Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premiului Henkel CEE pentru Artă

0

David Ter-Oganyan din Rusia câştigă ediţia 2011 a Premiului Henkel CEE pentru Artă

Henkel Central Eastern Europe (CEE) a acordat pentru a zecea oară Premiul Henkel pentru Artă, care include suma de 7.000 de euro şi două expoziţii individuale – ajungând astfel la o valoare totală de 35.000 de euro. Premiul a fost acordat artistului rus David Ter-Oganyan. Premiul Henkel pentru Tineri Artişti din Austria a fost acordat artistului Stefan Glettler, originar din landul austriac Styria.

 

Anul acesta au fost înscrise 870 de lucrări ale tinerilor artişti. Un juriu-expert internaţional format din muzeologi, specialişti în artă, custozi renumţi şi proprietari de galerii l-a desemnat pe David Ter-Oganyan, născut în 1981 în Rostov-pe-Don (Rusia), drept câştigătorul premiului. Premiul Henkel pentru Artă este acordat în colaborare cu mumok şi organizaţia KulturKontakt Austria.

Printre cei cinci finalişti ai acestei ediţii s-a numărat şi artista Cristina David, câştigătoarea preselecţiei locale din România. Cristina a a fost nominalizată de către juriul internaţional printre cei cinci finalişti cu două instalaţii –  Time Diary şi I, the Most…., la care juriul a apreciat atât faptul că tratau o problematică actuală,  cât şi calităţile vizuale, discursul de profunzime, cu accente sociale şi filozofice. Cristina  a fost felicitată în cadrul festivităţii de premiere de la Viena pentru portofoliul său chiar de către specialistul mumok în artă est-europeană.

Preţuiesc foarte mult extraordinara dedicare de care dă dovadă Henkel în promovarea tinerilor artişti din Europa de Est şi mă bucur că pot acorda acest premiu la mumok”, a declarat Karola Kraus, purtătoarea de cuvânt a juriului şi directorul mumok în cadrul ceremoniei de premiere.

Nominalizarea Cristinei David ca reprezentantă a României pentru următoarea fază a competiţiei s-a bazat pe complexitatea lucrărilor prezentate, precum şi pe faptul că declaraţiile ei artistice au primit deja recunoaştere internaţională. Cristina David este unul dintre cei mai importanţi artişti ai generaţiei ei, cu lucrări care reflectă o manieră foarte specială de “negociere” între istoria personală şi contextul producţiei lor “, a declarat Alina Şerban, preşedinta juriului local din acest an.

Cristina David şi-a început educaţia artistică la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi a continuat-o în cadrul Academiei de Artă din Bergen, Norvegia. Având un background de studii matematice, la Facultatea de Matematică din Bucureşti, Cristina David combină în lucrările sale detaliile ştiinţifice cu cele artistice. Mulţi ani, Cristina s-a concentrat pe arta video, însă în ultimul timp s-a orientat şi spre instalaţie si experiment. Artista are un portofoliu bogat în expoziţii, atât colective, cât şi individuale, în România şi în străinătate.

Lista exclusivistă a caştigătorilor Premiului Henkel CEE pentru Artă a fost inaugurată de către artistul român Dan Perjovschi, în anul 2002. În cei 10 ani scurşi de la primirea premiului, Dan Perjovschi a devenit unul dintre cei mai titraţi artişti contemporani est-europeni, cu expoziţii în cele mai importante muzee şi galerii din lume.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi: http://artaward.henkel-cee.com sau www.facebook.com/HenkelArtAward

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.