Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parteneriat public-privat pentru elaborarea unei strategii naţionale în domeniul cancerului infantil

1

Programul  “Zâmbet pentru Viitor” al Danone Romania un parteneriat public-privat pentru elaborarea unei strategii naţionale în domeniul cancerului infantil

În anul 2010, şansele de vindecare ale copiilor care s-au îmbolnăvit de cancer au fost mai mari decat in 2006 , datorită numărului mai mare de cazuri diagnosticate în stadii incipiente. Ponderea cazurilor de cancer la copil, diagnosticate în stadiile de inceput I-II a crescut cu 20 % (2010 vs 2006 – Institutul Oncologic Cluj). Acesta este una dintre realitatile care s-au schimbat in cei 4 ani de când Danone România a lansat programul “Zâmbet pentru Viitor”, prin care şi-a propus să îmbunătăţească şansele de supravieţuire ale copiilor bolnavi de cancer, calitatea vietii micutilor pacienti, precum si depistarea in stadii incipiente a bolii.

Mesajul pe care programul “Zâmbet pentru Viitor” îl transmite este acela că depistat la timp, cancerul la copil este vindecabil. De aceea, trebuie depuse toate eforturile pentru informarea cât mai completă, nu doar a cadrelor medicale ci şi a părinţilor, de a ţine seama de orice schimbare persistentă şi aparent inexplicabilă în starea de sănătate a copiilor. În acest sens, programul a dezvoltat o platformă de comunicare extinsă, folosind atât site-ul propriu www.zambetpentruviitor.ro cât şi pagina de Facebook a programului https://www.facebook.com/#!/zambetpentruviitor.

Pentru Danone, responsabilitatea socială este foarte importantă, iar copiii se află în centrul proiectelor noastre. Încă de la iniţierea programului, în 2007, intenţia noastră a fost aceea de a susţine, pe termen lung, dezvoltarea unui model de bună practică privind cancerul infantil, în strânsă colaborare cu specialişti în oncologie şi sănătate publică. Implementarea unui astfel de model la nivelul sistemului de sănătate ar avea un impact major asupra situaţiei copiilor bolnavi de cancer din România şi ne bucurăm să vedem că eforturile noastre dau roade”, a declarat Dr. Bogdan Ioachim, Director Comunicare, Nutriţie şi Ştiinţă DANONE.

În Europa, circa  85% dintre copiii care se îmbolnăvesc de cancer se vor vindeca. Deşi tehnologia medicală existentă în centrele specializate din ţara noastră ar putea oferi rezultate similare pentru majoritatea cazurilor, copii cu cancer din România au in medie cu 25% mai putine şanse de supravietuire (date prezentate în comunicări ale Institutelor Oncologice).

Cauzele identificate de specialişti sunt următoarele:

  • cazurile ajung în stadii avansate la specialiştii oncopediatri din cauza adresării, recunoaşterii şi trimiterii cu întârziere a suspiciunilor din serviciile medicale de prim contact;
  • chiar şi atunci când cazul suspect este trimis la timp, circuitul pacienţilor prin sistemul sanitar şi accesul la resursele adecvate de diagnostic şi tratament sunt viciate din lipsa unei politici de sănătate privind cancerul la copil;
    • nu de puţine ori, din cauza carenţelor de informare si comunicare şi a lipsei suportului psiho

social familiile amână, resping sau nu respectă tratamentul de specialiatate, sperând în remedii miraculoase.

Principalele arii de acţiune şi rezultate ale proiectului “Zâmbet pentru Viitor” sunt:

  • Dezvoltarea, împreună cu institutele oncologice din România, a programului de formare specifică pentru medici de familie şi pediatri cu scopul de a-i asista pentru o recunoaştere şi orientare rapidă a simptomatologiilor suspecte şi o bună comunicare cu pacienţii şi părinţii;
  • În scopul informării şi instruirii cadrelor medicale în privinţa cancerului la copil, din anul 2009, a fost lansat Portalul de Oncopediatrie (www.oncopediatrie.ro) .

Acesta conţine o platformă de educaţie medicală la distanţă, adresată medicilor de familie şi specialiştilor din ambulator, împreună cu o varietate de resurse de informare şi comunicare despre cancerele copilului;

Din anul 2007 şi până în prezent, 2200 de medici din Bucureşti şi alte 15 judeţe ale ţării au participat deja la cursuri şi peste 4500 de medici au fost expuşi la informarea şi comunicarea privind acest subiect.

Cel puţin 40 de cazuri noi diagnosticate din anul 2008 până în vara acestui an fost identificate ca fiind adresate direct de către medici participanţi la cursurile din cadrul programului. Specialiştii oncopediatri consideră acest rezultat remarcabil, având în vedere faptul că este vorba despre o boală rară, un medic de familie putând să întâlnească un singur caz în întreaga sa carieră.

Mai mult decât atât, în prezent, circa o treime din cazurile noi care se prezintă în centrele de oncologie pediatrică sunt trimise de medicul de familie, tranziţie care, în opinia specialiştilor oncopediatri, reflectă sensibilizarea globală a acestei comunităţi profesionale, la mesajele programului de formare şi comunicare.

  • Susţinerea dezvoltării Grupurilor de Suport care să informeze, încurajeze şi să însoţească deopotrivă copiii şi părinţii pe parcursul dificil al bolii, terapiei şi reinserţiei sociale.

În acest sens, din 2008 programul oferă sprijin pentru extinderea în Bucureşti a activităţilor Asociaţiei „Little People” din Cluj, care de 15 ani oferă suport psihologic profesionist micilor pacienţi din oraşul de pe malul Someşului. În prezent, Asociaţia acordă suport copiilor bolnavi de cancer internaţi în secţiile de oncologie pediatrică din Cluj, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, reuşind astfel să acopere, la nivel naţional, mai mult de 80% dintre aceştia.

  • Susţinerea specialiştilor în domeniu – Societatea Română de Hemato-Oncologie Pediatrică şi alţi actori-cheie, în direcţia elaborării unei strategii naţionale în domeniul cancerului infantil;

Unul dintre punctele esenţiale din cadrul acestui parteneriat este iniţierea în anul 2009 a Registrului Naţional al Cancerelor la Copil. Acesta reprezintă prima bază de date naţională a tuturor cazurilor de cancer la copil din România, fiind o condiţie esenţială pentru elaborarea unei politici de sănătate în domeniu şi pentru integrarea oncologiei-pediatrice româneşti în circuitul cercetării internaţionale.

Toate activităţile adresate corpului medical prin Programul ”Zâmbet pentru Viitor” au la bază expertiza furnizată prin parteneriatul cu Societatea Română de Onco – Hematologie Pediatrică (SROHP), forul academic care reuneşte toţi specialiştii din România în oncologia pediatrică.

Noua campanie de comunicare menită să informeze şi să educe publicul larg are un mesaj puternic şi optimist:  Diagnosticat  la timp, cancerul la copil se poate vindeca! şi foloşeste elemente grafice optimiste, crampeie din desene ale copilariei şi din povestile in care Binele invinge Raul. „Povestea continua” este mesajul expoziţiei foto realizată de artistul fotograf Alex Gâlmeanu care surprinde optimismul şi puterea cu care copiii de pe sectiile de oncopediatrie luptă cu boala şi felul in care veselia şi inocenta copilăriei invadează saloanele spitalelor.

In realizarea campaniei s-au implicat cu tot sufletul membrii Asociaţiei Little People şi ai clubului Temerarii, iar eroina filmuletului de promovare este Rodica – unul dintre tinerii care au reuşit in lupta cu cancerul.

Expozitia foto „Povestea continuă” semnată Alex Gâlmeanu va fi disponibilă pentru public în perioada 24 octombrie – 3 noiembrie în holul Teatrului Nottara (Bd Gh Magheru nr 20, Bucuresti).

Compania DANONE PDPA România face parte din Grupul DANONE, prezent în 120 de ţări, unul dintre liderii mondiali din industria alimentară, deţinând locul 1 în lume în fabricaţia de produse lactate proaspete şi locul 2 în lume în domeniul apelor minerale îmbuteliate şi a alimentaţiei pentru bebeluşi. Grupul DANONE a înregistrat în 2010  vânzări de peste 17 miliarde EURO.

DANONE România este lider de piaţă în categoria produselor lactate proaspete, înregistrând în anul 2010 o cifră de afaceri de 476 milioane RON, în creştere faţă de anul precedent. Compania are în prezent 740 de angajaţi şi un portofoliu cu 70 de referinţe de produs, principalele mărci fiind: Activia, Danonino, Actimel, Nutriday, Cremosso, Danette, Casa Bună.


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.