Oportunități pentru artiștii români în cadrul programului E-Motional

0

Fundaţia Gabriela Tudor lansează primul apel european de proiecte în cadrul programului „E-Motional: rethinking dance”, dedicat componentei de rezidenţe E-Motional/ ArtistNe(s)t şi componentei de cercetare şi evenimente cu accent pe procesul creativ, MAP – sharing of processes. După cum arată şi titlul său, noul program E-Motional va căuta, sprijini, produce, promova şi prezenta proiecte inovatoare, care regîndesc practicile artistice în dezvoltarea de noi conţinuturi artistice în domeniul dansului contemporan.

e motional„E-Motional: rethinking dance” este un program creat şi condus de Fundaţia Gabriela Tudor (lider de program), în parteneriat cu Asociația Coregrafilor Profesioniști din Letonia/ Time to Dance Festival (Riga), Fabrica de Movimentos/ Festival da Fabrica (Porto), și Centrul de Cultură „George Apostu” (Bacău), și în asociere cu Centrul Coregrafic Trois CL (Luxemburg) şi Muzeul Naţional „George Enescu”(Bucureşti). Pe durata a doi ani, 2013-2015, E-Motional va include: rezidențe artistice interdisciplinare, formate de cercetare, două co-producții internaționale la care vor participa dansatori români și din țările partenere, prezentări de spectacole, turnee, cursuri și ateliere de dans, ateliere de scriere performativă, proiecții de filme și artist talks.
Concursul de proiecte E-Motional lansat în 6 decembrie 2013 la studio ZonaD are un profil multidisciplinar şi include oportunităţi de lucru pentru profesioniști europeni din dans contemporan şi domeniile conexe care lucrează cu mişcarea în diversele ei forme (arte vizuale, noile media, muzică, teatru, etc.). Artiștii români vor putea beneficia în 2014 de rezidențe și granturi de cercetare la Riga, Porto, București, Bacău, Tescani şi Luxemburg.

Durata rezidenţelor E-Motional/ ArtistNe(s)t este între 2 şi 4 săptămîni. Partenerii proiectului acoperă toate costurile de călătorie (transport internaţional, cazare, diurnă), oferă spaţiu de repetiţie şi un onorariu de proiect. Rezidenţele se finalizează cu o prezentare deschisă sau work-in-progress, şi cu o discuţie cu publicul. Programul de rezidenţe reprezintă o extindere a reţelei de centre de rezidenţă ArtistNe(s)t, iniţiate în 2006 de Gabriela Tudor şi Programul Cultural Elveţian în România, un program internaţional de rezidenţe dedicat artelor contemporane.

Acronim de la portughezul “Mostra de processos”, MAP este un format de prezentare a procesului creativ legat de o piesă/ lucrare/ spectacol, un eveniment dedicat prezentării de propuneri artistice bazate pe mișcare. Apelul actual este pentru prima ediție MAP, desfășurată la Porto, între 16-29 iunie 2014. Organizatorii acoperă costurile de călătorie și un onorariu de producție destinat prezentării proiectelor alese.

Datele limită de înscriere sînt 10 februarie 2014 – pentru rezidenţe, şi 10 aprilie 2014 pentru  MAP – sharing of processes. Mai multe detalii despre oportunităţi, precum și formularele de înscriere sînt disponibile online la zonadstudio.wordpress.com.

Evenimentele de lansare ale proiectului E-Motional mai includ atelierul „Zona E-Motională” susținut de coregraful Cosmin Manolescu și deschis exclusiv  jurnaliștilor culturali din presa scrisă, mass-media și mediul online, desfășurat între 16-18 decembrie la studio ZonaD. Se acoperă costuri pentru participanții din țară. Detalii și înscrieri la zonadstudio.wordpress.com/
„E-Motional: rethinking dance” este organizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene.

Program creat de Ștefania Ferchedău și Cosmin Manolescu. Contact: contact@e-motional.eu, 0740 300 124, Facebook E-Motional www.facebook.com

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează