Premiul pentru Incluziunea Persoanelor cu Dizabilitati pentru anul 2013

0

Habitat for Humanity premiat pentru incluziunea persoanelor cu dizabilitati in programele de construire de locuinte

Elena Serban primind premiulHabitat for Humanity a primit Premiul pentru Incluziunea Persoanelor cu Dizabilitati pentru anul 2013 (2013 Disability Inclusion Award) in timpul un prezentari speciale ce a avut loc la Forumul Anual al InterAction ce a avut loc in Washington, D.C. InterAction este o alianta a peste 180 de organizatii non-guvernamentale internationale cu sediul in S.U.A. care activeaza in tarile in curs de dezvoltare si care lupta impotriva saraciei si pentru imbunatatirea calitatii vietii.

Premiul pentru Incluziunea Persoanelor cu Dizabilitati (Disability Inclusion Award) aduce recunoastere organizatiilor membre a InterAction ce au lucrat in vederea unei incluziuni mai mari in cadrul activitatilor si operatiunilor lor generale. Premiul recunoaste in mod specific programul Habitat pentru promovarea locuirii in cadrul comunitatii a persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania, pentru sprijinul psihosocial acordat persoanelor cu dizabilitati mentale din Kirgizstan si pentru formarea deprinderilor de munca si acordarea de imprumuturi cu dobanzi foarte mici pentru afaceri in Indonezia.

„Saracia si dizabilitatea pot fi o combinatie devastatoare ce poate deveni o spirala care duce doar in jos”, a spus Jonathan Reckford, CEO al Habitat for Humanity International. „Noi credem ca includerea persoanelor cu dizabilitati in eforturile noastre de construire de locuinte duce la imbunatatirea conditiilor lor de locuit si le pune in valoare si rolul acestora in cadrul comunitatii. Accesul la conditii adecvate de locuit poate, de asemenea, constitui un ajutor foarte mare si aduce liniste familiilor si persoanelor care au grija de ei”.

 

In Romania, premiul aduce recunoastere programului Habitat care a dat nastere unei locuinte in care sase persoane cu dizabilitati intelectuale severe sunt capabile sa traiasca impreuna cu cei egali lor fara a fi izolate in institutii si care le ofera oportunitatea de a duce o viata intr-un mod cat mai independent posibil. Aceasta forma de protectie sociala constituie o parte importanta a programului adaptat de reducere a riscurilor aparitiei dezastrelor prin faptul ca asigura accesul la servicii dupa aparitia dezastrelor a persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

In Kirgizstan, Habitat a parteneriat cu familiile care se confrunta cu probleme de sanatate mentala sau dizabilitati intelectuale atat prin furnizarea de sprijin psihosocial, cat si prin reparatii la sistemele de incalzire, izolatii, acoperisuri, tencuieli si instalatii sanitare.

In Indonezia, programul de management al dezastrelor bazat pe comunitate se axeaza in special pe identificarea grupurilor vulnerabile si integrarea nevoilor lor specifice in sistematizarea comunitatii. Programul de reconstructie ce a urmat dupa tsunamiul din Oceanul Indian din 2004 a inclus dezvoltarea de grpuri de autoajutorare care au furnizat servicii de formare de deprinderi si acordarea de imprumuturi banesti cu dobanzi foarte mici pentru demararea de afaceri de catre persoanele cu nevoi speciale.

 Casa Cristian, Timisoara

Despre Habitat for Humanity International

Habitat for Humanity International este o organizatie crestina non-profit la nivel modial care construieste locuinte si care aduce la un loc oameni de toate rasele, nationalitatile si religiile pentru a construi locuinte, comunitati si speranta. Din 1976, Habitat a ajutat peste 600.000 de familii prin construirea si renovarea de case, prin activitati de sustinere a unor politici corecte si juste in ceea ce priveste conditiile de locuit si prin educarea si accesul la resurse pentru a ajuta familiile sa isi imbunatateasca conditiile de locuit. Aproximativ 128.000 de astfel de familii sunt in Europa, Orientul Mijociu si Africa unde Habitat lucreaza in aproape 30 de tari. Habitat for Humanity Romania a ajutat, pana in acest moment, peste 4.000 de familii prin programele desfasurate in tara, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judetele: Bihor, Cluj, Bacau, Dolj, Arges, Prahova si Suceava.

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează