Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Program de educatie financiara „Asigura-ti succesul!”, dedicat elevilor de gimnaziu si liceu

0

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania cu sprijinul organizatiei Junior Achievement Romania lanseaza programul de educatie financiara „Asigura-ti succesul!”, dedicat elevilor de gimnaziu si liceu.

In cadrul programului vor participa 6.000 de elevi din 117 localitati aflate in 37 de judete ale tarii. In premiera, la initiativa companiilor membre UNSAR, 54 scoli si 97 licee vor beneficia in perioada februarie – iunie 2011 de activitati educative in domeniul asigurarilor generale si al celor de viata.

Sursa: comunicatedepresa.ro

Acestea vor fi sustinute in prima etapa a programului cu sprijinul a 150 de profesori participanti in programele Junior Achievement Romania, urmand ca in etapa a doua sa li se alature si consultantii voluntari ai companiilor membre UNSAR. Acest program educational, derulat impreuna cu Junior Achievement Romania, este o componenta importanta a strategiei de comunicare a UNSAR. Organizatia profesionala a pietei de asigurari a initiat un demers educativ pe termen lung, ale carui rezultate vor ajuta la cresterea gradului de informare si de educare pentru actualii si viitorii clienti ai acestei industrii.

“Asigura-ti succesul!” este un program educational construit pentru tinerii cu varste intre 12 si 18 ani, care faciliteaza intelegerea mecanismelor de gestionare a finantelor personale, si in mod special a produselor de asigurare. Prin activitati interactive de invatare, realizate cu ajutorul unui kit educativ pentru profesoril si elevi, disponibil in format tiparit si on-line, tinerii vor insusi notiunile de baza privind produsele de asigurare si optiunile oferite de acestea Programul contine cinci module educative pentru grupele de varsta 12-15 si 15-18 ani.

Astfel, modulul “Puterea economisirii” dedicat atat elevilor de gimnaziu cat si celor de liceu este o incursiune in domeniul planificarii financiare care ofera principiile de baza in stabilirea bugetului personal si al familiei. Modulele “Asumarea riscurilor” si “Riscul si asigurarile” prezinta elevilor din clasele VII si VIII notiunile de baza cu privire la reducerea consecintelor financiare ale riscurilor cu ajutorul produselor de asigurare, precum si o introducere in domeniul asigurarilor, detaliind tipurile de produse, terminologia si descrierea domeniului de activitate.

In acelasi timp, liceenii din clasele X si XI vor invata despre beneficiile pe care le ofera asigurarile ca instrument de protectie, economisire si investitii pe termen lung. Activitatile educative dedicate sunt urmatoarele: „Strategia de viata. Asigurari, Economii, Investitii” si „Investitii. Beneficii si Riscuri”.

“Acest program educational, derulat impreuna cu Junior Achievement Romania, este o componenta importanta a strategiei de comunicare a UNSAR. Organizatia profesionala a pietei de asigurari a initiat un demers educativ pe termen lung, ale carui rezultate vor ajuta la cresterea gradului de informare si de educare pentru actualii si viitorii clienti ai acestei industrii. Cu sprijinul companiilor membre, UNSAR va continua sa se implice in astfel de actiuni, care vizeaza dezvoltarea pietei de asigurari si sustin cresterea transparentei acesteia”, a declarat Florentina Almajanu, director general al UNSAR.

Programele de educatie financiara reprezinta o prioritate si o responsabilitate pentru industria de asigurari din Romania, avand in vedere ca sumele cheltuite de romani pentru protectia prin asigurare sunt semnificativ mai reduse comparativ cu celelalte tari europene.

La nivel european exista o preocupare constanta pentru ca tinerii, viitori angajati, antreprenori si consumatori, sa beneficieze de o mai buna intelegere a terminologiei si mecanismelor financiare chiar din perioada scolara.

Un studiu realizat de organizatia Junior Achievement Young Enterprise in 2010, la care au participat 1250 de europeni, a aratat ca majoritatea tinerilor (78%) considera ca au cunostinte reduse, aproape reduse sau deloc in ceea ce priveste managementul finantelor personale. Doar 20% dintre tinerii intervievati considera ca au suficiente cunostinte in ceea ce  priveste gestionarea finantelor personale. Majoritatea participantilor la studiu (97%) au aratat ca este foarte important ca tinerii sa invete sa-si gestioneze finantele personale chiar din perioada studiilor, iar parintii si profesorii au fost identificati ca fiind principalii responsabili pentru acest proces.

“Educatia financiara este o problema bidimensionala, care implica intelegerea conceptelor financiare de baza dar si pricepere si disciplina in folosirea acestor informatii pentru a lua decizii financiare intelepte. Aceste decizii privesc nu numai cheltuirea banilor,  economisirea si gestionarea eficienta a unui buget ci si abilitate in alegerea celor mai bune produse financiare, care acopera o gama larga de nevoi, asa cum sunt si produsele de asigurare”, a declarat Daniela Staicu, manager de marketing al JA.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) este organizatia profesionala a companiilor de asigurare, constituita in anul 1994 in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international. Uniunea a fost fondata de 13 societati de asigurare si reasigurare. Incepand din 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni – CEA Insurers of Europe.

Junior Achievement Romania (JA) – este o organizatie non-profit fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JAR este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 284 000 de elevi din 2 400 de insititutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.