Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parlamentul adopta programul InvestEU pentru investitii strategice si inovatoare

0

Parlamentul adoptă programul InvestEU pentru investiții strategice și inovatoare

  • Programul vizează generarea unor investiții suplimentare de circa 400 de miliarde EUR
  • Companiile vor primi ajutoare pentru a depăși pandemia de COVID-19
  • Bază de lansare pentru investiții care altfel ar putea fi cu greu finanțate

Eurodeputații au votat marți noul program InvestEU. El va mobiliza investiții publice și private și va garanta un acces simplificat la finanțare.

Parlamentul a aprobat acordul provizoriu la care a ajuns cu Consiliul cu 496 voturi pentru, 57 împotrivă si 144 abțineri.

Cu 26 de miliarde EUR (în prețuri curente) rezervate în bugetul UE ca garanție, se preconizează că InvestEU va mobiliza 400 de miliarde EUR pentru a fi investite în întreaga Uniune Europeană pentru perioada 2021 ‑ 2027. Noul program face parte din pachetul de redresare Next Generation EU în valoare de 750 de miliarde EUR și va stimula o serie de investiții strategice, durabile și inovatoare. De asemenea, el va remedia disfuncționalitățile pieței și situațiile de investiții sub nivelul optim și va reduce deficitul în materie de investiții în sectoarele vizate.

Investiții durabile și strategice

InvestEU susține investițiile strategice în fabricarea în UE de produse farmaceutice, dispozitive și materiale medicale (extrem de necesare în plină pandemie), precum și în producția de tehnologii ale informației și comunicațiilor, componente și dispozitive.

Acesta va finanța și o serie de proiecte durabile care pot demonstra că au un impact pozitiv asupra mediului, climei și societății. Proiectele respective vor trebui să respecte principiul conform căruia trebuie să se desfășoare „fără prejudicii majore”, adică nu pot avea efecte negative asupra obiectivelor de mediu și sociale ale Uniunii Europene.

În plus, eurodeputații s-au asigurat că InvestEU contribuie la realizarea obiectivului de a investi cel puțin 30% din fondurile europene în obiectivele privind clima până în 2027 și că susține IMM-urile care au fost afectate în mod negativ de pandemie și care se află în pericol de faliment.

Investiții suplimentare în valoare de aproximativ 400 de miliarde EUR

Investițiile suplimentare în întreaga Uniune Europeană sunt estimate la aproximativ 400 de miliarde EUR, iar garanțiile UE vor fi alocate următoarelor obiective de politică:

  1. infrastructură durabilă: aproximativ 38%;
  2. cercetare, inovare și digitalizare: 25%;
  3. IMM-uri: aproximativ 26%;
  4. investiții sociale și competențe: aproximativ 11%.

În plus, Fondului European de Investiții (FEI), care va contribui la punerea în aplicare a programului InvestEU, i se vor aloca fonduri suplimentare în valoare de 375 de milioane EUR.

Citate

José Manuel Fernandes (PPE, Portugalia), raportorul Comisiei pentru bugete, a declarat în timpul dezbaterii de marți: „UE are nevoie de investiții publice și private pentru a deveni mai competitivă, mai productivă și pentru a stimula coeziunea teritorială. Investițiile UE aduc fonduri suplimentare pentru a transforma proiecte care altminteri nu ar vedea lumina zilei în realitate. Sectoarele noastre strategice, cum ar fi produsele farmaceutice, ar trebui să fie independente. Trebuie să ajutăm regiunile care au avut cel mai mult de suferit, iar cetățenii UE merită investiții și locuri de muncă de înaltă calitate.”

Irene Tinagli (S&D, Italia), negociatoarea Comisiei pentru afaceri economice și monetare, a adăugat: „Am reorientat mai multe fonduri pentru a îndeplini obiectivele de mediu, pentru a sprijini IMM-urile, care au suferit din cauza pandemiei, și am reușit să plasăm InvestEU în centrul planului Next Generation EU. Întrucât InvestEU ne va ajuta, de asemenea, să ne redresăm în urma pandemiei, am creat sinergii cu Mecanismul de redresare și reziliență, permițând statelor membre să pună în aplicare o parte din planurile lor prin intermediul InvestEU.”

Următorii pași

După ce și Consiliul aprobă în mod oficial regulamentul, acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.