Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

OMV Petrom construieşte la Boldeşti-Scăeni un centru comunitar unic în Europa

0

Centrul educaţional şi vocaţional îşi propune sprijinirea familiilor defavorizate din Boldeşti-Scăeni (Prahova);

Peste 300.000 de Euro alocaţi de OMV Petrom în perioada 2012-2015 pentru construirea centrului şi activităţile educaţionale şi de formare profesională;

Clădirea Centrului – proiectată să devină cea mai sustenabilă clădire din Europa;

Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu Centrul Rromilor Amare Rromentza, Habitat for Humanity România, Asociaţia Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit (CSMC) şi Primăria Boldeşti-Scăeni;

Sâmbătă, 20 septembrie, voluntari OMV Petrom şi Habitat for Humanity România au participat la lucrările de construcţie ale centrului.

OMV Petrom lansează un proiect unic de dezvoltare comunitară în localitatea Boldeşti-Scăeni din judeţul Prahova, oraş în care compania desfăşoară activităţi operaţionale. Centrul educaţional şi vocaţional se adresează, în principal, comunităţii de rromi din localitate (aproximativ 10% din populaţia oraşului), dar şi altor persoane defavorizate şi va sprijini peste 500 de beneficiari de toate vârstele cărora le va oferi şansa la o viaţă decentă.

IMG_1337

”Centrul educaţional şi vocaţional din Boldeşti-Scăeni este unic prin faptul că tot ce se va întampla acolo are la bază principiile sustenabilităţii. Clădirea centrului este proiectată conform celor mai riguroase standarde în construcţie şi îşi propune să devină cea mai sustenabilă clădire din Europa. Programele educaţionale şi de formare profesională dezvoltate de partenerii de la Amare Rromentza sunt aplicate pe nevoile comunităţii şi pe un dialog constant. Centrul este construit prin activitatea voluntarilor, sub atenta coordonare a celor de la Habitat for Humanity România. Centrul din Boldeşti este expresia cea mai concretă a principiilor care stau la baza strategiei noastre de intervenţie comunitară.” declară Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Proiectul urmărește creșterea nivelului de trai și educațional al comunității de rromi prin îmbunătățirea performanțelor școlare, reducerea abandonului școlar și creșterea nivelului de implicare a părinților. Membrii comunității vor beneficia de cursuri de formare profesională în vederea creșterii oportunității găsirii unui loc de muncă sau a dezvoltării unei afaceri pe plan local.

Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, parteneri în cadrul proiectului, derulează din 2011 în Boldeşti Scăeni activităţi tip şcoală după şcoală, de educaţie preşcolară şi interculturală pentru copii rromi şi români şi activităţi de consiliere şi educaţie parentală pentru părinţi.

Experienţa acumulată în toţi aceşti ani de activitate educaţională în comunitatea din Boldeşti Scăeni va putea fi valorificată cu succes în cadrul “Centrului de Resurse al Comunității Rrome Boldești-Scăeni”. Centrul Rromilor “Amare Rromentza” îşi propune să pună în aplicare viziunea sa referitoare la educaţia pentru identitate şi stimă de sine etnică, elemente pe care le considerăm fundamentale pentru formarea copiilor şi adulţilor. “Iekh ciacio manuş si ieck manuş kai na lajavel peske darina – un cetăţean responsabil este un om căruia nu îi este ruşine de rădăcinile sale” declara Delia Grigore, Preşedintele Centrului Rromilor “Amare Rromentza”.

IMG_0913

Construcţia clădirii beneficiază de implicarea tinerilor arhitecți din România, a voluntarilor și a comunității locale şi se realizează exclusiv prin contribuția voluntarilor, sub coordonarea celor de la Habitat for Humanity România.

Habitat for Humanity România nu construiește doar case, construiește comunități. Proiectul de la Boldești Scăeni este un bun exemplu al modului în care înțelegem revitalizarea comunității, concept prin care, în timp, se elimină locuirea sărăcăcioasă. Știm foarte bine cum să implicăm localnicii în activitățile de construcție. Ei vin ca voluntari pe șantierele noastre, capătă încredere în proiect și, mai important, dezvoltă sentimentul de apartenență – știu că centrul le aparține și trebuie să aibă grijă de el pe viitor. Costurile de întreținere zero sunt un alt element extrem de important, de un real folos pentru o comunitate săracă.”, a declarat Mario DeMezzo, Director Național Habitat for Humanity Romania.

Viitoarea clădire a centrului este realizată conform Passive House, un standard cunoscut la nivel internaţional care urmărește pe lângă factorul de eficiența energetică şi provenienta materialelor folosite în construcţie, independenţa de apă sau politica ‚zero deşeuri pe şantier’ (reciclarea tuturor materialelor folosite).  De exemplu, o construcție care se certifică Passive House trebuie să consume maximum 25 kWh/mp/an, în timp ce o construcție obișnuită în România consumă peste 200 kWh/mp/an. În tot procesul de construcție, se utilizează produse provenite de la antreprenori şi furnizori locali, cum ar fi lâna pentru izolația termică, nuiele împletite pentru piese de mobilier sau baloţi de paie pentru umplerea structurii de lemn.

Sustenabilitatea a fost o valoare principală a proiectului încă de la început. Pe de o parte o sustenabilitate tehnică, referitoare la calitatea superioară a ambientului interior, a impactului minim asupra mediului și a compensării energiei consumate sau a amprentei de carbon produse, iar pe de altă parte o sustenabilitate culturală și socială: am ales materiale și tehnici locale (structură din lemn, umplutură din baloți de paie, tencuieli din lut, învelitoare din șindrilă), care conlucrează cu soluții inovatoare și tehnologii performante (fundații pe șuruburi metalice, tâmplării cu triplu vitraj, panouri solare) și am cooptat în echipa de execuție persoane din comunitatea de rromi, pentru a se specializa în tehnicile constructive folosite.”, a declarat autorul proiectului, Arhitectul Adrian Pop, membru al echipei PRISPA, câştigătoarea locului 2 pentru eficienţă energetică la competiţia Solar Decathlon Europe ediţia 2012 desfăşurată la Madrid.

Clădirea centrului social de la Boldești-Scăeni va beneficia de independență totală față de toate utilitățile disponibile în rețeaua publică. De exemplu, apa folosită provine dintr-o fântână forată pe parcela care găzduiește construcția, iar apa de ploaie este colectată și refolosită. Întreg necesarul de energie electrică și termică este asigurat de un sistem de 30 de panouri fotovoltaice și două panouri solare termice. Deși energia electrică necesară e preluată din rețeaua publică, cea produsă de panourile fotovoltaice este „injectată” înapoi în sistem, ceea ce generază zero costuri. Mai mult, consumul anual al clădirii va fi mai mic decât cantitatea de energie produsă.

Construcția centrului social face parte dintr-un proiect amplu, desfășurat de OMV Petrom între 2012-2015, ce vizează susținerea comunității rrome și a persoanelor dezavantajate din localitatea prahoveană Boldești-Scăeni. Valoarea totală a investițiilor, realizate pe parcursul celor trei ani, este de peste 320.000 de euro. Partenerii OMV Petrom în acest proiect sunt Habitat for Humanity România, Asociația Centrul Rromilor Amare Rromenza, Asociația Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit şi Primăria Orașului Boldești-Scăieni.

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deține o centrala electrica de înalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate  prin intermediul a circa 800 benzinării.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii 9 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 5%.

Din 2007,  OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. Până în prezent, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală. „Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate.

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity România este una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Prin filialele sale din Beiuș, Cluj, Rădăuți, Comănești, Cumpăna și Craiova, Habitat for Humanity România a ajutat peste 16.000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcții de case și reabilitări, și alte 20.000 prin programele de prevenție și răspuns la dezastre. La nivel internațional, Habitat for Humanity a construit și reabilitat peste 800.000 de locuințe pentru 4 milioane de persoane din 80 de țări de pe întreg Globul.

Clădirea care va găzdui Centrul de la Boldești-Scăieni este o construcție ecologica proiectată și construită sonform standardelor Living Building Challenge, considerat cel mai riguros standard internațional de certificare a construcțiilor ecologice, respectiv standardul Passive House pentru clădiri cu consum foarte redus de energie

Website: www.petrom.com / www.taraluiandrei.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.