Policy Brief SAR: Cum sa-i tinem pe medici in Romania

0

Cum să-i ținem pe medici în România?

Medicii din România sunt cel mai prost plătiți din Uniunea Europeană, nu doar în cifre absolute ci și ca procent din PIB pe cap de locuitor. Această situație dovedește că lipsa resurselor nu este o scuză pentru remunerația slabă – ba mai mult, există chiar acum resurse pe baza cărora veniturile medicilor ar putea fi majorate substanțial, fără efort suplimentar de la bugetul de stat, cu folosirea cadrului legal existent dar încă neaplicat.

Capture

Câștigul anual mediu al unui medic român este practic egal cu PIB/locuitor din România (x1,01). Medicii suedezi încasează de 2,3 ori PIB/locuitor din Suedia, italienii de 3 ori, britanicii de 3,7 ori, francezii de 4,4 ori, germanii de 5,4 ori iar olandezii de 8,7 ori.

Ca sumă absolută, diferențele sunt și mai umilitoare: Un medic român încasează anual 8240 de dolari, adică mai puțin decât un britanic într-o singură lună. În capătul opus al clasamentului, fiecare medic olandez duce acasă 286 de mii de dolari pe an.

Care sunt soluțiile pentru a rezolva măcar parțial acest dezechilibru și pentru a opri exodul creierelor din domeniu? Prezentul Policy Brief SAR identifică soluții, între care un prim pas – de majorare substanțială a veniturilor celor mai buni dintre medici – poate fi făcut pe baza legislației și a resurselor existente.

Citește Policy Brief-ul SAR Cum să-i ținem pe medici în România:
<http://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2015/05/Policy-Brief-68_mai-2015.pdf>

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.