Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parteneriat dintre Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor și Romania Green Building Council

0

Pe 21 aprilie 2016, a fost semnat la București, protocolul de parteneriat dintre Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi).

Ministrul MMAP - Pasca-Palmer
Context:

România ca membră a Organizației Națiunilor Unite și a Uniunii Europene, trebuie să depună eforturi de limitare a încălzirii globale la 2°C până la finalul secolului, în concordanță cu semnarea acordul de la COP21, Paris. Sectorul rezidențial este responsabil de 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 la nivel european. Astfel situația clădirilor din România este unul din obiectivele strategice ale Guvernului datorită importanței asupra populației și a mediului înconjurător.

“Una dintre direcțiile prioritare ale Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor este sectorul clădirilor verzi”. – subliniaza doamna Ministru Cristiana Pasca Palmer în mesajul de deschidere al conferenței Generația Viitoare de Clădiri organizată la Romexpo pe 7 aprilie 2016. “Dezvoltăm un parteneriat cu Romania Green Building Council ca să deschidem această direcție mai departe. Împreună cu Dumneavoastră și cu ceilați actori de pe piață sper să creștem foarte mult acest sector al clădirilor verzi în România. Cu toții ne dorim clădiri mai sănătoase, mai confortabile, mai sigure, cu facturi mai mici la energie și cu impact minim asupra mediului înconjurător” – continuă doamna Ministru.

“Aproape 80% din timp îl petrecem în clădiri, fie că suntem la serviciu, acasă sau in instituții publice, siguranța și sănătatea clădirilor având un foarte mare impact asupra populației. Constructiile verzi au un rol esențial în tranzitia către o economie circulară, crescând calitatea fondului construit din Romania, reducerea deșeurilor rezultate, a consumului de energie și a emisiilor de CO2” afirma doamna Monica Ardeleanu, Director Executiv al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi.

Situatia Curenta:
Constructia, operarea si demolarea cladirilor din Romania are un impact semnificativ asupra naturii țarii noastre. Efective negative asupra mediului includ folosirea ineficienta a energiei, acumularea deseurilor si deversarea lor, folosirea resurselor naturale rare sustrase din ecosisteme fragile, dezvoltarea oraselor intr-un mod ineficient din punct de vedere al mobilitatii, al infrastructurii durabile si al crearii de spatii placute si sanatoase pentru cetateni.

Obiectul parteneriatului este desfasurarea campaniei Promovarea Economiei Circulare si a Cladirilor Verzi, avand urmatoarel teme:

Promovarea Economiei Circulare in cadrul industriei constructiilor. Sectorul constructiilor are numeroase oportunitati pentru a avea un impact semnificativ pozitiv in ceea ce priveste reducerea deseurilor asociate constructiei, imbunatatirea managementului deseurilor si dezvoltarea de activitati antreprenoriale legate de materiale si produse ce folosesc ca materie prima deseurile.
Promovarea unei abordari inter-ministeriale pentru a imbunatati performanta “verde” a cladirilor si comunitatilor.

Reducerea impozitelor pentru Cladirile Verzi. Cladirile proiectate in mod corespunzator pot avea un impact semnificativ de imbunatatire a sanatatii si a starii de bine generale a locuitorilor, de reducere a problemelor comunitatilor precum traficul, si pot promova o mai buna responsabilitate fata de mediu. Reducerea impozitului pentru cladirile verzi performante, noi sau renovate, recunoaste astfel beneficiile aduse cetatenilor si comunitatilor si este un determinant pentru economia verde.
Initiativa Locuinte Verzi si Credite Ipotecare Verzi. Este un mechanism promovat ca “sursa deschisa”, cu costuri reduse si credibil, dezvoltat in Romania pentru a identifica locuinte ce indeplinesc criterii de performanta superioara privind impactul redus asupra mediului si eficienta energetica. Creditul Ipotecar Verde este o intiativa dezvoltata in colaborare cu bancile partenere pentru a recompensa achizitionarea de Locuinte Verzi prin oferirea unei dobanzi preferentiale astfel incat costul total lunar de proprietate a unei locuinte verzi va fi mai mic decat in cazul unei locuinte standard.

Proiectul BUILD UPON: Co-crearea Strategiei Nationale de Renovare a Romaniei. Este obiectivul nostru comun ca Strategia Nationala de Renovare sa mearga mai departe de implementarea unor masuri de baza pentru eficienta energetica catre o renovare “verde” profunda ce imbunatateste in mod substantial caracteristicile cladirilor privind siguranta la incendii si cutremure, reducerea toxicitatii aferente materialelor de constructii, imbunatatirea calitatii aerului in cladire, a calitatii luminii artificiale si a nivelului de lumina naturala, concomitant cu reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2.

Consiliul Român al Clădirilor Verzi (RoGBC) este o asociație non-profit, formată din organizații active în toată țara. Echipa RoGBC și partenerii promovează de peste 8 ani responsabilitatea față de mediu și eficiența energetica pe durata ciclului de viață a unei clădiri (de la faza de proiectare și construcție până la folosire și demolare) având o serie de inițiative de îmbunătățire a mediului construit și programe educaționale dedicate.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.