Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiecte şi proiecţii pentru România

0

Salut! Ne face placere sa continuăm serie de interviuri online cu români aflați la km distanță de țară. Răspunde întrebărilor RomaniaPozitiva *Andreea Savu, împărtășind cu noi câteva gânduri și proiecte despre România de la…0 de Km distanţă de țară.

Ce-ţi oferă România şi nu găseşti afară?

Pe plan personal, numai România înseamnă familia mea, prietenii mei dragi de-o viaţă şi o reţea minunată de oameni buni şi frumoşi care, deşi studiază şi profesează în spiritul globalizării, dedică în mod continuu şi susţinut timp, pasiune şi efort înspre a construi o Românie mai bună.

Pe plan profesional, oportunitatea pe care România mi-o oferă de a de a contribui în mod pozitiv şi semnificativ la dezvoltare durabilă, prin ceea ce fac, este, în ceea ce mă priveşte, de neegalat peste hotare.

Care sunt lucrurile pe care le-ai descoperit despre România când erai în străinătate?

Am conştientizat ceea ce ştiam poate de mult timp, dar nu prinsesem suficientă distanţă astfel încât să văd lucrurile clar, în perspectivă: România are un potenţial uimitor de dezvoltare, prin resursele de care dispune – materiale şi mai ales umane. Pentru a fructifica acest potenţial, avem nevoie de un pic mai multă implicare civică şi un pic mai multă încredere în noi şi în faptul că împreună putem avea un impact pozitiv. Poate singurul aspect în care suntem depăşiţi de alţii – la nivel de resurse de bază – este încrederea în noi înşine.

Ce faci/ce ai face pentru Romania dacă ai locui în străinătate?

Eu m-am întors în România de aproapte trei luni, deci am oportunitatea să contribui direct şi pe mai multe planuri: am început să lucrez în implementarea de proiecte cu rezultate durabile / responsabilitate socială corporativă; sunt membru activ al GRASP (Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti Români), în cadrul căreia coordonez componenta de comunicare a proiectului YoungDiplo – proiect care îşi propune formarea următoarei generaţii de experţi români în relaţii internaţionale; şi sunt co-iniţiatoare a unei asociaţii cu obiectivul de a facilita integrarea tinerilor pe piaţa muncii.  Nu mă văd locuind în strainătate în acest moment, dar, dacă va mai exista o plecare în viitor pentru studii sau interese profesionale, probabil tot aceleaşi lucruri le-aş face pentru România, dar în mod cert într-un ritm mai lent, impus de distanţă.

Ce te-a motivat/indemnat să pleci?

Cred că experienţa internaţională te cizelează ca om şi ca profesionist. Alegând să urmez un master în SUA, am vrut să absorb expertiza celor mai buni academicieni şi profesionişti în domeniul comunicării – pe care sunt specializată – cu scopul de a adapta experienţa astfel obţinută în beneficiul României. Acesta este de altfel şi motorul din spatele p rogramului Fulbright, prin intermediul căruia mi-am efectuat studiile.

Un vis de-al tău despre / pentru România.

Să credem în noi, şi această încredere să fie o mişcare de masă.

*Andreea Savu este absolventă a unui master în mass communication de la University of Florida, SUA, lucrează în consultanţă pe proiecte de dezvoltare durabilă, şi este membru activ GRASP în cadrul căreia este coordonator de comunicare pentru proiectul YoungDiplo.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.