Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parlamentul European insistă pentru interzicerea cianurii

0

Parlamentul European reia cu 566 voturi pentru și doar 8 împotriva solicitarea adresată Comisiei de a propune cât de curând posibil interzicerea completă a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană.

Parlamentului European a votat ieri o rezoluție [1] referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind deșeurile miniere (2006/21/CE). Directiva reglementează gestionarea deșeurilor din industriile extractive și a fost adoptată în urma a accidentului major cu cianuri de la Baia Mare din 2000.

Directiva și modul în care aceasta este implementată de statele membre a făcut subiectul unei analize a Comisiei ENVI a Parlamentului European [1]. Acesta a concluzionat că punerea în aplicare a dispozițiilor și a inspecțiilor prevăzute de actul european este încă problematică. În practică dovezile disponibile demonstrează că instalațiile de categoria A (cum sunt iazurile de decantare cu substanțe toxice) sunt arareori inspectate sau funcționează în lipsa unor planuri de urgență în caz de accident [2]. Aceste două aspecte sunt extrem de relevante, deoarece în lipsa gestionării cu seriozitate a iazurilor de decantare, riscul activităților miniere asupra sănătății umane și a mediului rămâne foarte mare.

Rezoluția adoptată pe 27 aprilie 2017 de către Parlament subliniază și că, în perspectiva tranziției UE către o economie circulară, este necesară reducerea utilizării materiilor prime și încurajarea reutilizării și reciclării metalelor deja extrase.

“Directiva privind deșeurile miniere a rezultat ca urmare a accidentului de la Baia Mare. Votul puternic de ieri este o confirmare a faptului că măsurile luate până acum pentru prevenirea de noi accidente sunt  insuficiente. Faptul că până la acest moment istoria de la Baia mare nu s-a repetat este pur și simplu o chestiune de noroc. Totuși, sănătatea umană și a naturii nu ar trebui să fie supusă șanselor și de aceea deputații europeni au cerut ieri Comisiei interzicerea cianurii în cel mai scurt timp,” a declarat Roxana Pencea Brădățan din partea Mining Watch România.

„Parlamentul României are în lucru o propunere de lege care are drept scop interzicerea mineritului pe bază de cianuri. În lumina votului de ieri al Parlamentului European privind slaba punere în aplicare a directivei privind deșeurile miniere, acum este momentul să acționăm. Interzicerea cianurii în minerit nu este doar un răspuns responsabil, ci și o datorie în lumina sprijinului public copleșitor pentru interzicerea cianurii,” a declarat Ștefania Simion, consilier juridic Mining Watch.

 

Note

[1] Rezoluţia Parlamentului European din 27 aprilie 2017 referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind deșeurile miniere (2006/21/CE) (2015/2117(INI)) http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2017-0199+0+DOC+PDF+V0//RO

[2] Nu există nicio bază de date privind instalațiile de gestionare a deșeurilor extractive la nivelul UE, iar o astfel de bază de date nu ar putea fi creată prin intermediul mecanismului actual de raportare. Acest lucru face ca monitorizarea instalațiilor și, prin urmare, evaluarea aplicării în practică să fie dificile.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.