Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima aventură a unui român care traversează cele două Americi pe bicicletă

0
  • Prima aventură a unui român care traversează cele două Americi pe bicicletă.

  • Peste 34.000 de km pedalați și traversarea tuturor teritoriilor continentale ale celor două Americi.

Poate una dintre cele mai urmărite călătorii din ultima perioadă, cu zeci de mii de urmăritori în timp real, o expediție ce a durat aproximativ trei ani, o călătorie prin Radu Păltineanu duce la bun sfârșit planul de a uni cele două extreme ale Americilor pe bicicletă pe data de 22 octombrie.

Astăzi, 13 noiembrie, la ora 17:05 Radu Păltineanu aterizează acasă, la București.

„Chiar dacă am și alte proiecte în plan, alte țări și continente de pedalat, de marți voi numi România casă, din nou, după ani buni de trăit și studiat în Canada, înainte de această expediție” ne spune Radu Păltineanu.

Român-canadian, alpinist, cicloturist și blogger, Radu este mai presus de toate un pasionat al aventurii și călătoriei.

Dacă în 2013 traversa în echipă mare parte a Scandinaviei și Europei de Est pe bicicletă (peste 2,424 de km) pentru a trage un semnal de alarmă în privința proiectului minier propus la Roșia Montană, anul ce a urmat acesta a decis să traverseze întreaga Europa și Asie centrală cu autostopul. Cu ocazia încheierii expediției de peste 14,000 de km parcurși cu autostopul de la Paris la Teheran în Iran.

Radu organizează și o ascensiune pe vârful Damavand (5671 m), cel mai înalt vârf vulcanic al Asiei, începând astfel proiectul „7 Volcanic Summits”. În 2015, Radu și-a propus un proiect și mai ambițios, și anume să fie primul român care traversează cele două Americi pe bicicletă, din Alaska până în sudul Argentinei, prin toate țările continentale ale Americilor.

Astfel, cu mai bine de trei ani în urmă, Radu a unit Deadhorse, în nordul Alaskăi și Ushuaia, în sudul Țării de Foc, în prima aventură românească de acest gen, o expediție cu 34.554 de km pedalați și alți 4.100 de km navigați pe cursul fluviului Amazon, kilometri care l-au purtat prin toate țările și teritoriile continentale ale Americii de Nord și Sud: Alaska (SUA) – Canada – SUA – Mexic – Guatemala – Belize – El Salvador – Honduras – Nicaragua – Costa Rica – Panama – Columbia – Venezuela – Brazilia – Guyana – Surinam – Guiana Franceză (Franța) – Peru – Ecuador – Bolivia – Argentina – Paraguay – Uruguay și Chile.

Radu Păltineanu și-a început expediția americană pe 5 august 2015, în tundra alaskană, coborând apoi în paralel cu lanțul munților Stâncoși, Canada și Statele Unite. A urmat deșertul Chihuahua, Platoul Central Mexican, ascensiunea pe cel mai înalt vulcan din America de Nord, Orizaba (5.636 m), jungla din sudul Mexicului și Guatemala, vulcanii Americii Centrale și căldura infernală a Tropicelor. Din Columbia a luat-o spre est, începând să zig- zăguiască pe întreg continentul sud american.

Mai apoi, pe rând, Marea Savană și cascada Angel în Venezuela, jungla guyaneză, Amazonia și atingerea punctului cel mai îndepărtat de centrul Terrei, vârful Whimper (6.268 m) din Masivul Chimborazo, în Ecuador. Apoi a urmat deșertul de pe coasta peruană, altiplano andin, unde a pedalat uneori la peste 4.500 de m altitudine, căldurile infernale din nordul Argentinei și Paraguay și, în final, stepa nesfârșită a Patagoniei.

„M-am pus aseară în pat și cât încercăm să adorm, în afară de pârâitul lemnelor în sobă și susurul îndepărtat al unui pârâu, am simțit o liniște deplină. Am simțit pentru un moment că sunt singur în lume și în acest univers, într-o condiție primară, aici, pe această insulă îndepărtată a planetei. Am simțit pace și împăcare.

Mi-am adus aminte cum, încă de mic, am fost o persoană solitară, un copil care și-a căutat mereu locul, un copil care se retrăgea în lumea lui și încerca, din când în când, să atragă atenția celorlalți cu câte ceva.

Am revăzut apoi toate locurile și oamenii minunați pe care i-am întâlnit în această incursiune prin Americi, ca într-un vis cu mai multe episoade, toți anii aceștia de izolare față de familie și față de tot ceea ce-mi era cunoscut. Izolarea, în sinea ei, poate fi constructivă, meditativă, dar, ca în orice alt aspect al vieții, echilibrul este esențial, iar tot ceea ce depășește o anumită limită, înseamnă durere și suferință.

Suntem ființe sociale, până la urmă, iar micile bucurii ale vieții, discuțiile banale, emoțiile, sentimentele, trebuie împărtășite, exprimate, simțite, în grup, de cele mai multe ori, pentru a avea efectul adevărat.

Și uite cum, asta poate fi un alt fel de aventură, un alt fel de a vedea și trăi realitățile vieții, iar de acum înainte, mi-am promis că voi încerca să pun accentul și pe această parte.” a scris pe pagina personală de Facebook zilele trecute Radu.

În semn de recunoștință Radu mulțumește tuturor celor care au făcut posibilă această experiență inedită, un proiect realizat doar cu ajutorul oamenilor mulți care și-au deschis inimile și casele și l-au primit la ei peste noapte s-au l-au ajutat în diverse forme.

Expediția în sine, dincolo de locurile traversate și de călătorie în sine, este cu siguranță o aventură pe care mulți și-ar dori să o trăiască, iar această expediție a reprezentat pentru Radu și o profundă experiență culturală și umană, experiențe pe care nu le poate uita prea ușor și despre care va vorbi mai multe în curând, căci va urma o perioadă în care Radu Păltineanu va împărtăși din experiențele lui românilor.

www.fb.com/paltineanu

www.radupaltineanu.com

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.