Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

”PLAN BEE – A trăi fără pesticide”

0

Studiul efectuat la nivel european de către Greenpeace demonstrează fezabilitatea agriculturii ecologice ca o soluție pentru polenizatori și criza agriculturii la nivel global.

Agricultura ecologică ca și mijloc pentru a depăși criza polenizatorilor și a agriculturii la nivel industrial este fezabilă și deja practicată la scară largă în Europa. Aceasta este concluzia principală a unui studiu publicat de Greenpeace International astăzi, studiu care încorporează cunoștințe științifice de actualitate cu privire la agricultura ecologică și experiența practică a fermierilor, cercetătorilor și a eco-antreprenorilor, care au implementat cu succes agricultura modernă ecologică de-a lungul Europei.

albine

Raportul realizat de către Greenpeace International împreună cu materialul video ”PLAN BEE – A trăi fără pesticide și a ne îndrepta către ” [1, 2] subliniază importanța pe care o au albinele pentru securitatea alimentară la nivel global și oferă o analiză a literaturii științifice cu privire la controlul în mod ecologic al dăunătorilor, fapt care arată că pesticidele chimice de sinteză folosite în agricultură sunt redundante. Pentru a ilustra practica agriculturii ecologice, Greenpeace a realizat mai multe studii de caz în format video care prezintă experiența fermierilor, cercetătorilor și institutelor de cercetare, precum și a companiilor din zece țări europene. Acești experți susțin că agricultura modernă ecologică este câștigătoare şi demonstrează că tehnicile agriculturii ecologice sunt practicate cu succes în Europa. Studiul Greenpeace arată că implementarea agriculturii ecologice este fezabilă, ba chiar singura soluție la problemele tot mai mari asociate cu agricultura la scală industrială.

Matthias Wüthrich, campaigner pe agricultura ecologică și team leader pe proiectul european de protejare a albinelor, Greenpeace Elveția, declară: ”Singura soluție la declinul albinelor și la criza actuală a agriculturii la nivel global este orientarea către agricultura ecologică. Fermierii, experții și eco-antreprenorii din Europa – eroii din studiile de caz video – au făcut pași importanți pentru a salva albinele și agricultura. Prin aplicarea de metode agricole ecologice și care protejează albinele, poate fi obținută mâncare sănătoasă pentru viața de zi cu zi, se protejează solul, apa și clima, se promovează biodiversitatea și nu se contaminează mediul înconjurător cu chimicale sau organisme modificate genetic. Trebuie ca factorii de decizie să ia aminte la acești experți care aplică cu succes această soluție – ei sunt dovada vie că agricultura ecologică funcționează în Europa.”

Raportul și seria video au fost prezentate la o conferință de presă în Zurich și alte orașe europene. O parte dintre eroii și liderii agriculturii ecologice ce apar în aceste înregistrări au luat parte în cadrul evenimentului de astăzi din Zurich [3].

Proiectul este parte a unei campanii intense a Greenpeace de a salva albinele și agricultura [4] declanșată de actuala criză a polenizatorilor și a agriculturii moderne la nivel industrial. Declinul global al albinelor este un simptom al unui sistem agricol eșuat, bazat pe o necesitate crescândă de substanțe chimice și resurse energetice, pe monoculturile la scară largă și pe dependența față de câteva companii multinaționale din industria agro-chimică. Rezistența crescândă a dăunătorilor și a buruienilor, scăderea fertilității solului, contaminarea apei la scară largă, creșterea emisiilor de CO2 și a vulnerabilității la schimbările climatice, precum și diminuarea sistematică a rezistenței, diversității și suveranității pe plan global a producerii de alimente, ne determină să ne orientăm către sisteme agro-ecologice bazate pe biodiversitate.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.