Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 75.000 de români s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

0

Peste 75.000 de români s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice – mai mulți donatori înseamnă mai multe șanse de vindecare ale pacienților cu cancere de sânge.

București, 17 septembrie 2020 – 4.981 de donatori voluntari s-au înscris anul acesta în Registrul Național  al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, care numără în prezent 75.035 de persoane. 25 dintre aceștia au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți neînrudiți.

În România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. În prezent, 27 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil.

Acest tratament poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite.

În cei 7 ani de funcționare, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a facilitat realizarea a 306 proceduri de transplant: 283 de allotransplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți și 23 de produse celulare adiționate (DLI). Până în prezent, 281 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori voluntari neînrudiți, dintre care 31 de pacienți au fost transplantați în 2020. Pentru 12 dintre aceștia, persoanele compatibile au fost din România, iar pentru ceilalți, donatorii compatibili fost găsiți în Registrele donatorilor din alte țări precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Slovenia, Belgia, Austria, Turcia sau India. Emiterea autorizațiilor de import precum și transportul internațional au fost asigurate de Registrul din România, în cadrul programului Ministerului Sănătății – Transplantul de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus: “Fiecare pacient asistat să învingă boli severe, cu risc vital prin transplant de celule stem hematopoietice este o confirmare a importanței acestui program și a colaborării din această rețea internațională. Iar faptul că aproape 5.000 de donatori români au optat să se înscrie voluntar în Registru doar în acest an, atât de complicat și de greu încercat de pandemia Covid 19, este încurajator. Denotă conștientizare, asumare de responsabilitate și o bună funcționare a acestui program valoros, aducător de speranță de viață, care asigură o șansă în plus pentru semenii noștri afectați de aceste boli grave”.

La nivel mondial, peste 37 de milioane de potențiali donatori sunt înscriși în Registrele din 59 țări, de pe toate continentele. Peste 310 mii dintre donatorii potențiali înscriși în registrele internaționale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți neînrudiți, dintre care peste 23 de mii au donat în anul 2019.

În lume, 70 de pacienți sunt transplantați în fiecare zi, jumătate dintre ei au fost salvați de donatori dintr-o altă țară. Cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienții internaționali nu au fost găsiți donatori compatibili. Șansele de a găsi un donator compatibil pentru un pacient din România cresc odată cu creșterea numărului donatorilor voluntari înscriși în Registrul din România.

”Deși avem peste 75.000 de persoane înscrise, numărul este încă mic, ca să putem asigura o șansă la viață tuturor pacienților care au nevoie de un transplant și pentru care nu există donatori compatibili înrudiți. Pentru unu din trei români a cărui viață depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, nu există persoane compatibile în registrele internaționale. De aceea, încercăm să conștientizăm publicul larg asupra importanței înscrierii în Registrul donatorilor și a impactului transplantului de celule stem asupra vieții pacienților. Ne dorim ca numărul voluntarilor înscriși să ajungă la 100.000 până la sfârșitul anului, astfel încât să creștem la 75% șansele de identificare a unui donator compatibil pentru cei care au nevoie de un transplant”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, Director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat, anul trecut, campania de înscriere on-line „Donează o șansă la viață”. Aceasta are avantajul că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă, fără a mai fi nevoie să meargă la un centru specializat.

De la primul transplant, realizat în 1957, și până în prezent, au fost efectuate în lume peste un milion de transplanturi de celule stem hematopoietice. În lume, peste 310 mii de donatori au donat pentru un pacient neînrudit, dintre care peste 23 de mii de donatori au donat pentru pacienți din 58 de țări, în 2019.

Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoitice este celebrată, în fiecare an, la nivel internațional, cu scopul de a mulțumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscriși în registrele din întreaga lume și de a evidenția cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice.

Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe canalele sociale ale acestuia.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.