Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prelegerea „Spre și după Europa: controverse cultural-ideologice după aderarea României la Uniunea Europeană“

0

În data de 13 iunie, de la ora 18.30, la  Institut für Österreichkunde din Viena, dr. Mădălina Diaconu susține prelegerea „Spre și după Europa: controverse cultural-ideologice după aderarea României la Uniunea Europeană“. Evenimentul încheie seria de conferinţe „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“, susţinută în perioada septembrie 2017 – iunie 2018 de dr. Mădălina Diaconu.

Spre deosebire de primul deceniu postrevoluționar, societatea și cultura română de după 2000 și mai ales după momentul admiterii în UE se caracterizează printr-o stabilizare a opțiunilor cultural-ideologice. Tabăra intelectualilor conservatori, care acoperă atât atitudini pro-europene, cât și naționaliste, continuă să promoveze cu eficacitate mediatică o imagine a idealizată a României interbelice, în contextul în care în general în Europa se constată o lasitudine a viziunilor asupra viitorului. În ultimii ani s-a cristalizat însă și o mișcare a tinerilor intelectuali care condamnă deopotrivă tangențele politice ale unor gânditori de marcă din perioada interbelică, absența unei rezistențe politice anticomuniste înainte de 1989 și aranjamentul cu puterea al generației mai vârstnice de intelectuali publici. În fine, se constată consolidarea societății civile și revirimentul religiozității, pe fundalul unei imagini publice negative a politicii și a administrației publice. (Mădălina Diaconu)

Mădălina Diaconu, docentă la Institutul de Filosofie și lector la Institutul de Romanistică ale Universității din Viena, deține doctorate în filosofie la Universitatea București (1996) și la Universitatea din Viena (1998), fiind abilitată în filosofie la Universitatea din Viena (2006). Redactor-șef al revistei polylog. Zeitschrift für Interkulturelles Philosophieren (Viena), membră a redacției revistelor Contemporary Aesthetics (SUA) și Studia Phaenomenologica (București). Membră a colegiului director al Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie. Autoare a 10 monografii, printre care Bukarest – Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Rändern (împreună cu L. M. Vosicky, 2007), Sinnesraum Stadt (2012), Phänomenologie der Sinne (Reclam, 2013) și De gustibus. Breviar de gastrosofie (premiul ex-aequo pentru Cartea de specialitate la Gala Industriei de Carte 2014). Editoare a şapte volume colective, printre care Constantin Noica, De dignitate Europae (2012), Geisteswissenschaften im Dialog. Deutsch-Rumänisch / Rumänisch-Deutsch (coeditare cu A. Corbea-Hoișie, 2016) și Grenzen im Denken Europas. Mittel- und osteuropäische Ansichten (coeditare cu B. Boteva-Richter, 2017).

Seria de conferinţe din perioada septembrie 2017 – iunie 2018 facilitează familiarizarea publicului austriac cu teme specifice şi personalităţi ale culturii române. Partenerii implicați în seria prelegerilor „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“ sunt Academia Română (Fundația Familiei Menachem H. Elias), Institut für Österreichkunde din Viena, Societatea Austro-Română și Institutul Cultural Român de la Viena.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81;

office@rkiwien.at | www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.