Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pentru prima dată în ultimele decenii, numărul de tigri sălbatici e în creștere

0

Numărul de tigri sălbatici a fost estimat la 3890, în creștere de la doar 3200 în 2010, au declarat WWF și Global Tiger Forum (GTF). Această cifră minimă actualizată, compilată din datele IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) și cele mai recente recensăminte naționale ale populațiilor de tigri, se datorează creșterii populațiilor de tigri din India, Rusia, Nepal și Bhutan, metodelor de monitorizare îmbunătățite și protecției sporite.

Sumatran Tiger and cubs at Zoo (© Alex Walsh _ WWF)

„Pentru prima dată după decenii de declin constant, populațiile de tigru sunt în creștere. Acest lucru ne oferă o mare speranță și arată că putem salva speciile și habitatele lor atunci când guvernele, comunitățile locale și ecologiștii lucrează împreună”, a declarat Marco Lambertini, directorul general al WWF Internațional.

Tigrii sălbatici trăiesc într-o varietate de habitate din Asia. În prezent, există 13 țări cu populații de tigru: Bangladesh, Bhutan, Cambodgia, China, India, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Nepal, Rusia, Thailanda și Vietnam. În urmă cu 100 de ani existau 100.000 de tigri sălbatici, iar în 2010 numărul acestora scăzuse până la 3.200. În 2010, guvernele din țările cu populații de tigri au fost de acord să acționeze pentru a dubla numărul tigrilor sălbatici până la următorul An Chinezesc al Tigrului, în 2022. Acest obiectiv este cunoscut sub numele de Tx2.

Declinul la nivel mondial a fost oprit, dar tigrii nu sunt încă în siguranță

În această săptămână guvernele din țările cu populații de tigri se reunesc la cea de-a 3-a Conferință Ministerială din Asia pe tema Conservării Tigrilor, la New Delhi, India. „Aceasta este o întâlnire strategică ce are loc la mijlocul drumului către obiectivul Tx2”, a declarat Dr. Rajesh Gopal, secretar general, Global Tiger Forum. „Guvernele țărilor cu populații de tigri vor decide următorii pași în direcția atingerii acestui obiectiv, pentru ca tigrii să aibă un loc în viitorul Asiei”.

În cadrul întâlnirii de trei zile, țările vor raporta cu privire la progresul lor spre obiectivul Tx2 și își vor lua angajamente cu privire pașii următori. Prim-ministrul Narendra Modi se va adresa conferinței privind rolul esențial pe care îl joacă tigrii, ca simbol al bunăstării ecologice a unei țări.

„Un plan de acțiune puternic pentru următorii șase ani este vital”, a declarat Michael Baltzer, lider al Inițiativei WWF Tx2. „Declinul la nivel mondial a fost oprit, dar nu există încă niciun loc sigur pentru tigri. Asia de Sud-Est, în special, este în pericol iminent de a pierde populațiile de tigri în cazul în care aceste guverne nu iau măsuri imediat”.

Peste 1500 de tigri, în comerțul ilegal cu specii sălbatice

Tigrii sunt clasificați ca fiind amenințați cu dispariția de Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate, cele mai mari pericole fiind braconajul și pierderea habitatului. Statisticile TRAFFIC, rețeaua de monitorizare a comerțului cu specii sălbatice, arată că cel puțin 1.590 de tigri au fost confiscați de către autorități între ianuarie 2000 și aprilie 2014, parte a comerțului ilegal cu specii sălbatice, o piață neagră valorând miliarde de dolari.

Pentru ca țările să își protejeze populațiile de tigri, este esențial să cunoască mărimea acestor populații și amenințările cu care se confruntă.

În 2014, guvernele țărilor cu implicate au convenit să anunțe o nouă estimare globală până în 2016, pe baza studiilor complete, sistematice, naționale. Cu toate acestea, nu toate țările au finalizat sau publicat aceste recensăminte. Noua estimare minimă de aproximativ 3.900 de tigri se bazează pe estimările oferite de Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate, actualizată pentru țările în care au avut loc recensăminte naționale ale populațiilor de tigri după evaluarea IUCN. WWF și GTF felicită țările cu populații de tigri care și-au actualizat cifrele privind aceste populațiile de tigri începând cu anul 2010 și încurajează țările rămase să completeze și să publice recensăminte cât mai curând posibil.

Țara Total în aprilie 2016 Sursa
Bangladesh 106 Recensământ național din 2015
Bhutan 103 Recensământ național din 2015
Cambodia 0 IUCN 2015
China >7 IUCN 2015
India 2226 Recensământ național din 2014
Indonesia 371 IUCN 2015 (lower range)
Laos 2 IUCN 2015
Malaezia 250 IUCN 2015 (lower range)
Myanmar Nu există date recente* IUCN 2015
Nepal 198 Recensământ național din 2013
Russia 433 Recensământ național din 2015
Thailanda 189 IUCN 2015 (lower range)
Vietnam <5 IUCN 2015 Total global 3890 *Cifra oferită de guvernul din Myanmar este de 85 de tigri de la o estimare din 2010. Cu toate acestea, deoarece nu există disponibile date din sondaje recente, această cifră nu a fost inclusă. Statusul recensămintelor populațiilor de tigri:

• Malaezia: primul sondaj al populațiilor de tigri la nivel național este în curs de desfășurare. WWF și GTF felicită guvernul pentru că a făcut acest pas și îndeamnă autoritățile să urgenteze recensământul.
• Myanmar: se desfășoară discuții cu guvernul privind dezvoltarea unui nou plan de acțiune pentru tigru, care va include recomandări pentru recensăminte și măsuri de protecție în siturile prioritare selectate.
• Thailanda: sunt disponibile date privind populațiile de tigru din situri specifice. Se desfășoară discuții cu guvernul Thailandei privind utilizarea acestor date pentru a oferi o estimare a populației actuale.
• China: există dovezi că există populații de tigri doar în nord-estul Chinei în provinciile Jilin și Heilongjiang. Un studiu de teren în provincia Heilongjaing este în curs de desfășurare cu rezultate preconizate a fi gata mai târziu, în cursul acestui an. Rezultatele preliminare indică o creștere promițătoare.
• Indonezia: un studiu privind populațiile de pe întraga insulă a fost publicat în 2011. Un recensământ în întreaga Sumatra este în curs de desfășurare. Se desfășoară discuții pentru a evalua cel mai bun mod pentru a estima populația actuală.
– imagini video: Revenirea tigrului siberian (de Amur) în China: http://www.wwf.ro/?239471/tigrii-siberieni-salbatici-se-intorc-in-china—primele-imagini-video
– Populația de tigri a crescut semnificativ în India: http://www.wwf.ro/?237317/populatia-de-tigri-a-crescut-semnificativ-in-india-conform-unui-nou-raport-oficial
– http://www.wwf.ro/ce_poti_face_/pentrutigri/
– Adoptă un tigru: http://tigru.wwf.ro/

Despre WWF (World Wide Fund for Nature) Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.