Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prelegerea ,,Pianiștii români de pe Ringstrasse“ la ICR Viena

0

În data de 28 martie, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, va avea loc evenimentul ,,Interferențe cultural-artistice. Pianiștii români de pe Ringstrasse“. Cristina Pascu, asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, va susţine prelegerea în limba engleză în contextul aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti (19 martie 1917 – 2 decembrie 1950).

Pianistii romani de pe Ringstrasse

,,Punctul de pornire pentru prelegere este biografia pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti: un moment important în cariera sa artistică l-a constituit obținerea Premiului II la prestigiosul Concurs de Interpretare pianistică de la Viena, în anul 1933. Aceasta a însemnat nu doar un succes personal, ci și confirmarea pe plan internațional a valorii școlii pianistice românești. Un rol hotărâtor în conturarea, consolidarea și afirmarea școlii pianistice româneşti l-a avut arta interpretativă și pedagogică vieneză prin pianiștii români care s-au specializat aici.“ (Cristina Pascu)

Prezentarea va include informaţii (fotografii și documente găsite în arhiva Conservatorului din Viena) despre tineri pianişti care au studiat la Viena și care, reveniți în țară, au pus bazele învăţământului pianistic românesc clujean: Ana Voileanu Nicoară, Ilie Sibianu, Eliza Ciolan şi Gheorghe Halmoş.

Cristina Eleonora Pascu este licenţiată în Psihologie la Universitatea ,,Babeș-Bolyai“ din Cluj, Muzicologie şi Pian principal la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca şi a absolvit masterul în ,,Sinteze muzicologice“ la aceeaşi instituţie. A lucrat ca profesoară de pian şi corepetitoare la Şcoala de Muzică „Augustin Bena“ şi ca secretar muzical la Filarmonica de Stat „Transilvania“. De asemenea, a moderat emisiunea „Clujul cultural“ a postului clujean Alpha – Prima TV pe parcursul a peste 70 de ediţii. A scris numeroase articole, interviuri, cronici şi avancronici în revistele „Intermezzo“, „Orașul“, „Lucrări de Muzicologie“ și în cotidianul „Făclia“. Începând din octombrie 2014 este colaboratoare a revistei culturale „Steaua“ la rubrica de cronică muzicală. În anul 2016 a beneficiat prin programul Erasmus de o bursă de formare la Universitatea Cambridge și de un stagiu de practică la Institutul Cultural Român de la Viena.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.