Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Participare românească la a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Artă Multimedia MADATAC, Madrid

0

Participare românească la a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Artă Multimedia MADATAC, Madrid, „Post Digital Star”, 13-24 februarie 2019

Reprezentanța Institutului Cultural Român de la Madrid susține participarea artistei Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Multimedia MADATAC, cu două instalaţii new media interactive: Hybrid Sensorium (la Nave Digital) și I, Human (la Medialab-Prado). 

Hybrid Sensorium este singurul proiect românesc de artă multimedia selectat de organizatorii Festivalului, creat de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) în colaborare cu artiștii Mitoş Micleușanu (sound design), Sergiu Negulici (animație3D), Răzvan Vasilache, Sorin Olexiuc şi Alexandru-Florin Vartic (programare). Lucrarea analizează felul în care percepem propriul corp în spațiul fizic imediat și deformările senzoriale cauzate de medierea acestei percepții de către tehnologie. Instalaţia intră în contact fizic nemijlocit cu vizitatorul, ambele părţi devenind vulnerabile unei contaminări emoționale.

I, Human (Body installation) este o instalație interactivă prin care utilizatorii pot controla o sculptură din lumină laser printr-un efort colectiv. Un circuit de măşti conectate prin tuburi scot urlete animalice, cerând să fie hrănite cu emoții. Privitorul este pus în imposibilitatea controlului simultan al măştilor, astfel apare nevoia colaborării. Odată fixate pe față măsoară simbolic empatia utilizatorilor prin colectarea informațiilor biometrice faciale, analizând starea lor emoțională. I, Human este o instalaţie realizată de Saint Machine în colaborarea cu Marian Zamfirescu (cercetător ştiinţific la CETAL – Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor din Bucureşti), Alexandru-Florin Vartic şi Sorin Olexiuc (programare). La Medialab Prado va fi expus doar unul dintre modulele I, Human. Vizitatorii de la Madrid (Medialab Prado) vor interacționa în timp real cu cei de la Bucureşti, unde instalaţia este expusă la Rezidenţa BRD Scena9, în cadrul expoziției „Fusion. Artă şi Ştiinţă” organizată de Fundația9 în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte.

MADATAC (A Contemporary Festival of New Media Arts & Advanced Audio-Visual Technologies, http://madatac.es) este un festival internațional de succes care valorifică inovația, originalitatea și cultura audiovizuală experimentală la avangarda creației artistice multimedia. Își propune să stimuleze participarea publicului la produsele digitale audiovizuale și implicarea profesioniștilor în proiecte și laboratoare artistice digitale colective. Festivalul este organizat în 4 locații de prestigiu din Madrid: Cineteca Matadero Hall, Círculo de Bellas Artes, NH Collection Madrid Eurobuilding şi galeria La Nave Digital, unde va fi expusă instalația Hybrid Sensorium. In ediția din acest an au fost selectate patruzeci şi şapte de proiecte în secțiunea oficială Videoart, şapte instalații artistice în secțiunea Audio-Visual Installations, printre care şi cea a artistei Marilena Oprescu Singer, patru performaces, din diferite țări. Ediția precedentă s-a bucurat de mare impact la public şi în presă, MADATAC reușind să prezinte cele mai avansate produse artistice de videoartă, fiind o expoziție de referință în Spania şi cu mare participare internațională.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.