Of, Europa mea! Un proiect despre voluntariat!

0

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia Millennium Center a realizat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Tineret în acţiune”, acţiunea 5.1., un proiect destinat tinerilor intitulat „Of, Europa mea!”, fiind finanţat de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Acesta s-a desfăşurat pe o perioadă de 9 luni de zile, începând din luna iunie a acestui an şi până în luna februarie 2010. Proiectul a fost compus din 4 stagii şi anume: etapa de cercetare, organizarea unui forum naţional pentru cei care oferă servicii de voluntariat în România, etapa de valorizare şi evaluarea finală.

În perioada 10 – 13 februarie, în cadrului Complexului Vital din staţiunea Băile Felix, situată în judeţul Bihor, a avut loc o întâlnire pe care Asociaţia Millennium Center a organizat-o şi la care au luat parte şi câţiva dintre participanţii la proiect. Scopul acestei întâlniri a fost desfăşurarea unor activităţi comune în ceea ce priveşte diseminarea şi evaluarea prezentului proiect, eveniment care a marcat şi finalul proiectului.

Activităţile principale ce au fost realizate în cadrul proiectului sunt: o sesiune de formare a echipei de cercetare (12 voluntari) timp de 2 zile, cercetarea în 20 de comunităţi timp de 14 zile, pregătirea forumului timp de 4 zile, desfăşurarea forumului pe parcursul a 4 zile în cadrul Complexului Vital situat în staţiunea Băile Felix din judeţul Bihor, o sesiune de procesare a experienţei de învăţare timp de o zi, etapa de valorizare (modul de formare în domeniul diseminării experienţelor de învăţare timp de 2 zile) şi o ultimă activitate, evaluarea finală care a durat tot 2 zile. Pentru realizarea proiectului au fost utilizate metode non-formale: vizite de studiu, interviuri individuale şi de grup, jocuri de rol, brainstorming, dezbateri, discuţii facilitate, workshop-uri tematice, simulări şi altele.

Nucleul prezentului proiect a fost reprezentat de cea de-a doua etapă şi anume „Forumul Naţional al Furnizorilor de Servicii în Domeniul Voluntariatului European”, deoarece a urmărit reunirea tinerilor şi responsabililor cu politicile de tineret în jurul unei dezbateri despre implementarea politicilor europene în domeniul voluntariatului şi pregătirea unei activităţi comune legată de Săptămâna Europeană a Tineretului pentru anul 2011 sau un an ulterior. La acest forum au participat 17 tineri şi responsabili cu politicile de tineret.

Câteva din obiectivele prezentului proiect au fost mărirea gradului de conştientizare în rândul participanţilor pe durata desfăşurării acestuia, în ceea ce priveşte importanţa participării la procesul de elaborare al deciziilor cu privire la politicile pentru tineret; creşterea gradului de conştientizare a importanţei proceselor de informare, consultare, implicare, colaborare şi împuternicire a stakeholderilor politicilor europene; iniţierea a cel puţin două parteneriate în vederea organizării unui eveniment în mediul rural prilejuit de Săptămâna Europeană a Tineretului pentru anul 2011 sau un an ulterior; promovarea cetăţeniei active în general şi a celei europene în special; includerea tinerilor cu oportunităţi reduse (minim 30% din participanţi) ; promovarea „Strategiei de Includere pentru Programul Tineret în Acţiune” şi altele.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Prezenta comunicare nu angajează decât pe autorul acesteia, Comisia Europeană sau ANPCDEFP nefiind responsabile de posibila utilizare a informaţiilor conţinute în acest material.

Anca Oprea
Millennium Center Association
PR Millennium Center Arad
e-mail: infopr.mc@gmail.com
tel: 0733 684 809

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.