Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiect pentru evaluarea abilităților persoanelor utilizatoare de scaune rulante din România

0

Fundația Motivation România și Swiss Paraplegic Research inițiază un proiect pentru evaluarea abilităților persoanelor utilizatoare de scaune rulante din România

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene
pentru Uniunea Europeană extinsă 

Fundația Motivation România, în parteneriat cu Swiss Paraplegic Research din Elveția, anunță demararea proiectului “Abilitățile Contează – Implementarea Clasificării Internaționale a Funcționării, Dizabilității și Sănătății în serviciile de incluziune socială pentru persoanele utilizatoare de scaune rulante din România”. Acesta se desfășoară de-a lungul a doi ani, până în mai 2015.

“Abilitățile Contează” este un program unic de conștientizare și instruire, care își propune să sprijine profesioniștii din România ce lucrează în domeniu să adopte principii centrate pe abilitățile persoanelor cu dizabilități în furnizarea serviciilor sociale. Acest lucru este necesar pentru a schimba o abordare predominant medicală, care are tendința să limiteze șansele de integrare ale persoanelor cu dizabilități. Instrumentele de lucru pentru atingerea acestui obiectiv sunt create pornind de la Clasificarea internațională a funcționării, dizabilității și sănătății, elaborată de Organizația Mondială a Sănătății[1], și de la studiul asupra Perspectivelor Internaționale privind Traumatismele Coloanei Vertebrale (IPSCI)[2].

Un număr de 120 de profesioniști din România, care lucrează în sfera serviciilor pentru persoane cu dizabilități, vor participa la cursuri de instruire pe baza unui manual al Clasificării CIF elaborat în cadrul proiectului. De asemenea, partenerii vor realiza un ghid de implementare a normelor IPSCI în România, cu implicarea unor specialiști și a unor persoane cu dizabilități locomotorii, pentru remodelarea perspectivelor în furnizarea de servicii sociale pentru acest grup țintă. Un alt obiectiv major este dezvoltarea unui program pilot de evaluare a capacității pentru utilizatori de scaune rulante, de care vor beneficia pentru început 60 de utilizatori de scaun rulant. Peste 1.200 de persoane vor fi informate cu privire la serviciile centrate pe abilități destinate utilizatorilor de scaune rulante.

Experiența de peste 18 ani a Fundației Motivation România în servicii pentru persoane cu dizabilități și expertiza partenerului Swiss Paraplegic Reasearch din Elveția în domeniul evaluării abilităților funcționale vor ajuta la crearea, testarea, evaluarea și promovarea unor servicii pentru utilizatori de scaune rulante care să aibă ca numitor comun abilitatea persoanelor cu dizabilități locomotorii de a participa activ la viața familiei și a comunității.

Sprijinul financiar oferit prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român este de până la 249.974 CHF, contribuția Fundației Motivation România și a partenerului său fiind de 42.735 CHF.

image001

Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, care există din 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele Fundației Motivation sunt create pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor utilizatoare de scaun rulant și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și prescriere de echipamente de mobilitate adaptate pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, mediere pentru integrarea pe piața muncii și consultanță în accesibilizarea locuințelor și a clădirilor de interes public. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru un număr de peste 9.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Swiss Paraplegic Research
este un institut de cercetare înființat de Swiss Paraplegic Foundation, localizat la Notwill, în Elveția, acesta din urmă fiind recunoscut de către guvernul federal și de cantoane ca fiind un centru de cercetare non-universitar. Particularitatea activității sale constă în faptul că cercetarea  este interdisciplinară, reunind mai multe perspective din domeniul reabilitării, având astfel o abordare globală. Mai multe informații pe www.paraplegie.ch/en/pub/spf.htm.


[1] Clasificarea Internațională a Funcționării, Dizabilității și Sănătății (CIF), document elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care oferă un limbaj unitar și un cadru general de descriere a stării de sănătate și a celorlalte componente asociate stării de bine.

[2] Perspectivele Internaționale privind Traumatismele Coloanei Vertebrale (IPSCI), este un studiu realizat de OMS și International Spinal Cord Society, prezentând o perspectivă globală asupra intervențiilor, serviciilor, sistemelor de sănătate și politicilor publice adresate persoanelor cu traumatisme ale coloanei vertebrale.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.