Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat o platformă de parenting pozitiv

0

Organizația Salvați Copiii România a lansat astăzi o platformă de parenting pozitiv.

Cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu a fost cel care a dat primul click

 

Salvați Copiii România a lansat astăzi, de la ora 10.30, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” (BCU) o platformă de parenting pozitiv, în cadrul campaniei “Copiii fără etichete” care luptă împotriva violenței la adresa copiiilor. Au participat: Mircea Cărtărescu, scriitor, Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România, Mirelle Rădoi, directorul general al BCU, Diana Stănculeanu, psiholog în cadrul Salvați Copiii și Cristian China-Birta, coordonatorul campaniei în blogosferă.

„Copilul nu ne aparține, el este ca un drumeț străin care a bătut la ușa noastră. Trebuie să îl privim cu demnitate și cu cinste, ca pe un om în fața căruia noi trebuie să ne deschidem. Dacă n-o facem, înseamnă că nu știm să ne creștem propriul copil”, a puncat scriitorul Mircea Cărtărescu, făcând trimitere la un vechi proverb indian.

„Ce vrem noi, de la copilul de astăzi, să fie ca adult, în viitor?”, a fost una dintre întrebările pe care le-a adresat publicului Gabriela Alexandrescu, în timp ce Mirelle Rădoi a subliniat că, de cele mai multe ori, „nu-i învățăm pe copii ceea ce credem, ci, mai ales ceea ce suntem”.

Lansare_8

O platformă profesionistă de parenting pozitiv – ”Părinți buni” (www.parintibuni.ro) – își propune să furnizeze în mod gratuit părinților, educatorilor și profesorilor instrumente pentru educarea fără violență a copiilor. Salvați Copiii susține că educarea copiilor trebuie să aplice patru principii în toate interacţiunile cu copiii, nu doar în situaţiile provocatoare: indentificarea obiectivelor parentale pe termen lung, oferirea de căldură şi structură/organizare în toate interacţiunile cu copilul, înţelegerea gândurilor şi sentimentelor copilului în diferite situaţii, căutarea unei soluţii pentru rezolvarea problemei, mai degrabă decât abordarea punitivă a conflictului.

În cadrul evenimentului a fost lansat, de asemenea, și un manual de parenting pozitiv, ”Ghid pentru dezvoltarea relaţiilor sănătoase între părinţi şi copii: O abordare pozitivă, bazată pe respectarea drepturilor copiilor”. Manualul va putea fi descărcat, gratuit, și de pe site-ul de parenting și va distribuit și profesorilor și educatorilor. Manualul a fost dezvoltat în cadrul unui program derulat Salvaţi Copiii în patru țări europene: Suedia, Italia, România și Lituania.

Bloggerii care s-au alăturat campaniei “Copiii fără etichete” (141 la număr, cu 151 de texte emoționante, publicate în perioada 18 martie – 19 aprilie ), au primit diplome pentru implicarea în campanie.

Lansarea platformei Părinți buni face parte dintr-o amplă campanie pentru combaterea violenței împotriva copiilor, derulată de Salvați Copiii în perioada martie – octombrie 2013 și intitulată “Copiii fără etichete”. Campania reunește personalități culturale din România, instituții de stat, bloggeri, în încercarea de a conștientiza şi  combate violența fizică și emoțională la adresa copiiilor. Ea își propune creșterea conștientizării și generarea unei schimbări de atitudine față de copii și de modul de educare a lor, pune întrebări și oferă soluții pentru una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea românească astăzi: violența împotriva copiilor, o realitate încă prezentă în principalele două medii care îi formează pe aceștia – familia și școala -, cu efecte directe asupra echilibrului lor emoțional.

La finalul lunii martie, Salvați Copiii a făcut public primul studiu din România ultimilor 10 de ani privind abuzul la adresa copiilor. Studiul a lăsat la vedere cifre copleșitoare: 38% dintre părinți recunosc faptul că-și bat copiii, iar 63% dintre copii afirmă că sunt bătuți acasă de către părinții lor, în timp ce 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educație a copilului. 18% dintre copii afirmă ca au fot bătuţi acasă cu băţul sau cu nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn, iar 86% dintre copii sunt certați de către cadrele didactice atunci când greșesc și 33% dintre copiii sunt jigniți și etichetați la școală de către cadrele didactice.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.