Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Oedipe de Enescu, in direct de la Londra

0

În direct de la Opera Regală Covent Garden din Londra, opera “Oedipe” de George Enescu la Radio România Muzical și Radio România Cultural

Un veritabil eveniment, transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural: spectacolul “Oedipe” de George Enescu, pus în scenă la Opera Regală Covent Garden din Londra, sâmbătă, 4 iunie, de la ora 21.00.

oedipe adj PRODUCTION IMAGE (C) ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA

Este prima montare în Marea Britanie a acestei capodopere enesciene, la 80 de ani de la premiera din 1936 de la Opera din Paris. Seria celor șase spectacole cu “Oedipe” la Opera Regală Covent Garden din Londra a început odată cu premiera din 23 mai 2016 și se va încheia pe 8 iunie 2016.

Presa internațională a reflectat succesul de care s-a bucurat premiera din 23 mai, dar și următoarele spectacole jucate cu casa închisă: “ Oedipe-ul lui Enescu este un proto-Siegfried, o individualitate ce transcende viața care înfruntă alegerile destinului, iar provocările cărora interpretul acestui rol trebuie să le răspundă, sunt considerabile. Iar bas-baritonul danez Johan Reuter are puterea de a susține momentele de climax, cântând cu forță și claritate… Enescu îi conferă lui Oedipe statura unui zeu și epilogul conceput de regizorii Alex Olle și Valentina Carrasco îi confirmă statutul de erou existențial…Ultimele lui cuvinte: “Sunt nevinovat!…Am triumfat asupra destinului!” transmit rezistența eroică la represiune și nu este greu să ți-i imaginezi pe libretist și pe compozitor scriind în perioada de după primul război mondial, într-o Românie terorizată de o succesiune de regimuri dictatoriale, empatizând cu protagonistul”. (Claire Seymour – Opera Today)

“Partitura enigmatică, dar extraordinar de inventivă a lui Enescu, este admirabil dirijată de Leo Hussain. Johan Reuter este un Oedipe veritabil… Sarah Connolly interpretează splendid muzica senzuală a Iocastei, iar John Tomlinson este un puternic profet Tiresias”. (Français Express)

În 4 iunie, pe scena de la Covent Garden vor urca Johan Reuter (Oedipe), John Tomlinson (Tiresias), Sophie Bevan (Antigona), Sarah Connoly (Jocasta), Marie Nicole-Lemieux (Sfinxul), Nicolas Courjal (Marele Preot).
Cu siguranță, seria spectacolelor cu opera enesciană “Oedipe” este un demers important de poziționare a compozitorului George Enescu în conștiința mondială drept unul dintre marii creatori ai secolului XX. Iar transmisia în direct a acestui spectacol de către BBC 3 și rețeaua Uniunii Europene de Radio, prin care și Radio România Muzical și Radio România Cultural se pot conecta la eveniment, este de asemenea un pas important în recunoașterea mondială a celui mai important compozitor din cultura românească.

Spectacolul de sâmbătă, 4 iunie, poate fi ascultat la Radio România Muzical și Radio România Cultural de la ora 21.00 sub genericul “Seara de operă”. Realizator: Luminița Arvunescu. Invitată în studio: muzicolog Anca Florea. În pauză, sunt programate două interviuri: cu dirijorul spectacolului, Leo Hussain, și cu directorul Operei Regale Covent Garden din Londra, Kasper Holten.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.