Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Oameni și idei la TEDxEroilor: Challenging Tomorrow

0

Ce au în comun un antreprenor, un alpinist și un jurnalist? Dar un inginer și un activist civic? Răspunsul l-am aflat în cele 3 zile magice de la TEDxEroilor, între 5 și 7 mai, la Casa de Cultură a Studenților, eveniment ce a luat naștere acum 6 ani și care își propune să fie un catalizator al progresului comunității clujene. Ediția din acest an a avut ca temă provocarea zilei de mâine, o încercare de a aduna la un loc oameni care construiesc prin ideile lor viitorul.

autor: Adriana Cozanu

18222424_1645645442129513_5336186694199692011_n

Publicul a putut urmări discursurile unor profesioniști din diverse domenii, care de-a lungul vieții lor nu au acceptat răspunsul <<nu se poate>>, ci de fiecare dată când s-au lovit de obstacole, și-au luat elan cu și mai multă pasiune.

Prima zi a evenimentului a fost deschisă de discursul Lisei Vernon, care lucrează de peste 20 de ani ca educator și momentan este implicată în echipa de Învățare și Implicare a Palatelor Istorice Regale din Marea Britanie. Aceasta a subliniat importanța schimbării modului în care facem educație astăzi, cu atât mai mult cu cât 60% dintre locurile de muncă ale zilei de mâine încă nu s-au inventat. Astfel, este important ca profesorii și părinții să dea mai departe copiilor cunoștințe care să-i ajute în construirea zilei de mâine, precum abilități de comunicare, de rezolvare de probleme în echipă, dar și curajul de a risca. De asemenea, o însușire esențială pentru viitor, consideră Lisa, este acceptarea nereușitei și găsirea forței de a o lua de la capăt, pentru că viața nu mai presupune, ca în trecut, doar un singur loc de muncă, ci constă într-o continuă redescoperire. Importanța educației a fost subliniată și de Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvații Copiii România. Aceasta a prezentat publicului TEDxEroilor cifre ce reflectă o Românie ignorată de cele mai multe ori, în care peste 280.000 de copii nu urmează nicio formă de învățământ. Grădinițele estivale, Școală după școală sau Positive Parenting sunt doar câteva dintre proiectele Salvați Copiii, ce își propun să schimbe această realitate.
Spectatorii au fost purtați în lumea artei de către 
Teodora Buciu,   câștigătoarea celui de-al șaselea sezon Vocea României, și de către Kero   Zen, un artist vizual care a adus un suflu nou în street art-ul românesc.   În schimb, alpinistul Vasile Cipcigan a luat cu el publicul pe cele mai înalte vârfuri din lume și le-a subliniat acestora faptul că viața este precum o ascensiune pe munte: trebuie pregătită mereu din timp și   savurată la fiecare pas.

Un bătrân care nu mai are nimic de făcut și nu mai are nicio dorință, e bun de înmormântare”, dar doamna Elena Pagu nu a acceptat această variantă și la o vârstă la care mulți nici nu mai ies din casă, ea a reușit să dețină recorduri mondiale în categoria 90+, la evenimente destinate marșului sportiv. De la competiție la competiție și-a propus să fie din ce în ce mai bună și să vadă cât mai multe locuri posibile, pentru că nicio experiență din viața ei nu i-a adus atâta bucurie ca intonarea imnului de pe prima treaptă a podiumului. Discursul ei plin de pasiune și umor i-a îndemnat pe cei din sală să nu renunțe niciodată la visele lor, la entuziasmul de a se mișca, pentru că “inima nu face riduri”.

Următoarea zi a TEDxEroilor a fost plină de idei ce își propun să revoluționeze comunitățile în care trăim. Khaled Al Mezayen este un antreprenor social care și-a dedicat ultimii 3 ani dezvoltării și creării Sistemului SOWAT. “Câți dintre voi aveți apă curentă în casă? Dacă aveți, atunci înseamnă că sunteți printre cei 10% norocoși din lume”. Sistemul conceput de Khaled și echipa sa își propune să ușurez viața celor 90% din populația lumii care nu se bucură de această resursă considerată un bun comun al umanității. Prin sistemul de filtrare SOWAT peste 5000 de oameni pot avea acces la apă potabilă, la un cost de întreținere de doar 5 cenți/lună, iar Khaled, împreună cu echipa sa, și-au propus ca până în 2020 să ajungă cu această inovație la peste 5 milioane de oameni.

Denis Tudor, membru al echipei câștigătoare al HyperLoop POD Competition, a prezentat și el publicului povestea unui proiect inedit: un sistem de transport care poate revoluționa modul în care călătorim. Îmbunătățirile aduse acestui concept, de către echipa din care a făcut parte, l-au impresionat până și pe Elon Musk.

Nu a lipsit de pe scena TEDxEroilor performane-ul Create.Act.Enjoy despre gender blending, ca un îndemn de a ne întoarce spre noi, căutându-ne propria identitate, atunci când somnul rațiunii, amorțirea conștiinței și prezența ignoranței ne fac să uităm să fim noi înșine. Feel free to be whoever you are meant to be.

 André Krouwel, politolog și fondator al Compasului Electoral, a propus publicului  o rețetă vitală vremurilor în care trăim: “Cum să recunoști un populist?”. Acesta  consideră că pentru a recunoaște un populist, trebuie să avem în vedere câteva  caracteristici universal valabile ale acestuia: ura față de elitele culturale și  minorități, crearea impresiei că acesta cunoaște nevoile tuturor cetățenilor, astfel  răspândit ideea că și oamenii s-au săturat de acele elite și minorități. De asemenea,  un populist, spune André, va încerca mereu să submineze democrația prin punerea  intereselor proprii deasupra legii.

 Corina Murafa, expert în politici de energie și sustenabilitate afirma că în  Romania avem nevoie de progres și de un nou model de inovație în energie: “Ideile  vin așa cum au venit și în urmă cu 100 de ani. M-am săturat că schimbarea vine  atât de greu. Dacă lucrăm împreună, lucrurile se pot schimba.”

Dragos Bucurenci le-a vândut celor prezenți o idee, de care, spune el, depinde România de maine: “Trebuie să ne regăsim încrederea în ceilalți. Adoptați un politician, fiți prietenul lui, spuneți-i când greșește. Trebuie să ne vindecăm traumele și să ne câstigăm încrederea unii în ceilalți.”

Atilla Biro, jurnalist Rise Project, a prezentat publicului din sală instrumente menite să vină în ajutorul cetățenilor atunci când sistemul nu-i mai reprezintă, ci cade într-un cerc vicios al corupției. Rise project, unde Atilla activează ca jurnalist de investigație, a fost una dintre echipele parte din proiectul Panama Papers, câștigător al premiului Pulitzer pentru Jurnalism Analitic. Acesta spune că nu avem o soluție globală pentru fenomenul de fake news, doar modele de cum ar trebui să arate presa de calitate. Mai multe despre activitatea lui Attila veți putea afla din interviul realizat, de Go Free, cu acesta în culisele TEDxEroilor.

Un moment plin de emoție al zilei l-a constituit proiecția primului discurs TEDx al Papei Francisc, care prin cuvintele sale a reușit să pună pe gânduri toate persoanele din sală, indiferent de apartenența sau nu la o religie. Solidaritatea, afirmă Papa Francisc, e un cuvânt pe care mulți l-ar dori să-l vadă șters din dicționare, însă niciun sistem nu poate lua puterea de a iubi a oamenilor. În opinia acestuia, acum mai mult ca niciodată oamenii au nevoie de o revoluție a tandreței, pentru a-i auzi, a-i vedea și a-i îngriji pe cei în nevoie.

Partea de discursuri al acestei ediții TEDxEroilor a fost încheiată de doi oameni care au simțit pe propria piele cum e să fii în prima linie a sistemului politic din România. Dragoș-Nicolae Pîslaru, fost ministru al Muncii, și Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României, au subliniat în discursurile lor nevoia ca fiecare dintre cetățeni să înceapă să-și asume producerea schimbărilor în comunitățile din care fac parte, iar mai apoi și pe plan național. “E nevoie de implicarea noastră, a fiecăruia, pentru a găsi împreună soluții la problemele comunității noastre. […]. Energia contestării trebuie să o transformăm într-o energie pozitivă a construcției. Societatea nu are nevoie de frustrările noastre, ci de ideile noastre constructive. În primul rând, va fi nevoie să știu care sunt așteptările mele de la mine. Ceea ce e mai bun în mine poate ajuta la construirea unei societăți mai bune”, spune Dacian Cioloș.

Un element de noutate al acestei ediții TEDxEroilor a fost cea de-a treia zi, denumită Adventures. Astfel, publicul a putut participa la diverse ateliere susținute de speakerii celor două zile. Pe lângă partea de Adventures, ediția din luna mai a oferit și premiul TEDxEroilor Award proiectului cel mai votat de publicul din sală. Proiectele alese pentru finală au fost selectate în funcție de impactul pozitiv pe care îl au asupra comunității locale clujene. Astfel, premiul acestei ediții a fost acordat proiectului Food Waste Combat, ce își propune să reducă risipa alimentară și să conștientizeze publicul asupra acestei probleme.

18268174_1645508835476507_6257116700282686375_n

În final, cele trei zile de TEDxEroilor au oferit oamenilor din sală multă inspirație și energie pozitivă. Deși speakerii au venit din domenii foarte diferite au fost uniți de pasiunea cu care își urmează visele și de energia pe care o investesc în proiectele cărora li se alătură. De asemenea, organizatorii și voluntarii, adevărați supereroi TEDxEroilor, s-au asigurat ca totul să decurgă perfect. Desigur, ziua de mâine este o necunoscută, însă prin evenimente precum TEDxEroilor, ce adună cele mai inovatoare idei la un loc, mâine poate deveni o oportunitate.

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.