Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PE voteaza pentru o calitate ridicata a apei potabile si reducerea deseurilor din plastic

0

Un consum mai mic de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din Uniunea Europeană să economisească peste 600 de milioane EUR pe an

  • „Right2Water” este prima inițiativă cetățenească europeană transpusă în legislația europeană
  • Pragul pentru anumiți contaminanți va fi mai strict

Directiva aprobată de Parlament privind apa potabilă va oferi un acces mai bun la apă de la robinet de înaltă calitate, inclusiv pentru grupurile vulnerabile.

Parlamentul a aprobat acordul cu statele membre referitor la noua directivă privind apa potabilă.

Noile reguli sunt concepute pentru a asigura apă de la robinet de înaltă calitate în întreaga Uniune. Ele vin ca răspuns la solicitările a peste 1,8 milioane de europeni care au semnat prima inițiativă cetățenească europeană de succes, numită „Right2Water”, care susține îmbunătățirea accesului la apă potabilă sigură pentru toți europenii.

În acest scop, statele membre vor furniza gratuit apă în clădirile publice și vor încuraja restaurantele, cantinele și serviciile de catering să ofere clienților apă gratuită sau la un preț redus aferent serviciului prestat. Statele membre trebuie, de asemenea, să ia măsuri pentru a îmbunătăți accesul la apă al grupurilor vulnerabile, cum ar fi refugiații, comunitățile nomade, persoanele fără adăpost și culturile minoritare, cum ar fi romii și nomazii.

Monitorizarea și îmbunătățirea calității apei de la robinet

Pentru ca oamenii să poată bea apă de la robinet mai degrabă decât apă îmbuteliată și pentru a-i încuraja în acest sens, calitatea apei potabile va fi îmbunătățită prin înăsprirea limitelor maxime pentru anumiți poluanți, inclusiv plumbul.

Până la începutul anului 2022, Comisia va întocmi și va monitoriza o listă de substanțe sau compuși de interes public sau științific pentru sănătate. Lista va cuprinde substanțe farmaceutice, compuși care perturbă sistemul endocrin și microplastice.

Comisia va crea și liste europene care să indice care substanțe sunt autorizate să intre în contact cu apa potabilă.

Statele membre se asigură că măsurile luate pentru a pune în aplicare noile standarde se bazează pe principiul precauției și nu duc în niciun caz la deteriorarea calității actuale a apei potabile.

„Acum, la douăzeci de ani de la intrarea în vigoare a primei directive privind apa potabilă, a venit timpul să actualizăm și să reducem pragul maxim pentru anumiți contaminanți, cum ar fi plumbul. Pentru Parlamentul European, a fost extrem de important ca noua directivă să îmbunătățească siguranța apei noastre potabile și să țină seama de poluanții noi. Prin urmare, salut dispozițiile directivei privind microplasticele și perturbatorii endocrini, cum ar fi bisfenolul A”, a declarat autorul raportului, Christophe Hansen (PPE, Luxembourg).

Următorii pași

Directiva va intra în vigoare la 12 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În termen de doi ani de la intrarea în vigoare, statele membre efectuează modificările necesare pentru a se conforma directivei.

Context

Potrivit Comisiei Europene, un consum mai mic de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din Uniune să economisească peste 600 de milioane EUR pe an. Dacă nivelul de încredere în apa de la robinet se îmbunătățește, cetățenii pot contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor de plastic cauzate de apa îmbuteliată, inclusiv a deșeurilor marine. Sticlele de plastic sunt unul dintre cele mai des întâlnite articole din plastic de unică folosință găsite pe plajele europene.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.