Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima expozitie internationala cu focus pe artistii din Centrul de Interes se deschide vineri, in Ungaria

0

”Changing Places”, prima expoziție internațională cu focus exclusiv pe artiștii din Centrul de Interes

Pentru prima dată în aproape cei doi ani de la înființare, 15 artiști din Centrul de Interes expun împreună într-o expoziție de grup găzduită de Institutul de Artă Contemporană – Dunaújváros din Ungaria. ”Changing Places – Works by Artists of Centrul de Interes, Cluj-Napoca” se deschide vineri, 12 aprilie, ora 18:00, în prezența estetului Gábor Gulyás, directorul Centrului Muzeal Ferenczy. Expoziția rămâne deschisă publicului până la sfârșitul lunii mai.

 

Urmărind orientările și profilul comunității artistice din Centrul de Interes, expoziția se axează în principal pe lucrări de pictură, dar și pe fotografie, film video sau sculptură. Prin lucrările artiștilor Belényi Szabolcs, Berszán Zsolt, Betuker István, Răzvan Botiș, Alin Bozbiciu, Mircea But, Radu Comșa, Andrei Ciurdărescu, Andrei Ispas, Irina Măgurean, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Plătică, Florin Ștefan și Veres Szabolcs, expoziția ”Changing Places” redă atmosfera creativă care s-a instalat în clădirea unei foste fabrici cu o bogată istorie industrială.

Centrul de Interes s-a înființat în 2017 și de atunci este una dintre instituțiile de artă contemporană clujene care organizează în mod periodic expoziții și proiecte, sesiuni de ateliere deschise, programe de rezidență pentru artiști internaționali dar și pentru tineri absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, conferințe, workshop-uri și o bienală itinerantă, Creația Tânără Europeană.

Comunitatea de artiști și galeriști formată la Centrul de Interes a atras încă de la început atenția curatorilor și artiștilor internaționali, specialiștilor de artă, criticilor și jurnaliștilor, dar și a marilor centre și muzee de artă din Europa și nu numai. În acest context, mulți dintre cei care au trecut pragul Centrului de Interes și-au dorit să înțeleagă mai bine cum funcționează o comunitate de artiști și oameni creativi, ce anume i-a adus în același loc și dacă este posibil ca modelul Centrului de Interes să fie exportat.

Expoziția artiștilor din Centrul de Interes de la Institutul de Artă Contemporană – Dunaújváros nu urmărește să exporte un format clujean de succes, ci mai degrabă să redea punctul comun, de interes, în jurul căruia s-a construit întreaga comunitate: arta. Expoziția ”Changing Places – Works by Artists of Centrul de Interes, Cluj-Napoca” este prima expoziție internațională cu focus exclusiv pe arta produsă de artiști în atelierele din Centrul de Interes.

Expoziția ”Changing Places” reprezintă doar o primă etapă dintr-un program de schimb între Centrul de Interes și Institutul de Artă Contemporană – Dunaújváros. A doua etapă va avea loc în luna august, în paralel cu Zilele Culturale Maghiare din Cluj, când Centrul de Interes va organiza o expoziție de amploare cu lucrări din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.