în ultimul rând, filmul din închidere, Câini de Bogdan Mirică, în prezența magnetică a lui Vlad Ivanov, din nou extraordinar într-un rol de bad guy după “negativii” memorabili din Snowpiercer și 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

Cele mai încinse întâlniri cu publicul deopotrivă american și român au avut loc după proiecțiile controversate cu Ilegitim de Adrian Sitaru și United States of Love de Tomasz Wasilewski, la care imaginea e semnată de operatorul Oleg Mutu. Protagoniștii din Ilegitim, Alina Grigore și Robi Urs, au ținut piept admirabil tirului încrucișat de întrebări din public preț de aproape o oră și au primit aprecierea superlativă a uneia dintre cele mai faimoase fotografe din lume, Nan Goldin, care a fost prezentă la proiecție. Actrița Julia Kijowska, una dintre eroinele filmului United States of Love reprezentând țara invitată de la această ediție, Polonia, a răspuns admirabil observațiilor unui public preponderent american pentru care traiul în comunism se vădește a fi, în continuare, un mister indescifrabil și perplexant.

Making Waves: New Romanian Cinema este organizat de Romanian Film Initiative, o inițiativă a Asociației Film ETC. lansată în 2012 de Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu. Partenerul exclusiv al acestei ediții a fost Jacob Burns Film Center, a cărui comunitate cinefilă numără peste 10.000 de membri și din bordul căruia fac parte, printre alții, Steven Spielberg, Ron Howard și Jonathan Demme.

Cea de-a 11 ediție a festivalului a fost organizată cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, Uniunea Cineaștilor din România și HBO România, co-producător al documentarului Cinema, mon amour de Alexandru Belc, inclus în programul din acest an, precum și de donații individuale din partea comunității Making Waves.

Trailer: https://youtu.be/N7ydwaS_w7U

Mai multe detalii: www.filmetc.org

 

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.