Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PALMARESUL ASTRA FILM FESTIVAL 2013

0

Emil Hurezeanu si Cristi Puiu

Ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival se apropie de final după o săptămână dedicată filmului de non-ficţiune din România şi din lume. Sute de profesionişti s-au adunat la Sibiu pentru a participa la programele speciale care au rememorat filmele realizate în România în ultimele două decenii. Conferinţe, mese rotunde, sesiuni de masterclass, proiecţii Retro 20, concerte şi expoziţii au întregit programul ediţiei din 2013. Pe scurt, o săptămână cinematografică la intensitate maximă.

Sâmbătă, 19 octombrie 2013, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunţate filmele câştigătoare ale ediţiei aniversare. Un juriu format din cineaşti şi regizori de top au evaluat filmele din cele cinci secţiuni competiţionale: Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Niţulescu (RO) şi Grit Lemke (GER). Ca o premieră, în acest an juriul secţiunii competiţionale EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, îndrumaţi de antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu.

Matthew’s Law (regia: Marc Schmidt) a câştigat Marele Premiu Astra Film. Filmul arată până unde poate merge birocraţia nemiloasă a statului protector, fiind presărat cu emoţie, sensibilitate şi o extraordinară putere de pătrundere şi mult respect pentru personajul aflat în suferinţă.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia International i-a revenit filmului Dancing Alone (regia: Biene Pilavci), un film curajos despre copilăria chinuită a unei tinere şi despre modul în care înfruntă demonii trecutului din familia ei.

Pentru că Şerban Oliver Tătaru ridică o problemă universal valabilă, modul în care deciziile părinţilor influenţează viitorul copiilor, filmul său Anatomy of a Departure a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Central & Eastern Europe.

În numele primarului (regia: Anca Hirţe) a fost răsplătit cu Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Romania. Filmul este o analiză fără ostentaţie a relaţiei dintre oameni simpli cu autoritatea.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Student i-a revenit filmului Clinical Romance (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss) care aduce în prim plan o întrebare global dezbătută: Poate fi reaprinsă flacăra unei relaţii imposibile?

Alegerea juriului format din liceeni a fost filmul Little Land (regia: Nikos Dayandas) şi a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia EcoCinematogrAFF pentru că filmul destăinuie sensul profund al ecologiei.

Imaginile răvăşitoare şi experienţa emoţionantă a convins juriul să ofere Premiul pentru imagine, competiţia Romania filmului Valea Plângerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan).

Celebrul caz al scriitorului Tănase din perioada ceauşistă transpus cinematografic de Ionuţ Teianu în filmul Afacerea Tănase. Leapşa pe murite a fost răsplătit cu Premiul special acordat documentarului românesc.

Imaginile emoţionante care provoacă meditaţie până la transă din filmul Man Made Place (regia: Yu-Shen Su) au atras Premiul pentru imagine, competiţia Student. Filmul documentează tranziţia oraşelor, a regimurilor politice, a civilizaţiilor.

Premiul de debut oferit unui regizor din România a fost acordat unei tinere de doar 16 ani, Elena Borcea pentru filmul Familia mea, pe scurt, pentru energie, prospeţime şi determinarea cu care s-a apucat de treabă.

Trupa Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta a revenit la Astra Film Festival după 13 ani pentru a încheia apoteotic Gala de Decernare a Premiilor Astra Film. Filmele premiate pot fi revăzute duminică, 20 octombrie 2013, începând cu ora 13, în paralel cu ultimele proiecţii din program, Alethea, Părintele Arsenie Boca în duh şi adevăr şi Spitalul.

 

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Consulatul General German Sibiu, Fundaţia pentru parteneriat, Teatrul Naţional Radu Stanca, Formula AS

Acţiune cofinanţată de Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

Co-producător: TVR2

Parteneri media: HBO, TV5 Monde, Discovery Channel, TVR Cluj, TVR Internaţional, Digi 24, Digi Film, Radio România Cultural, RFI România, Radio Cluj, Radio Tg. Mureş, Antena 1 Sibiu, Magic FM, HotNews.ro, România Liberă, Academia Caţavencu, EVZ, Port.ro, Dilema Veche, The One, Caţavencii, Art Act Magazine, LiterNet.ro, CinemaRX.ro, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Zile şi Nopţi, FilmReporter.ro, GingerGroup.ro, CineFan.ro, BeWhere!, Lapunkt.ro, TOTB.ro

Sponsori: HBO, Takata (sponsor principal), Marquardt, Flaro, Sinecon, Generali, Empire Video Production, Ibis, TESS, Stage Expert, CineLabs

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.