Primul stimulator cardiac cu funcție auto-RMN din țară, implantat la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov

0

O nouă premieră medicală națională la Spitalul de Cardiologie Clinicco: echipa de medici specialiști a implantat de curând primul stimulator cardiac cu funcție autoRMN. Este vorba despre un stimulator cardiac de ultimă generație, care permite efectuarea examinărilor de rezonanță magnetică nucleară fără a fi necesară prezența echipei de medici cardiologi imediat înainte și după efectuarea examinării.

Până în urmă cu câțiva ani, prezența unui defibrilator sau stimulator cardiac devenea contraindicație absolută pentru orice examinare de tip RMN. Cum RMN-ul a ajuns să fie una dintre cele mai importante și utilizate metode de diagnostic contemporane, a fost nevoie ca și populația de stimulatoare și defibrilatoare cardiace să devină RMN compatibile. Acest lucru este o realitate în ultimii ani, însă, înainte de acest dispozitiv foarte nou, presupunea programarea specială a stimulatorului imediat înainte și imediat după examinarea RMN, ceea ce însemna o corelare adesea imposibil de obținut între cardiolog, medicul de imagistică și pacient.

Dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, șef secție Electrofiziologie și dispozitive implatnabile: “Noul dispozitiv, prin funcția sa special dedicată, permite odată cu activarea acesteia, efectuarea în deplină siguranță a examinării RMN în următoarele două săptămâni. Funcția auto presupune activarea programării adecvate în relația imediată cu aparatul RMN și dezactivarea în momentul în care pacientul iese din spațiul respectiv. Este primul aparat de acest fel implantat în România, după știința noastră, el fiind foarte recent apărut pe piața internațională. Astfel de implanturi, cu stimulatoare cardiace cu funcție auto-RMN inclusă, ne dorim să devină o practică de rutină în spitalul nostru.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.