Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primul proiect româno – german pentru eficiența energetică în școlile din România

0

Primul proiect româno – german pentru eficiența energetică în școlile din România
Experiențe și rezultate

Asociația Environ în parteneriat cu Unabhängiges Institut für Umweltfragen – UfU- (Institutul Independent pentru Probleme de Mediu din Germania) cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București, a derulat în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 etapa Pilot a celui mai mare proiect educațional la nivel european, „50 / 50 -Creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ”.

_MG_9874

Evenimentul de încheiere a fazei Pilot a proiectului, s-a desfășurat marți, 19 aprilie 2016, la Școala Gimnazială Nr. 12 din Brașov și a reunit reprezentanți ai Ambasadei Republicii Germania la București, UfU, ai Ministerului Mediului din Germania (BUMB), ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, ai districtului Teltow – Flämig și reprezentanți ai unităților de învățământ din Germania și România participante în proiect, fiind transmis în direct și prin sistemul de livestreaming.

Programul s-a desfășurat în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 în șase unități de învățământ, patru din București (Școala Gimnazială Nr. 56 – „ Jose Marti”, Școala Gimnazială Nr. 135 – ‚,Ștefan cel Mare”, Colegiul German Goethe, Deutsche Schule Bukarest), una din Brașov – Școala Gimnazială Nr. 12 și una din Techirghiol – Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță” și a reprezentat o continuare a initiațivelor conjugate germano – române în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare a populației din România referitoare la schimbările climatice, primul pas în acest sens fiind făcut în 2014 prin implementarea proiectului ,,Redu amprenta de carbon – Primii pași în lupta împotriva schimbărilor climatice”.

Scopul acestui nou demers comun este acela de a produce o schimbare de mentalitate prin implicarea directă a elevilor și cadrelor didactice în aplicarea unui set de măsuri practice având ca scop creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ, contribuția la reducerea amprentei de carbon și încurajarea unui comportament responsabil față de mediu la nivel personal.

Scurtă descriere:

Unabhängiges Institut für Umweltfragen UfU e.V. desfășoară în momentul de față proiectul “50/50 – Creșterea eficienței energetice” în 5000 de unități școlare din Germania și din Europa, programul adresându-se în mod special elevilor, prin intermediul acestora urmărindu-se și implicarea familiilor și în general a comunităților locale și a societății. Astfel, copiii sunt educați nu doar să economisească energie la școală, ci să fie activi în acest sens și acasă.
Obiectivul proiectului “50/50 – Creșterea eficienței energetice” este, pe lângă economisirea energiei, să provoace o schimbare de comportament în rândul participanților și membrilor familiilor acestora în ceea ce privește acțiunile concrete prin care fiecare dintre noi poate lupta împotriva schimbărilor climatice.
Munca de educare din cadrul proiectului se concentrează asupra percepțiilor și asupra legăturilor dintre obiceiurile zilnice și mediul înconjurător și climă. Elevii realizează astfel că prin comportamentul lor pot influența într-un sens pozitiv evoluția viitoare a mediului.

“50/50 – Creșterea eficienței energetice” este un proiect de implicare activă, conținutul nu se predă și nu se abordează într-un mod teoretic, ci se aplică în mod practic, proiectul unind teme și domenii diferite, în principal despre energie, dar sunt abordate și teme legate de justiția internațională (în domeniul climei), sustenabilitate și orientare spre viitor.

În cadrul Programului pilot derulat în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 în cele șase unități de învățământ au fost stabilite câteva standarde de comportament responsabil în ceea ce privește eficientizarea energetică, respectiv:
• Au fost implementate măsuri de micșorare a consumului inutil de curent electric și energie pe perioada week-end-urilor și în vacanțe
• Ca urmare a aplicării metodelor simple de economisire s-a observat o scădere cu aproximativ 10% a consumului energetic
• Metodele de economisire a energiei au devenit parte integrantă din programul zilnic al elevilor, atât la școală cât și acasă

,,Acest proiect reunește într-un mod exemplar aspecte ecologice, economice și sociale. Oferă de asemenea o privire amănunțită asupra procesului de producere și utilizare a energiei, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere ecologic. Astfel se relevă faptul că ecologia și economia nu se află în contradicție, ci se influențează reciproc într-un mod pozitiv.

Aspectul social este evidențiat în special prin tematizarea utilizării eficiente și econome a energiei, comportamentul de consum și transpunerea acestora in comunitate. Un alt aspect pozitiv este faptul că elevii ajung să își cunoască școala dintr-o nouă perspectivă și să relaționeze mult mai puternic cu aceasta și cu mediul lor.”- a declarat dl. Andrei Orban, Președinte Asociația Environ.

Inițiativa UfU de a implementa și în România acest proiect se înscrie în contextul în care la Conferința internațională asupra schimbărilor climatice (COP21), organizată sub egida ONU, în 2015 la Paris, cele 28 de State Membre au stabilit să pledeze pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să fie diminuate la nivel global cu 40 % până în 2030, cu 50 % până în 2050, și să fie ‘apropiate de zero sau chiar mai mici’ în 2100 față de anul 1990, astfel încât creșterea temperaturii medii globale să nu depășească 2 grade Celsius în anul 2100 față de perioada preindustrială.

De asemenea, majoritatea Statelor Membre au demarat încă din 2009, concomitent cu implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de GES ale UE cu cel puțin 20% față de nivelul din anul 1990, acoperirea necesarului de energie a UE în proporție de 20% din resurse de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice cu 20% și campanii de informare și educare a populației despre acțiunile împotriva schimbărilor climatice și îmbunătățirea eficienței energetice, Republica Federală Germania asumându-și un rol de pionier în această direcție.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.