Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Programul “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” prezentat la Parlamentul European

0

Programul “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” prezentat la Parlamentul European, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt privind politicile publice în domeniul sănătății materne

Women Political Leaders Global Forum (WPL). Refugees and other Vulnerable Women.

Women Political Leaders Global Forum (WPL).
Refugees and other Vulnerable Women.

Proiectul “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, cel mai amplu program de reducere a mortalității materne din ţara noastră, dezvoltat de Fundația World Vision România alături de compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, a fost prezentat în cadrul unei întâlniri la nivel înalt organizate de Women Political Leaders Global Forum (WPL)  la Parlamentul European, în data de 20 iunie 2017.

Reuniunea dedicată sănătății materne s-a desfășurat sub patronajul E.S. Marie-Louise Coleiro Preca, Președintele Republicii Malta, cu sprijinul MSD for Mothers, și a beneficiat de participarea unor importanți  lideri politici europeni, factori de decizie la nivel regional,  european si naţional. Printre vorbitori s-au numărat: Xavier Prats Monné, Director General of DG Sante, Silvana Koch-Mehrin, Founder, Women Political Leaders Global Forum, Gesine Meissner-MEP (ALDE Germany), Julie Ward, MEP (S&D–UK), Naveen Rao, președintele global al iniţiativei MSD for Mothers, Dr. Cornelia Scărlătescu, manager proiect “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, World Vision România, Marc Tarabella, MEP (S&D–Belgium).

Obiectivul principal al discuțiilor a fost trasarea unor linii de acţiune în privinţa dezvoltării la nivel naţional și european a unor modele de intervenție prin care să se soluționeze facilitarea accesului la servicii de asistență medicală maternă pentru toate femeile din comunități vulnerabile, pornind de la principiul că sănătatea maternă este un drept fundamental al omului.

Una din 10 femei din Uniunea Europeană nu are acces în primele luni de sarcină la servicii de asistență medicală maternă și peste 1800 de decese materne au fost înregistrate în 2015[i]. “Stoparea mortalității materne implică factori multipli, iar abordarea trebuie să fie una multisectorială. Nicio entitate nu va reusi de una singură să rezolve această problemă majoră, este nevoie de crearea unui parteneriat. 365 de zile mamele se dedică total copiilor și familiilor lor. O singură zi, atunci când nasc, au nevoie majoră de asistență și ajutor. Din păcate, foarte multe dintre ele nu primesc acest ajutor ”, a afirmat Dr. Naveen Rao, președintele global al inițiativei MSD for Mothers.

În România una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical înainte de naștere[ii], iar rata mortalităţii materne este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia și Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia[iii].

“Acest proiect pilot este replicabil la nivel național în comunitățile vulnerabile și consider că această extindere este necesară pentru a atinge, și în România,  obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viață.  O singură mamă care moare este, deja, mult prea mult.  Ma bucur că participanții la acest eveniment de rang înalt au apreciat soluțiile integrate, cost-eficiente, inovative  pe care le implementăm în proiect și că le consideră aplicabile și la nivel european, pentru femeile din comunități vulnerabile, fie că vorbim de refugiați, migranți, roma sau de comunități sărace”, a declarat Dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, manager proiect “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, World Vision România.

Accesul la un pachet de servicii de asistență maternă trebuie să fie egal și echitabil pentru toate femeile, indiferent de statut sau naționalitate, iar barierele existente în prezent pot fi înlăturate prin alinierea politicilor de sănătate maternă la toate celelalte politici relevante. Pentru realizarea acestor obiective, în workshop-ul operațional care a avut loc în cea de-a doua parte a reuniunii, participanții au prioritizat principalele parghii de acțiune și măsurile necesare.

Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame” implică dezvoltarea unui model integrat de solutii pentru îmbunătățirea accesului la servicii de calitate de asistență medicală  prenatală și  sănătate reproductivă în România rurală. Implementat în 30 de comunități din județele Dolj, Vâlcea și Vaslui, proiectul este considerat un exemplu de bune practici în cadrul inițiativelor de reducere a mortalităţii infantile şi materne în Europa.

Proiectul și-a formulat obiective pe trei niveluri: îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale materne și de planificare familială,  creșterea competențelor furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, capacitarea comunității locale și educarea populației cu ajutorul unor instrumente adaptate și eficiente,  și  dezvoltarea, impreuna cu autoritățile locale. a unor programe de susținere a mamelor vulnerabile.

Sunt vizate 15000 de femei fertile din mediul rural, din trei judeţe, 225 de furnizori de servicii medicale și autorităţile locale din cele 30 de comunităţi ţintă ale proiectului.

In cadrul evenimentului a fost subliniată importanța utilizării noilor tehnologii în informarea și educarea medicilor și femeilor vulnerabile și a fost apreciată ca inovatoare componenta digitală a proiectului românesc: platforma de e-learning pentru medici și asistente medicale și dezvoltarea a două aplicaţii de telefonie mobilă  de tip sms alert, privind calendarul ovulaţiei și asistenţa prenatală.

Despre World Vision România

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

Despre MSD România

Compania americană Merck Sharp and Dohme (MSD) a deschis un birou în România în urmă cu 21 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinaţionale cu prezenţă locală. Cu un accent constant pe inovaţie şi ştiinţă, MSD oferă în România un portofoliu extins, de peste 50 branduri inovatoare, în 2 categorii principale: medicamente de uz uman (medicamente eliberate pe bază de reţetă şi vaccinuri) şi medicamente de uz veterinar.

MSD este prezent în arii terapeutice critice precum diabet, imunologie, hepatită C, HIV, antibiotice și antifungice pentru îngrijire spitalicească, antiinflamatoare. În plus, MSD are un portofoliu divers de vaccinuri pentru copii si adulţi. Datorită inovaţiilor în portofoliul curent şi în portofoliul de R&D din hepatită C, HIV şi vaccinuri – un exemplu recent fiind vaccinul candidat împotriva Ebola – MSD deţine la nivel global o poziţie de lider în boli infecţioase. În acelaşi timp, compania dezvoltă soluţii inovatoare pentru a ajuta la îmbunătățirea vieții pacienţilor care luptă cu cancerul.

Fiind o companie responsabilă, recunoaştem că avem un rol de jucat – în parteneriat cu alți actori cheie – în a ne asigura că produsele noastre sunt accesibile pacienţilor care au nevoie de acestea. Astfel, prezenţa MSD în board-urile ARPIM (Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente) şi LAWG (Local American Working Group), precum şi în asociaţiile Foreign Investors Council (Consiliul Investitorilor Străini) şi AmCham (Camera Americană de Comerţ) denotă angajamentul companiei faţă de piaţa din România. Mai mult, platforma locală de responsabilitate corporativă MSD pentru viaţă. Împreună pentru viaţă” operează prin 4 piloni, cu accent în zona de sănătate, precum şi în susţinerea comunităţilor locale. Compania a luat ca o provocare plasarea actuală a României pe locuri fruntaşe, în Uniunea Europeană, într-o varietate de boli cronice sau boli foarte grave, inclusiv în mortalitatea maternă. În MSD, la baza strategiei de business se află angajamentul față de valori și integritate. Astfel, de la toţi angajaţii companiei este aşteptat un comportament etic și în conformitate cu Codul de conduită al MSD, aliniat la Codul de Etică al EFPIA și, de asemenea, la legislația românească. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.msd.ro sau www.msd.com.

Despre proiectul MSD for Mothers

MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers in Statele Unite si Canada) este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD – precum și resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.

Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe http://merckformothers.com/

[i] https://www.womenpoliticalleaders.org/wp-content/uploads/2017/01/Outcome-Declaration-Meeting-in-Malta-on-Maternal-Health-and-Refugee-Women-FINAL.pdf

[ii] Institutul National pentru Sanatatea Mamei şi Copilului „AlessandrescuRusescu„, 2015

[iii]

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.