Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

OPRESC în instanță DEFRIȘAREA a încă 130 hectare de pădure

0

Oprirea defrișărilor în Gorj cotinuă: Bankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a încă 130 hectare de pădure

Bankwatch România și Greenpeace România  au obținut în instanță anularea acordului de mediu [1] pentru defrișarea a 130 de hectare de pădure unde ar fi urmat să se extindă cariera de lignit Pinoasa, județul Gorj[1]. Ca ordin de mărime, cele 130 de hectare ale căror defrișare a fost acum prevenită reprezintă suprafața însumată a aproximativ 260 terenuri de fotbal.

11

Tribunalul București a anulat acordul de mediu pentru că el a fost emis doar pentru defrișare, fără a lua în calcul că aceasta nu ar avea loc dacă nu s-ar extinde cariera de lignit. Acesta este de fapt principalul proiect care duce în realitate la un impact asupra mediului mult mai mare.

Extinderea exploatării de lignit nu este evaluată deloc, acordul de mediu nu prevede măsuri de compensare a lucrărilor de defrișare, nu au fost analizate efectele cumulative ale acestui proiect cu ale altor proiecte de defrișare și extindere de carieră din aceeași zonă, ținând seama de faptul că în zona Rovinari mai există încă 10 cariere care se extind pe sute de hectare împădurite.  Toate aparțin Complexului Energetic Oltenia.

Nu este analizat nici impactul asupra sănătății populației și nici cel social din satele învecinate fiindcă, pe lângă păduri, carierele de lignit mai înghit și satele învecinate. Mare parte a satului Timișeni a fost rasă de pe fața pământului în urma extinderii exploatărilor de suprafață ale Carierei Pinoasa.

Suprapunerea Carierei Pinoasa cu satul Timișeni. Sursa: http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=44.886587&lon=23.126307&z=14&m=b

”SC CEO SA refuză să recunoască obligativitatea realizării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, în ciuda procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană și a hotărârilor instanțelor judecătorești, insistând să aplice în 2015 legislația din anii 1970 – 1980 când au fost demarate primele exploatări de cărbune în zonă. Solicităm SC CEO SA să parcurgă o procedură de evaluare a impactului asupra mediului pentru toate exploatările de cărbune pe care le deține, în conformitate cu legislația privind protecția mediului, în vigoare astăzi” a declarat avocat Cătălina Rădulescu.

“Pădurea are un rol important în absorbirea dioxidului de carbon, gazul cu cel mai mare impact asupra climei globale. SC CEO SA vrea să taie pădurea pentru a extrage cărbune pe care să îl ardă în termocentrale, cauzând astfel un prejudiciu dublu mediului natural, un prejudiciu ireparabil. Susținem că la momentul actual România dispune de suficiente resurse energetice curate pentru a renunța la arderea cărbunelui în termocentrale și că acest lucru ar trebui să se regăsească în viitoarea strategie energetică națională.” a spus Ionuț Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace România.

Această victorie în instanță este cea mai recentă dintr-o serie în care, până acum s-au obținut anularea a 27 de decizii de defrișare, însumând ­­­ 22 de hectare de pădure, emise de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea[2], în vederea extinderii carierei Roșia și anularea acordului de mediu pentru defrișări  pe o suprafață de 59 de hectare[3], în zona carierei Tismana 1.

În calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia și Agenția pentru Protectia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanței nu a fost comunicată formal părților.

Informații de contact:

Ionuț Brigle – coordonator campanii Bankwatch România, ionut.brigle@bankwatch.org

Cătălina Rădulescu – avocat, catalina.radulescu@gmail.com

Note pentru editori:

[1] Acordul de mediu  15/19.11.2012 pentru „Scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeței de 130,8 ha de teren, amplasat în cadrul Ocolului Silvic Târgu Jiu, UP I Strâmba” a fost emis de Agenția de Protecție a Mediului Gorj pentru continuarea lucrărilor de extragere a lignitului în cadrul perimetrului de licență al carierei Pinoasa – Exploatarea Minieră Rovinari care aparține Complexului Energetic Oltenia.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.