Proiecţie de film la Cinemateca ICR Viena de Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului

0

Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria prezintă în data de 27 ianuarie, de la ora 18.00, la sediul din Argentinierstraße 39, proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina“. Documentarul a fost realizat de Fundaţia Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

1

Scenariul: Simona Macovei
Consultant ştiinţific: dr. Felicia Waldman
Imagine: Florin Costache şi Laszlo Kun
Voce: Carmen Tănase
Sunet: Alexandru Suciu
Regia şi DoP: Florin Costache
Montaj: Marius Sorescu
Producător executiv: Diana Niţu
Producător: Ionela Andreescu şi Alin Panc
Coordonator de proiect: Arpad Harangozo

Filmul a fost realizat ca urmare a iniţiativei diplomatului elveţian Simon Geissbühler, care a realizat două albume fotografice în urma călătoriilor sale prin cimitirele evreieşti din Bucovina.

Astăzi, în întreaga Românie trăiesc cel mult 10.000 de evrei. În Bucovina aproape că nu mai există deloc. Această absenţă fizică aproape completă a evreilor contrastează în mod ciudat cu prezenţa tăcută dar pregnantă a sinagogilor şi a cimitirelor iudaice.“ (dr. Simon Geissbühler, „Cimitirele evreieşti din Bucovina“, NOI Media Print, 2009)

Evenimentul de la sediul ICR Viena marchează Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului şi este organizat în contextul deţinerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. La nivel internațional, potrivit Rezoluţiei din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.