Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pe un drum multicultural prin educație non-formală

0

535 tineri din întreaga lume au venit vara aceasta în România cu scopul de a-și aduce contribuția personală asupra educației non-formale din țară. Proiecte precum Discover, GROW (în parteneriat cu Școala de Valori) și Become au reprezentat oportunitatea perfectă pentru ca acești voluntari străini și tineri români să interacționeze și să conștientizeze rolul pe care îl au în dezvoltarea societății de astăzi.

Cu toții suntem constienți de importanta empatiei și a înțelegerii interculturale, lucruri în urma cărora s-a stabilit scopul proiectelor, și anume dezvoltarea abilităților cognitive și socio-emoționale ale copiilor și tinerilor, prin interacțiunea cu alte culturi. De aceea, cele trei proiecte de educație non-formală au o componentă atipică: voluntari străini care facilitează sesiunile proiectelor. Vara aceasta am avut voluntari străini din țări precum: Mexic, Hong Kong, Egipt, India, Franța, Cehia, Portugalia, Belgia, Tunisia, Italia, Grecia, Brazilia și multe altele.

aiesec proiecte

Proiectul s-a desfășurat atât în 14 orașe din țară unde există filiale ale organizației AIESEC: Arad, București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Oradea, Sibiu, Suceava, Tîrgu-Mureș și Timișoara, cât şi în sate şi comune din împrejurimile acestora: Şelimbăr, Cişnădie, Răşinari, Avrig, Bradu, Cepleniţa, Gârbeşti, Budeasa.

În cadrul proiectelor au participat peste 8000 de copii, tineri liceeni și studenți, care au avut oportunitatea de a interacționa cu tineri din alte țări și de a-și dezvolta diverse abilități cognitive și socio-emoționale, prin activități practice, adaptate vârstei lor.

Mai mare dragul ne-a fost să stăm de vorbă cu o parte din cei implicați în proiecte și să le ascultăm părerile:

Cristina Parlea, Prof. Coordonator cu proiecte educative, Școala Gimnazială Horea, Cluj-Napoca:Aș dori să felicit organizația AIESEC de a întâmpina această acută nevoie de comunicare și relaționare existentă în domeniul educațional între preuniversitar și universitar. Acest proiect oferă oportunități diferite fiecărei părți implicate: studenților locali le dezvoltă atât spiritul organizatoric și abilitățile de manageri de proiecte, cât și schimbul de experiență cu colegii lor din străinătate; celor internaționali le oferă o ocazia unică de a descoperi atât cultura și civilizația română prin contactul direct cu elevii și familiile acestora, cât și sistemul nostru educațional; elevilor implicați în proiect le oferă oportunitatea de a lua contact cu diferite culturi din jurul lumii prin intermediul limbii engleze pe care o exersează în timpul programului și de a-și lărgi orizonturile cu privire la toleranță, spirit civic, diversitate și cetățenie activă, studenții atât cei români, cât și cei internaționali fiind un real exemplu pentru ei.”

Noha Sherabasy, studentă voluntară din Egipt: „Trebuie să spun că mă consider foarte norocoasă să fi lucrat cu acești copii. Cei de la școala mea au fost foarte prietenoși și ne-au ajutat întotdeauna. Copiii sunt într-adevăr uimitori; sunt atât de curioși să afle mai multe despre mine, limba și cultura mea. Încercau zilnic să interacționeze cât mai mult cu mine, să vorbim și să ne jucăm. Este o experiență pe care cu siguranță n-o voi uita.”

De ce facem noi, organizație de tineri, toate aceste lucruri? Răspunsul este unul foarte simplu: începând cu decembrie 2015, AIESEC și-a luat angajamentul de a contribui la Agenda de Dezvoltare Globală pentru anul 2030 prin implicarea tinerilor în indeplinirea celor 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă. În România am ales să ne concentrăm pe Obiectivul de Dezvoltare nr. 4: Educație de calitate.

Despre AIESEC:

AIESEC este cea mai mare organizație de tineri din lume, prezentă în 126 de țări și teritorii, care le oferă tinerilor oportunitatea de a-și dezvolta abilități de leadership, prin experiențe internaționale.  Puteți afla mai multe pe site-ul oficial www.aiesec.ro sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/AIESECinRomania.

Despre autor

avatar

AIESEC este cea mai mare organizație internațională, condusă de către studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ superior. Avem ca scop dezvoltarea abilităților de leadership ale tinerilor, pentru ca ei să aducă un plus de valoare în societate. În momentul de față, AIESEC este prezent în peste 124 țări și teritorii.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.