Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Obezitatea infantilă poate fi prevăzută încă de la naştere!

0

Mişcarea naţională „Şi eu trăiesc sanătos! – SETS”, iniţiată de Fundaţia PRAIS, vă propune studiul* recent apărut în jurnalul online al Bibliotecii Publice de Ştiinţă (PLOS) din SUA şi reluat de publicaţia ScienceDaily, care afirmă că obezitatea infantilă poate fi de acum prevăzută încă de la naştere.

Potrivit cercetătorilor britanici de la Imperial College of London, o formulă simplă de calcul poate prefigura dacă un nou-născut este sau nu predispus să devină un copil obez. Formula (care este disponibilă şi sub forma unui calculator online la adresa: http://files-good.ibl.fr/childhood-obesity) estimează riscul de obezitate al copilului în funcţie de o serie de factori socio-metabolici, cum ar fi: greutatea la naştere, indicele de masă corporală a părinţilor, numărul de persoane din gospodărie, statutul profesional al mamei şi dacă ea a fumat sau nu în timpul sarcinii.

Autorii studiului speră ca formula lor să contribuie astfel la identificarea copiilor predispuşi în viitor la obezitate şi, în consecinţă, la prevenirea cazurilor de obezitate infantilă, care pot determina probleme de sănătate grave pentru copii, precum diabetul de tip II şi boli de inimă. Descoperirea recentă este şi mai importantă prin prisma faptului că studiile anterioare au susţinut prevalenţa factorilor genetici în ceea ce priveşte cauza apariţiei obezităţii la copii. Se pare, însă, că aceştia sunt “de vină” doar în 10% dintre cazuri, atunci când obezitatea infantilă este rezultatul unei mutaţii genetice care afectează pofta de mâncare, lucru care pune într-o nouă perspectivă lupta pentru combaterea acestui tip de maladie infantilă.

„Acest nou studiu demonstrează încă o dată, importanţa accesului la informaţii a familiei, în vederea prevenirii obezităţii infantile. Considerăm ca fiind o prioritate educarea viitoarelor mame asupra beneficiilor stilului de viaţă echilibrat – înainte, pe parcursul sarcinii şi după naşterea copilului. Website-ul mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS –  www.sets.ro – este una dintre sursele de informare generală şi de opinii pe această tematică de interes”, a declarat Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS.

Cu ajutorul măsurării total necostisitoare a unor factori socio-metabolici de risc foarte simplu de accesat, cercetătorii au descoperit că în 80% din cele peste 4.000 de cazuri analizate s-a putut face o estimare corectă asupra riscului obezităţii infantile. Formula s-a dovedit corectă, nu doar în cohorta finlandeză iniţială, dar şi în testele suplimentare ulterioare care au utilizat date din studii efectuate în Italia şi Statele Unite.

Odată ce un copil devine obez, este dificil pentru el să piardă din greutate, astfel încât prevenirea este cea mai bună strategie şi trebuie să înceapă cât mai curând posibil”, a declarat profesorul Philippe Froguel, de la Şcoala de Sănătate Publică a Imperial College din Londra, citat de publicaţia ScienceDaily. El consideră că este esenţial ca demersul educativ şi de informare să se realizeze la nivelul părinţilor, care sunt cei mai în măsură să conştientizeze pericolele generate de excesul de hrană şi să ia iniţiativa pentru a asigura obiceiuri nutriţionale sănătoase copiilor lor.

*) Surse: http://www.sciencedaily.com; Estimation of Newborn Risk for Child or Adolescent Obesity: Lessons from Longitudinal Birth Cohorts (PLOS) http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0049919)

————

Despre PRAIS

Fundaţia PRAIS a fost creată acum 10 ani de către PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naţionale, susţine 4 mari cauze: accesul la educaţie şi la dezvoltare personală, o economie sustenabilă bazată pe inovaţie, competitivitate şi etică, promovarea stilului de viaţă sănătos; grija faţă de mediu.

Echipa PRAIS Corporate Communications a creat şi implementat până acum 15 proiecte comunitare precum:

  • „Lumea nutriţiei!” – primul program educaţional la nivel naţional desfăşurat pe o perioadă de 8 ani, câştigător al IPRA Golden World Awards şi Grand Prize la Tokyo în 1999, pentru cel mai bun program comunitar la nivel internaţional, în cadrul căruia peste 300.000 de elevi din 28 de oraşe din România au învăţat despre nutriţia sănătoasă;
  • „SPA – Siguranţa Produselor Alimentare”, program implementat timp de 4 ani, au fost angrenaţi peste 1 milion de elevi, organizate 15 seminarii şi dezbateri în ţară;
  • „Cluburile de mişcare şi distracţie” – 5 ani, 162 de cluburi şcolare organizate de către elevi; 8.850 de elevi şi profesori implicaţi; 30.000 de membri ai familiei;
  • „Mic dejun cu cereale” – 5 ani, 970 de şcoli implicate, în 11 oraşe importante, 70.000 de elevi şi 3.100 de profesori.

Fundaţia PRAIS a creat şi implementat:

  • Concursul naţional pentru jurnalism comunitar „Nu eşti singur, vom găsi drumul împreună!” la care au participat peste 400 de jurnalişti din ţară TV, radio, presă scrisă şi on-line;
  • „Energia Dansului” primul proiect de strângere de fonduri pentru elevii talentaţi din liceele de coregrafie şi de promovare a dansului contemporan. Fundaţia PRAIS a organizat un spectacol de dans contemporan cu invitaţi internaţionali, la Opera Română, proiect regizat de Răzvan Mazilu, la care au participat peste 900 de personalităţi. Toate fondurile strânse au fost utilizate pentru dotarea Liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucureşti cu 5 pianine şi o bibliotecă de DVD-uri cu cele mai importante spectacole de balet;
  • Mişcarea naţională de plantări “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” – MOMC derulată timp de 5 ani, recunoscută de UNEP, a reunit peste 150.000 voluntari şi 700 organizaţii implicate, peste 53 milioane copaci plantaţi în România – www.milioanedecopaci.ro;
  • „Lumea Ta? Curată!”www.lumeatacurata.ro ,un program naţional educaţional în cadrul căruia, de mai bine de 4 ani, peste 12.000 de elevi din şcoli din Bucureşti, judeţul Timiş, Arad, Medgidia beneficiază de educaţie pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, grija faţă de mediu, formarea unei atitudini responsabile faţă de mediu.
  • Mişcarea naţională „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS”, care are ca obiective, timp de 5 ani,  prevenirea obezităţii infantile, promovarea stilului de viaţă sănătos in rândul familiilor. Mişcarea SETS este membru activ al Epode International Network (un grup de 17 tari, 24 de programe naţionale cu metodologii similare), fiind un model de bună practică. În România, SETS se implementează din acest an în toate şcolile cu ciclu primar din 3 oraşe: Bucureşti, Roman, Cluj. Peste 65.000 elevi din ciclul primar, 200.000 membri ai familiilor acestora, 2000 profesori fiind direct impactaţi. Prin portalul www.sets.ro şi pagina de facebook, are acces la informare şi publicul larg.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.