Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prelegeri: Norman Manea in Romania

0

 autor text si foto Angela Baciu

Am avut marea onoare si bucurie sa fiu prezenta duminica 18 mai, ora 11.00 in Sala Mica a Teatrului National Bucuresti (TNB) la o noua editie a Conferintelor Teatrului National, in cadrul carora au loc din doua in doua saptamani prelegeri ale unor personalitati marcante ale culturii romane, temele fiind diferite, scotand in evidenta valoarea si cultura literaturii si poporului roman.

In aceasta editie, invitatul special a fost cunoscutul scriitor Norman Manea. Domnia Sa a sustinut o conferinta pe tema “Limba exilata”, pornind de la volumul “Plicuri si portrete”, editia a II-a, revazuta si adaugita, carte aparuta recent la Editura Polirom.

In prima parte, autorul a citit pasaje memorabile din cartea sa, a vorbit despre exil, trauma, limba, re-nastere spirituala, prietenii literare, etape si perioade dramatice din viata sa.

In partea a doua a avut loc un interesant dialog cu publicul, adresand intrebari: Magda Carneci, Angela Baciu, Radu F.Alexandru, Marius Ghilezan, urmati de mai multi medici si iubitori de literatura  aflati in sala. Temele dezbatute au fost legate de anii copilariei, nostalgii si emotii, perioada de la Falticeni, despre exil, rabdarea si puterea de a rezista, despre schimbari si timpuri, despre religii si singuratate.

Fireste, a urmat o sedinta de autografe si fotografii.

Intalnirea cu publicul de la Teatrul National incheie, de fapt, turneul scriitorului Norman Manea in Romania (turneu ce a avut loc in perioada 30 aprilie – 18 mai 2014).

O intalnire plina de istorie, captivanta si emotionanta.

 1

Norman Manea (n. 1936 in Suceava, Judetul interbelic Suceava), este scriitor si om de cultura nascut in Romania, evreu care traieste in Statele Unite ale Americii, unul dintre cei mai apreciaţi si cunoscuti  prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York.

De la debutul din 1966 şi pînă în 1986, cînd a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” al bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru Întoarcerea huliganului.

În 2010 a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.

La Editura Polirom a publicat: Întoarcerea huliganului (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2006, 2008, 2011), Plicuri şi portrete (ed. I, 2004), Fericirea obligatorie (ed. a II-a, 2005, 2011), Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul (ed. a II-a, 2005; ed. a III-a, 2013), Anii de ucenicie ai lui August Prostul (ed. a II-a, 2005, 2010), Plicul negru (ed. a IV-a, 2007, 2010), Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici (2008), Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow (2008), Vorbind pietrei (2008), Atrium (ed. a II-a, 2008), Variante la un autoportret (2008), Vizuina (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010), Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian (2010), Cuvinte din exil (împreună cu Hannes Stein, 2011), Captivi (ed. a II-a, 2011), Cartea fiului (ed. a II-a, 2012) şi Zilele şi jocul (ed. a II-a, 2012).

Este unul dintre cei mai tradusi romancieri  romani, fiind considerat totodata unul din marii scriitori romani din exil.

A consemnat,

Angela Baciu

Bucuresti, 18 mai 2014

(foto: Angela Baciu)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.