Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parteneriat pentru combaterea abuzului asupra vârstnicului / Helsinki

0
 În perioada 27-30 ianuarie a avut loc la Helsinki, în Finlanda, prima întâlnire a membrilor echipelor implicate în proiectul Parteneriat pentru combaterea abuzului asupra vârstnicului. Fiecare dintre cele patru țări participante: Irlanda, Finlanda, Italia și România, pornește de pe poziții diferite în ce privește problema respectării drepturilor vârstnicului.
 IMG_00000105
autor text Marilena Ion, Asociatia Educ
În timp ce Finlanda și mai ales Irlanda au devenit conștiente de această problemă și au pus la punct politici speciale încă de acum douăzeci de ani, în Italia și România nu sunt studii naționale referitoare la abuzul asupra persoanelor vârstnice. La noi în țară există o lege referitoare la standarde obligatorii ce trebuie respectate în instituțiile de îngrijire și în îngrijirea la domiciliu, însă abuzul asupra vârstnicului nu se află pe agenda publică, iar referirile la acesta sunt sporadice și nu se concretizează în programe sau politici naționale. Și totuși, câteva ONG-uri au făcut deja pași importanți în acest sens.
Asociația Umanitară Equilibre a publicat în 2010 primul și singurul studiu pe această temă realizat în Europa de Est și totodată a derulat o serie de traininguri și evenimente pe tema abuzului, iar în 2013 Asociația pentru Drepturile Pensionarilor în parteneriat cu alte ONG-uri și instituții publice din România au marcat pentru prima dată în România Ziua Internationala a Combaterii Abuzului împotriva Vârstnicului, pe 15 iunie.
Proiectul Parteneriat pentru combaterea abuzului asupra vârstnicului pornește de la ideea că această problemă este o realitate în cele patru țări și de la nevoia de a vorbi deschis despre ea pentru a crește conștientizarea la nivel de familie, comunitate, societate. Scopul acestuia este schimbul de experiență, colectarea informațiilor și a materialelor pe această temă din țările partenere astfel încât la final cele patru echipe să elaboreze un pachet de training pentru voluntari și îngrijitorii informali ai vârstnicilor, cu accent pe problematica abuzului asupra persoanelor în vârstă.
În al doilea rând, proiectul urmărește să crească conștientizarea și combaterea acestor abuzuri, susținând țn cadrul publicului larg ideea de viață trăită demn la vârsta a treia.
Întâlnirea de la Helsinki a inclus colectarea de informații din fiecare țară implicată, participarea la un seminar pe tema abuzului asupra vârstnicului și vizitarea unor centre publice și private destinate seniorilor (Asociația Alzheimer Finlanda și Kampi, un club public destinat seniorilor și persoanelor fără loc de muncă).
Parteneriat pentru combaterea abuzului asupra vârstnicului este un proiect Grundtvig Parteneriate pentru învățare, se întinde pe o perioadă de doi ani (2013-2015), este finanțat de Comisia Europeană prin programul Life Long Learning, coordonat de Organizația Suvanto din Finlanda și derulat în parteneriat cu Age Action din Irlanda, Anziani e non solo din Italia și Asociația Habilitas-Centru de Resurse și Formare Profesională din România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.