Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Programatorii romani au un sistem cu licență liberă pentru educatie, AcademiX

2

AcademiX este o distribuție GNU/Linux bazată pe Debian Jessie, construită special pentru activități didactice. Distribuția construită pe scheletul subfamiliei Debian, conține o multitudine de programe cu licențe libere pentru învățământ, începând cu clasele primare și terminând cu învățământul universitar, precum și diverse programe utilitare cu licențe libere.

1

Distribuția conține un modul de instalare cu ajutorul căruia pot fi instalate cu un simplu clic diverse aplicații specifice pentru matematică, fizică, chimie, geografie, biologie, statistică, electronică, radioamatori, grafică, birou, muzică, editare audio și video, programare, grafică și sunt acompaniate de laboratoare virtuale interactive, precum și un microscop virtual dezvoltat cu ajutorul NASA. Laboratoarele de robotică completează cu succes lista de programe pentru educație. O secțiune specială adresată profesorilor, permite acestora crearea de diverse publicații, atât pentru uzul elevilor, cât și pentru publicare online. Modulul de instalare permite ca un număr de peste 120 de programe pentru educație să fie instalate foarte ușor cu un simplu clic.

O parte din programe sunt specifice distribuției Debian, iar altele sunt create și utilizate de diverse universități de renume din SUA și Europa. Interfața grafică bazata pe MATE, oferă un compromis între un consum redus de resurse și o interfață modernă și intuitivă, astfel încât distribuția poate rula fără probleme pe calculatoare mai vechi existente în unitățile de învățământ.

Majoritatea programelor pentru educație prezente în această distribuție sunt sub licența GNU GPL sau BSD, astfel încât costurile se reduc doar la mentenanță. Distribuția poate fi utilizată ca Live DVD, se poate instala ca sistem de operare independent pe discul dur, cât și în cadrul unei aule (experimental).

Proiectul a început în 2014, în perioada scandalului licențelor Microsoft, după o îndelungă studiere a diverselor distribuții utilizate sau dezvoltate de alte state vestice pentru educația din statele respective. De asemenea, studiul diverselor programe dezvoltate de universități celebre ne ajută foarte mult în dezvoltarea distribuției, implementând diverse tehnologii necesare pentru funcționarea programelor respective.

Proiectul se dorește a fi o alternativa libera pentru educația romaneasca, un real sprijin pentru profesori, elevi și studenți .

În acest moment echipa testează noi versiuni, se traduc descrierile programelor în limbă română, se dezvoltă noi programe pentru educație.

Echipa este compusă din:Luta Dumitru (lider proiect, sisteme, programare), profesor Cristi Rusu (traduceri, testare), Ștefan Keresztes (traduceri, testare) , Caius Gherle (server, testare), Alexe Cristian-Moldovan (web)

Coordonator: Mihai-Stanislav Jalobeanu, doctor în Matematică, profesor de informatică, cercetător și informatician .

Beneficiem de sprijinul comunității formate în jurul distribuției AcademiX, sprijin concretizat prin testare și susținere, comunitate formată din elevi, profesori, studenți și oameni care doresc o schimbare în profunzime.

Ajutorul dezinteresat oferit de către domnul Caius Gherle concretizat prin acordarea de spațiu pe serverele domniei sale cât și ajutor pe partea tehnica a constituit o surpriza plăcută pentru întreaga echipă, contributia acestuia fiind semnificativa pentru dezvoltarea proiectului.

Site web:

http://academixproject.com

Comunitatea pe Facebook poate fi gasita aici:

https://www.facebook.com/groups/academixgnulinux/

Forum:

http://academixproject.com/forum

Exemple de utilizare a Linuxului in educație in state vestice:

-MAX, Spania

http://external.educa2.madrid.org/web/max

-Guadalinex, Spania

http://www.guadalinexedu.org/portal/

-Skolelinux Norvegia

https://en.wikipedia.org/wiki/Skolelinux

Suse Linux (multilingv)

https://en.opensuse.org/Portal:Education

Prezentare AcademiX

https://www.youtube.com/watch?v=tnYZjRinIa

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

2 comentarii

  1. avatar

    Ne implicam pentru ca ne pasa, pentru ca vrem sa schimbam mentalitati.
    Profesorul roman trebuie sa foloseasca instrumente moderne pentru predare, elevul trebuie sa beneficieze de instrumente moderne de invatare. In cadrul distributiei sunt folosite programe dezvoltate /utilizate de catre universitati renumite din Vest, universitati aflate pe locuri fruntase in materie de educatie.
    Echipa AcademiX multumeste pentru articol redactiei Romania Pozitiva.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.