Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2016: SELFIE AUTOMATON

0

Pavilionul Romaniei la cea de-a 15-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura – La Biennale di Venezia, desfasurata intre 28 mai si 27 noiembrie 2016, gazduieste „Selfie Automaton”, o expozitie sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate, si un rol liber, rezervat vizitatorului. Proiectul este semnat de Tiberiu Bucsa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama, Oana Matei si Andrei Durloi si consta in 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete – 38 umane si 5 animale fantastice. Trei automate vor fi plasate in Pavilionul Romaniei din Gardini della Biennale, trei in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, si un teatru mobil care va promova expozitia in spatiul public. Comisar: Attila Kim. Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman si Uniunea Arhitectilor din Romania.

image002

Caricaturi umane, animale fantastice, oua de aur si cutiute muzicale sunt asamblate in scene predefinite care plaseaza vizitatorul pe scena, in diferite ipostaze, in maestru papusar si marioneta in acelasi timp. Autorii propun, astfel, un portret generic al relatiilor sociale, stereotipurilor si dorintelor, descompus in fragmente, pentru afi reasamblate de imaginatia utilizatorului, intr-un autoportret introspectiv. Marionetele devin personaje principale dar sunt private de libertatile din lumea spectacolului, unde pot sfida legile gravitatiei sau pot deveni „constiente”. In extrema tragica, isi pot recunoaste firele care le leaga si se pot elibera.

Prin „Selfie Automaton” se propune insa un scenariu contrar. Desi alcatuite cu articulatii care le permit „libertatea de miscare”, marionetele sunt lipsite de corzi si literalmente fixate in cuie, intr-un mecanism care le permite o singura miscare, si aceea predefinita. Iar vizitatorul nu face exceptie. Pozitionat ca parte a mecanismului, acesta are o singura optiune: sa-i asigure functionarea prin propria sa actiune, repetitiva.

Astfel, stereotipul confortabil al manipulatului si manipulatorului – care ne plaseaza actiunile la capatul unei corzi, drept consecinte, este inlocuit cu un sistem de optiuni blocate. Vizitatorul devine obiect fara optiuni, balerina uriasa la o masa de banchet, victima a unei comisii oarecare, sau cersetor de dorinte.

Scenele devin posibile prin manere si pedale, actionate de utilizator. Un sistem aparent de roti dintate transmite miscarea mecanismelor: o bicicleta pune in miscare o hora,un ceaun genereaza un „festin”, o manivela trezeste o comisie, alta invarte un peste de aur, sau o pasare in zbor – prizoniera in afara custii sale. Proiectul „Selfie Automaton” propune oreflectie asupra caracterelor si actiunilor blocate in automatisme, dar si o tema deschisa, cea a tiparelor predefinite: exista ele cu adevarat, facem parte din ele, suntem victimele lor, sau cei care le genereaza?

Giardini della Biennale, Sestiere Castello, 30122 Venezia
Noua Galerie a Institutului Cultural Roman, Campo Santa Fosca, Palazzo Correr, Cannaregio 2214, 30121 Venezia
Concept expozitie: Tiberiu Bucsa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama
Design si constructie marionete: Stathis Markopoulos, Gál Orsolya, Tiberiu Bucsa, Andrei Durloi, Perényi Flóra, Oana Matei
Design si constructie automate: Stathis Markopoulos, Kostis Zamaiakis
Pictura: Adrian Arama
Ilustratii: Ana Botezatu
Fotografie: Dacian Groza
Texte: Dana Vais, Stathis Markopoulos, Tiberiu Bucsa
Povesti: Ada Milea, Cristian Rusu
Website: Dan Burzo
Design: Raymond Bobar
Comunicare si PR: Ina Dragan, Ada Teslaru
Manageri de proiect: Tiberiu Bucsa, Corina Bucea
Detaliere tehnica: Tiberiu Bucsa, Perényi Flóra, Oana Matei
Tamplarie: Yannis Tsioutas, Aggelos Romantzis
Animale fantastice: Alexis Papachatzis
Cortine: Familia Elmaloglou
Constructii metalice: Anastasios Kotsiopoulos
Covoare: Victoria Berbecar (Giardini), Cres Ana and Titieni Arefta (ICR)
Colaboratori: Jácint Virág, András Vernes, Árpád Debreczeni, Konstantis Mizaras, Konstantina Mandrali Print: Fabrik
Comisar: Attila Kim
Reprezentant al Ministerului de Afaceri Externe si al Institutului Cultural Roman: Cristian Alexandru Damian

Initiator
Asociatia Plus Minus, Romania

Organizatori
Ministerul Culturii
Ministerul Afacerilor Externe
Institutul Cultural Roman
Uniunea Arhitectilor din Romania

Website: www.selfieautomaton.ro, www.venicebiennale.ro
Facebook: facebook.com/selfieautomaton
Instagram: @selfieautomaton

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.