Prima editie a unei experiente inedite pentru Romania – Ultra Race Romania- o cursa mai grea decat MdS (MARATHON DES SABLES), cum o descriu participantii din 2021

0

Ce este Ultra Race Romania?

O cursa altfel, un concept diferit: 6 etape (7 zile de cursa) fara nici un suport extern, in alergare/mers/târât pe o distanță de 250 km într-o zonă a României cu peisaje unice. Aici, legendele trecutului sunt încă un mod de viață iar împletirea dintre istorie, cultură și frumusețea naturii sălbatice pun această cursă pe lista scurtă a dorințelor oricărui ultra maratonist.

Când ne-am gândit prima dată la această cursă ne-am promis să aducem concurenții într-o parte a României în care„ legendele se întâlnesc ”, astfel încât aceștia să aibă ocazia să alerge într-un peisaj legendar și să aibă parte de călătoria vieții. Fiecare etapă este concepută în așa fel încât transportă instantaneu alergătorii în locuri pline de povești care abia așteaptă să fie descoperite ”, au mărturisit cei doi directori de cursă, Andrei Gligor și Daniel Nica, doi prieteni ultra-alergători care au participat la curse autosuficiente în mai multe etape, peste tot în lume în ultimii ani.

Iar Romania merită din plin să se afle pe harta lumii în ceea ce privește acest tip de curse apreciate de amatorii de aventură din toată lumea.

Pe scurt, concurenții trebuie să parcurgă 250km cu o diferență cumulate de nivel de 11.000 m, în 6 etape, într-o zonă de o frumusețe sălbatică dar extrem de provocatoare, ducând tot timpul cu ei tot ce au nevoie pentru a supraviețui o săptămână.

Recompense demne de menționat sunt peisajele care taie respirația, oamenii pe care îi vor întâlni și prieteniile – adesea pe viață – pe care le vor lega în călătoria lor. Și ca aventura să se încheie în stil clasic românesc, la finalul celor 7 zile de cursă toți concurenții împreună cu voluntarii inimoși ce le-au fost alături o săptămână întreaga vor petrece 2 zile vizitând Castelul Bran si Castelul Peleș și bucurându-se din plin de particularitățile bucătăriei tradiționale.

Și nu în ultimul rând, trebuie menționat pentru toți cei interesați de calificarea la UTMB, că Ultra Race Romania este cursă certificată ITRA care oferă 6 puncte.

Pe scurt despre ediția din 2021

Pe 9 august 2021, 13 competitori din 7 țări au luat startul în Aventura de 250 de km în munții Buzăului.

Etapa 1: 32 km, 1236 m D+, doar pentru încălzire și admirat peisaje, i-a purtat pe concurenți la misteriosul Lac al Vulturilor și mai departe pe Varful Mălâia

Etapa 2: 37.5 km, 1926 m D+, a dezvăluit frumusețea munților Podu Calului și a cascadei Casoca, un loc plin de legende.

Etapa 3: 46.6 km, 1800 m D+. Începe distracția. Urcările devin din ce în ce mai abrupte iar rucsacul se simte din ce în ce mai greu….

Etapa 4: 68.3 km, 2231 m D+. Coșmarul. Cea mai lungă etapă a cursei. Totuși, la finalul acestei zile concurenții au parte de o zi de odihnă binemeritată.

Etapa 5: 43.6 km, 1630 m D+. Și mai multă frumusețe locală de descoperit. Pietrele Vii și Poarta lui Dumnezeu. Doar bucurați-vă de numele acestor locuri!

Etapa 6 (finală): 16 km, 343 m D+. Un final epic la Vulcanii Noroioși!

Echipa de organizare împreună cu voluntari dedicați, personalul medical și echipa media au făcut tot ce le stătea în puteri pentru ca fiecare concurent să vadă sfârșitul acestui vis frumos. 9 „legende” au terminat cursa în ultima zi. Câștigătorul, Davide Vitali (IT) a reușit un rezultat incredibil de 38 de ore și 56 de minute pe tot parcursul celor 250 de km. Toți cei prezenți aici și-au scris propria legendă în sălbăticia românească.

Dar, pe măsură ce fiecare concurent a trecut linia de sosire, toți și-au dat seama că într-un fel sau altul nu doreau ca această experiență să se termine. Ultra Race România este despre emoții, prietenie de-a lungul vieții și de ce să nu recunoaștem … un pic de nebunie, dar într-un mod bun.

„*Marathon des Sables – Greu

*Grand 2 Grand Ultra – Mai greu

*Ultra Race Romania – un fel de CHUCK NORRIS al concursurilor de ULTRA!

Am participat la Marathon des Sables in 2018, o cursă de 250 km pe etape care este clasificată a fi cea mai grea cursă de pe pământ, în deșertul Sahara. .

Grand to Grand Ultra din Nevada USA, cu o distanță de 273 km este o altă cursă grea. Nu am reușit să termin cursa în 2018 și am revenit un an mai târziu. Similar, Half MDS Peru in 2019, cu 120km, nu este o cursă ușoară.

Tocmai am încheiat Ultra Race Romania, o altă cursă pe etape de 250km.

Majoritatea alergătorilor de ultramaratoane spun că Marathon des Sables este cea mai grea cursă, dar cursa asta din România a fost o luptă brutală de la început până la sfârșit. Cu 11.000 m diferență pozitivă de nivel m-a făcut să îmi depășesc niște limite într-un mod în care nu credeam că va fi vreodată posibil. ” – Lee Thomas – Finalist al Ultra Race Romania 2021.

Inscrierile pentru ediția de anul viitor sunt deschise – Povestea ta așteaptă să se scrie la Ultra Race Romania 2022.

https://ultraraceromania.ro/2022-the-race/entry-details-registration/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.